Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arhitekti aicina uz atklātu sabiedrības līdzdalības procesu lēmuma pieņemšanā par koncertzāles būvniecību

Arhitekti aicina organizēt un veicināt atklātu un demokrātisku sabiedrības līdzdalības procesu galīgā lēmuma pieņemšanā par koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, kā arī veikt neatkarīgu un kompleksu arhitektoniski māksliniecisko izpēti.

Starptautiskās mūsdienu ēku, teritoriju un apkaimju dokumentēšanas un saglabāšanas komitejas Docomomo Latvijas nodaļas atklātajā vēstulē Ministru kabinetam teikts, ka Kultūras ministrijas rosinājums attīstīt Rīgas akustiskas koncertzāles būvniecību Elizabetes iela 2, Kronvalda parkā, nojaucot tur esošo Pasaules tirdzniecības centra ēku, ir sasteigts un neatbilstošs vispārpieņemtiem sabiedrības līdzdalības principiem.

Arhitekti norāda, ka ēka būvēta 1974. gadā Latvijas Komunistiskas partijas Centrālās komitejas vajadzībām, tās arhitekti ir Jānis Vilciņš, Alfons Ūdris un Gunārs Asaris. Ēka ir spilgta modernisma arhitektūras izpausme Baltijas valstu kontekstā un sava laikmeta nozīmīga liecība Latvijas arhitektu spējai apspiestības apstākļos radīt laikmetīgu arhitektūru.

Tā kā saskaņā ar spēkā esošo Rīgas vēsturiskā centra attīstības plānu ēka Elizabetes ielā 2 atrodas UNESCO Pasaules mantojuma vietā "Rīgas vēsturiskais centrs", un tai vēl līdz šā gada jūnijam noteiktais kultūrvēsturiskās vērtības statuss bija "kultūrvēsturiski vērtīga ēka", jebkādi nozīmīgi lēmumi attiecībā uz ēkas turpmāko nākotni ir profesionāli un sabiedriski plaši apspriežami, uzver arhitekti.

Viņi norāda, ka 20. gadsimts daudzviet pasaulē ir bijis autoritāru un totalitāru režīmu valdīšanas laiks, kas nereti šā perioda arhitektūras mantojumam piešķir papildus nozīmes slāni. Berlīnes mūra fragments un 1991. gada barikāžu betona bloki par to atgādina tieši līdzās ēkai Elizabetes ielā 2. Ievērojot relatīvi īso laiku kopš ēkas uzcelšanas un sabiedrības apziņā pastāvošo izteikti negatīvo attieksmi pret ēkas sākotnējo izmantošanu, pastāv risks zaudēt spilgtu laikmeta liecību, brīdina arhitekti.

"Taču attieksme pret neseno arhitektūras mantojumu strauji mainās visā pasaulē. Mūsdienu demokrātiskās sabiedrības ne tikai pārvērtē nesenā mantojuma nozīmi, mērot to ar profesionālās kvalitātes mērauklu, bet nereti arī piešķir tam ievērojamu aizsardzības statusu. Tā, piemēram, UNESCO Pasaules mantojuma statuss jau ir piešķirts vairāk kā desmit modernisma objektiem, padarot tos par likumsakarīgu kultūras procesa vienotas attīstības posmu. Mūsdienās kā globāla paradigma kultūras mantojuma identificēšanā un pilsētvides reģenerācijā ir atzīts atklāts un demokrātisks process, iesaistot daudzveidīgas ieinteresētās puses, līdz ar to nodrošinot gan sabiedrības, gan profesionāļu iesaisti un atbildību lēmumu pieņemšanā," teikts arhitektu vēstulē.

Tā kā līdzšinējais process attiecībā uz lēmumu nojaukt Pasaules tirdzniecības centra ēku Kronvalda bulvārī 2 vērtējams kā sasteigts, Docomomo Latvijas nodaļa aicina organizēt un veicināt atklātu un demokrātisku sabiedrības līdzdalības procesu galīgā lēmuma pieņemšanā. 

Tāpat arhitekti aicina veikt neatkarīgu un kompleksu arhitektoniski māksliniecisko izpēti, atvērt ēku sabiedrībai, ļaujot iepazīties ar tajā atrodamajām daudzveidīgajām laikmeta liecībām, organizēt zinātnisku konferenci 20. gadsimta otrās puses arhitektūras mantojuma izvērtēšanai, kā arī apsvērt iespēju par muzeja, kultūras, izglītības vai mākslas funkciju izvietošanu ēkā Elizabetes ielā 2, kas atbilstu Johana Daniela Felsko plānam par publiskas apbūves esamību šajā parkā.

Atklāto vēstuli parakstījuši Docomomo Latvijas nodaļas biedri Sandra Treija, Sergejs Ņikiforovs, Uģis Bratuškins, Agate Eniņa, Anita Antenišķe, Rihards Pētersons, Velta Holcmane, Artūrs Catūrovs, Līva Garkāje, Elīna Hermansone, Alisa Koroļova un Luīze Aizpurva.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība apstiprināja nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas PSR Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - Pasaules Tirdzniecības centrs.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka ēku varētu nojaukt jau nākamā gada pavasarī, savukārt pirmais koncerts nacionālajā koncertzālē, iespējams, izskanēs pēc sešiem, septiņiem gadiem.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
arhitekti riskee nonaakt zem sitiena no vienmeer visu labaak zinoshaas "kultuuras inteligjences" un vienaa momentaa tik pataisiitiem par valsts nodeveejiem jo luuk ja vinji iedomaajaas apshaubiit koncertzaales buuvnieciibu (neskatoties uz to ka ir visvairaak kvalificeeti to izveerteet) tad vinji ir pret pashu kultuuru un ir nosodaami. jo nekas tachu nevar buut svariigaak par tikumiibas izraadiishanu (ar ko piesegt veiklu siles izriishanu). gaidaam samazgu pilmas atklaataas veestules no "neatkariigaam maaklslinieku savieniibaam" uc "inteligjences" :)))
Alans Karlsons
A
Tādus lēmumus kā PTC ēkas nojaukšana par labu koncertzālei laikam jau spēj pieņemt tikai cilvēki prāta aptumsumā. Un tas notika nieka 33 stundu laikā, boļševistiskā triecientempā..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja