Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Atzīmēs UNESCO nedēļu Latvijā

No 15. līdz 19. oktobrim arī šogad tiks atzīmēta UNESCO nedēļa Latvijā, šoreiz – izceļot UNESCO programmas Pasaules atmiņa 20. gadadienu un 40. gadadienu kopš pieņemta Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, pastāstīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

Šīs nedēļas laikā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija mudinās apzināt Latvijai nozīmīgās vērtības, izzināt programmu Pasaules atmiņa un Konvenciju par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, iepazīt UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas darbību un tās partneru līdzdalību programmu īstenošanā Latvijā, kā arī rosinās diskusijas par nacionālajām dokumentārā mantojuma un kultūras un dabas vērtībām, to apzināšanas, saglabāšanas un ilgtspējas veicināšanas nepieciešamību."Spēja pamanīt un izcelt lokālās vērtības ļauj mums par tām runāt un veidot pašiem savus iekļaujošus stāstus, kas neaprobežojas tikai ar apzināto objektu, bet izceļ cilvēkus, kuri līdzdarbojušies šīs vērtības radīšanā vai bijuši saistīti ar tā laika notikumiem. Šāda mantojuma interpretācija mums sniedz iespēju uzdrīkstēties radīt pašiem savu Latvijas stāstu, kas balstās uz cilvēku atmiņu stāstiem un liecībām un kultūras un dabas mantojuma vērtībām," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.Tāpēc UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina ikvienu iesaistīties, lai iepazītu abu šo programmu devumu Latvijai, kā arī, sadarbojoties ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, apzinātu mūsu pašu nacionālās vērtības un izceltu tās plašākai sabiedrībai. Izglītības iestādes 2012./2013. mācību gadā, īpaši UNESCO nedēļā no 15. līdz 19. oktobrim, aicinātas programmai Pasaules atmiņa un UNESCO Pasaules mantojuma tēmai veltīt tādas mācību stundas, kā vēsture, ģeogrāfija, kultūras vēsture, kulturoloģija, literatūra vai klases stunda. Skolas, bibliotēkas, pašvaldības, organizācijas u.c. interesenti aicināti organizēt diskusiju pēcpusdienas, radošās darbnīcas, praktisko darbu izstrādes, ekskursijas, konkursus un citas aktivitātes saistībā ar dokumentāro mantojumu un Pasaules mantojumu.

UNESCO nedēļu Latvijā pirmo reizi atzīmēja 2011. gadā, kad apritēja 20 gadi kopš Latvija pievienojās UNESCO. Vairāk nekā 80 mācību iestādēs, tai skaitā 10 mūzikas un mākslas skolās, 10 bibliotēkās un septiņos muzejos Kuldīgā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Limbažos, Valmierā, Ventspilī, Rīgā, Grobiņas, Rēzeknes, Iecavas un citos novados rīkoja gan pasākumus, gan seminārus un diskusijas, gan arī koncertus un izstādes, kā arī konkursus, mācību stundas, lekcijas un dažādas tikšanās.

UNESCO nedēļas mērķis ir aktualizēt organizācijas lomu un ieguldījumu sabiedrībā, izcelt vērtības un veicināt to izkopšanu, informēt par UNESCO darbību, pievērst uzmanību un izskaidrot UNESCO ieguldījumu nacionālo jautājumu attīstībā, sniegt informāciju par jau paveikto un atspoguļot īstenoto programmu rezultātus un sasniegumus Latvijā, kā arī piedāvāt platformu viedokļiem un jaunām iniciatīvām.

Plašāka informācija: www.unesco.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja