Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Visītis, šampis, ripas un ironiski stāstiņi

Dirty Deal Teatro – studentu diplomdarbs Brīvības garša

Katrai paaudzei ir sava brīvības garša – visītis, konītis, gandža, kandža, skābe, vinčiks, spaiss, dziriņa, zāle, džeks, vitamīns, tuļiks, sniedziņš, džoints, ampula, zaļais, brūnais, baltais, dzimtenīte, sēnes, ripas, markas, pivons, balzamiņš... Arī tie Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktiera mākslas ar specializāciju leļļu teātrī studenti, kuri uz Dirty Deal Teatro skatuves šonedēļ – 13. un 16. jūnijā – nospēlēs savu piekto (!) diplomdarba izrādi, drīz vien sajutīs pavisam citu "brīvības garšu", kad vairs nevajadzēs celties uz lekcijām, kad nevajadzēs mācīties. Nosvinēs ar šampi, un – visi ceļi vaļā? Četri no viņiem sāks darba gaitas Leļļu teātrī, citi – to rādīs laiks, uzņēmība, ambīcijas.

"Pirms četriem gadiem pirmajā kursā sanāca kuplāks bariņš. Daži atjaunojās studijās, atbira tie, kuri saprata, ka nav īsti cerētais. Tagad esam trīspadsmit," stāsta režisors un kursa vadītājs Ģirts Šolis. Ar saviem studentiem viņš lepojas. Arī kritiķi pozitīvi novērtējuši šī kursa citas diplomdarba izrādes, un viena no tām – Izzūdošā nākotne – jau tikusi pie balvas Čehijā, kur notika Eiropas studentu teātru festivāls.

Brīvības garša ir kursa piektā izrāde. Dramaturģiskais materiāls ir režisora Ģirta Šoļa veidots jau pirms kāda laika un domāts Dirty Deal Teatro, bet netika iestudēts dažādu iemeslu dēļ. "Es saku – parāds kosmosam. Kad sāku strādāt ar jauniešiem, radās doma, ka būs jēdzīgi studentiem parādīt, kā veidojas dramaturģiskais ceļš no idejas līdz izrādei. Tā no vieglas parodijas, kas bija domāta tādā stāstu stilā, tapa izrāde," paskaidro Ģirts Šolis. "Stāsts nav tik daudz par atkarībām, bet dažādajām paaudzēm un kopīgajām lietām starp tām. Jaunības maksimālisma posms visiem saistīts ar dažādu pasaules piedāvāto lietu izpēti. Man bija svarīgi un vērtīgi saprast šīs paaudzes vērtības un skatījumu. Vai viņi uztver manus stāstus, vai paši var izstāstīt kaut ko? Tā nu likām kopā pieredzes, vērojumus un iedvesmojāmies no pašu un līdzcilvēku pieredzētā – reālām, taču vienlaikus absurdām, paradoksālām un komiskām situācijām no dzīves. Izrāde ir ironisku stāstu virkne par cilvēkiem, kuri visiem spēkiem mēģina izkrāsot savu ikdienu ar dažādām vielām un nebijušām sajūtām." Brīvības garša veidota objektu teātra tehnikā, un izrādē darbojas aktieri Elizabete Skrastiņa, Matīss Budovskis, Mārtiņš Gailis, Agris Krapivņickis, Matīss Millers, Jēkabs Reinis, Māris Skrodis.

Režisors uzskata, ka Latvijas teātros pietrūkst dramaturģiska materiāla, kas runātu par aktualitātēm, par šodienas dzīvi. "Ar prieku skatāmies Blaumaņa, Gunāra Priedes lugas, bet – kas paliks no šodienas? Ir izrādes par specifiskām tēmām – seksualitāti, vardarbību, bet pietrūkst vienkāršā cilvēka stāsta. Tā nu, pievēršoties tai pasaulei, kas ikdienā ir apkārt, esam atraduši arī tur kaut ko interesantu," stāsta Ģirts Šolis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja