Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aspazijas mājā Dubultos būs skatāmas maģiskās jūras būtnes

Ceturtdien, 13. jūlijā, plkst. 15.00 Aspazijas mājas izstāžu zālē tiks atklāta izstāde Maģiskās jūras būtnes. Kur tās mīt?. 4. Starptautiskās mākslas biennāles Marīna 2023 ietvaros rīkotā ekspozīcija atklās Aspazijas radīto jūras pasauli, kurā mīt dažādas mītiskas un maģiskas radības, kurām vaibstus piešķīrusi māksliniece Velta Emīlija Platupe.

"Man ir spēcīgi iebildumi pret jūras pelēcīgumu. Tā varētu būt spilgtāka. Un Aspazija jūru uzlabo, piešķirot tai krāsas. Iepazīstoties ar Aspazijas dzejoļiem par jūru, lasītājam, aizejot līdz jūras malai, varētu būt zināma vilšanās, ka viņš to, kas ir dzejoļos, tur neredz," pieļauj māksliniece Velta Emīlija Platupe, kura dzejnieces nama izstāžu zālei liks vibrēt krāsās. Iedvesmojoties no Aspazijas darbiem, gleznotāja un leļļu meistare dzejnieces mājas izstāžu zāli ir pārvērtusi maģisko jūras būtņu pasaulē. Tajā mīt Aspazijas jūras raganas, bangu lauvas, vilki, tīģeri un nāras un citas radības. "Es nezinu, vai es to varu nosaukt par izaicinājumu sev. Aspazija dzejā ir barokāli ekspresīva, es tāda esmu savos darbos. Arī es jūrā vienmēr esmu redzējusi maģiju, tāpat kā pārējā pasaulē. Aspazijas radītie tēli ir mežonīgi, vētraini, kā viņa pati. Viņa dzejā izmanto spēcīgus un drosmīgus arhetipus. Un izstādē būs Aspazijas jūras pasaule, kādu es to redzu pēc simts gadiem," stāsta Velta Emīlija Platupe.

Aspazijas mājas Izglītojošā darba vadītāja Signe Cīrule norāda, ka izstādes mērķis ir atklāt apmeklētājiem Aspazijas dzejas maģiju un tās spēju mainīt uztveri reālā laikā: "Pasakot vienus un tos pašus vārdus, katram iztēle darbojas atšķirīgi. Šajā izstādē Aspazijas dzeja ir pamatā, Velta Emīlija Platupe ar saviem darbiem dod "dekorējumu", bet tikai no katra paša apmeklētāja iztēles būs atkarīgs, vai un kā šī alternatīvā jūras pasaule tiek ieraudzīta, pieņemta vai papildināta."

Jūrmalas muzeja direktors Ernests Sviklis atzīst, ka šī būs neparasta izstāde, kurā tiks izcelts fantāzijas spēks: "Aspazija nepakļāvās nekādiem priekšrakstiem. Bija dumpinieciska un drosmīga, bet ļoti sievišķīga. Šīs īpašības raksturos arī maģiskās jūras būtnes, kuras divus mēnešus “dzīvos” Aspazijas mājā."

Velta Emīlija Platupe darbojas vairākos mākslas žanros – glezniecībā, veido trīsdimensionālus objektus, tostarp lelles leļļu teātra izrādēm. Māksliniece studējusi vizuālo mākslu un keramiku, ieguvusi maģistra grādu Ecole Supérieure d’Arts & Médias de Caen/Cherbourg Francijā un Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādes Maģiskās jūras būtnes. Kur tās mīt? Aspazijas mājā būs apskatāma līdz 16. septembrim.

Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja