Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Skaistākā slimība mūža nogalē

Šīs nedēļas nogalē, 7. aprīlī, plkst. 18.30 Valmieras Drāmas teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos pazīstamā čehu dramaturga Pavela Kohouta luga Eross. Režisors Varis Brasla šo darbu ir iestudējis ar nosaukumu Mīlestības testaments, kurā viņš pēta mīlestības dažādo dabu. Galveno lomu izrādē atveido pieredzējušais aktieris Rihards Rudāks.

Šis 2003. gadā sarakstītais detektīvs ir stāsts par kādu vasaras dienu Haidenreihu ģimenē, kad visi satiekas, lai veiktu sazvērestību pret pašu ģimenes galvu – tēvu, kurš spītīgi atsakās darīt to, ko no viņa gaida. Šajā laikā galveno varoni ir piemeklējusi, iespējams, skaistākā slimība, kāda vien var piemeklēt cilvēku mūža nogalē, – viņš ir iemīlējies…

"Pavels Kohouts risina tādu svarīgu tēmu kā – kas ir mīlestība. Vai cilvēks septiņdesmit piecos gados drīkst mīlēt, var mīlēt šī vārda patiesajā nozīmē – līdzīgi kā Gerharta Hauptmaņa lugā Pirms saules rieta," Rihards Rudāks piesauc vācu dramaturga darbu, kurš 1977. gadā ir ticis iestudēts Valmieras teātrī ar Pēteri Lūci Matiasa Klauzena lomā.

Aktieris piebilst, ka Pavela Kohouta luga ir daudzslāņains darbs, kurā savijas vairāki jautājumi. Tās darbība risinās pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad, līdzīgi kā Latvijā, arī Čehijā tiek atgūti īpašumi – kā tas iespaido cilvēku attiecības, kā tas ietekmē viņu rīcību –, ieskicē Rihards Rudāks, kura varonis tiek ierauts notikumu virpulī kopā ar savu jauno mīlestību un bērniem.

Šajā iestudējumā satiekas Valmieras teātra vecākās un visjaunākās paaudzes aktieri. Viņu vidū ir Elīna Dambe, Alise Danovska, Eduards Johansons un Klinta Leja. "Es domāju, ka viņi nav tik bikli, kādi bijām mēs. Viņi ir droši un strādāt griboši. Cepuri nost! Lai tik cīnās," mudina pieredzējušais aktieris, kurš Valmieras teātrī strādā kopš 1965. gada.

Iepriekš šeit ir izrādīti divi Pavela Kohouta darbi – 1966. gadā ir tikusi iestudēta čehu dramaturga luga Trešā māsa ar nosaukumu Māja, kurā esam dzimušas, savukārt 1995. gadā ir ticis uzvests viņa darbs Tāda mīlestība ar nosaukumu Ir tāda mīla, kuras režisors bija Varis Brasla, kurš nu atkārtoti ir izvēlējies atgriezies pie Pavela Kohouta daiļrades.

Abas minētās lugas – Trešā māsa (1960) un Tāda mīlestība (1957) – ir tapušas čehu dramaturga karjeras ieskaņā. Rihards Rudāks atgādina par Pavela Kohouta sarežģīto likteni. Pēc 1968. gada notikumiem Čehoslovākijā septiņdesmito gadu nogalē viņam ir nācies pamest savu dzimteni un emigrēt uz Austriju.

Tuvākās Mīlestības testamenta izrādes – 8., 24. aprīlī, 8., 9. un 10. maijā plkst. 18.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja