Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Konkursam uz Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amata vietu virza Dāvi Sīmani

2024. gada 5. februārī noslēdzās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektora amata konkursa atlases otrā kārta, kurā tika vērtēts viens pretendents. Kā rektora amata kandidātu vēlēšanām LKA Satversmes sapulcē LKA Padome nolēmusi virzīt profesoru Dāvi Sīmani, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.

Dāvis Sīmanis ir viens no starptautiski pazīstamākajiem latviešu kinorežisoriem, kurš uzņēmis virkni dokumentālo un mākslas filmu. Viņa darbi piedalījušies daudzos prestižos starptautiskos kino festivālos visā pasaulē, tostarp Berlīnes, Venēcijas, Roterdamas un citos festivālos, kā arī saņēmuši dažādus apbalvojumus. Viņa veidoto filmu starpā ir Marijas klusums, Tēvs Nakts (tikusi arī izvirzīta ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai ārzemju filmu kategorijā), Gads pirms kara, Mūris, Pelnu sanatorija, Pēdējā tempļa hronikas u.c. Saņēmis vairākus Lielā Kristapa apbalvojumus, starp tiem arī 2018. gadā par filmu Tēvs Nakts (nominācija Labākais spēlfilmas režisors) un par labāko gada filmu Gads pirms kara 2021.gadā. Kopš 2015. gada LKA mākslas zinātņu doktors, kino teorijas, montāžas un režijas profesors. Nodarbojas ar kino pētniecību LKA Kultūras un mākslu institūta ietvaros, pētnieciskās intereses saistās ar kino vēsturi un teoriju. Kopš 2015. gada Valsts Filmu padomes loceklis. Ilgstoši darbojies eksperta statusā dažādās Latvijas kultūras institūcijās. Šobrīd ir Valsts kultūrkapitāla fonda filmu nozares komisijas eksperts un komisijas priekšsēdētājs.

“Latvijas Kultūras akadēmijai turpmākajos piecos gados jātop par mākslu un kultūras universitāti, kas vienmēr ir soli priekšā visaktuālāko māksliniecisko, akadēmisko un zinātnisko tendenču pārstāvēšanā Latvijas kultūrā, kas, pateicoties integrētai un daudzpusīgai izglītībai, nodrošina kultūras nozari ar visspēcīgākajiem un visuniversālākajiem profesionāļiem. LKA pārliecinoši jāiekļaujas starptautiskajā kultūras izglītības sistēmā, piedāvājot unikālas un konkurētspējīgas starpdisciplināras studijas, kā arī jānodrošina visaugstvērtīgākā kultūras pētniecība un vienlaikus dziļi jāintegrē zinātne ar praktiskajām mākslu studijām. Tā būs visaptveroša radoša “laboratorija” un neatņemams pamats laikmetīgas jaunrades pastāvēšanai Latvijas kino mākslā, teātra mākslā un laikmetīgajā dejā.

Respektējot LKA līdzšinējās darbības kontinuitāti un atbalstot augstskolas stratēģiju, par LKA četriem galvenajiem pamatkonceptiem, kurus stingri aizstāvēšu, kļūs holistiskums, izcilība, līdzdalība un internacionalizācija,” redzējumu par LKA stratēģiskajiem mērķiem turpmākajos piecos gados pauž Dāvis Sīmanis.

Līdz rektora vēlēšanām LKA Satversmes sapulcē aprīlī LKA akadēmiskajam un vispārējam personālam un studējošajiem būs iespēja tikties ar rektora amata kandidātu un iepazīties ar viņa redzējumu par akadēmijas turpmākās izaugsmes iespējām un nepieciešamajām darbībām LKA attīstības stratēģijā izvirzīto mērķu sasniegšanā.

Ar kandidāta profesionālo pieredzi un vēlēšanu procesu detalizētāk varēs iepazīties LKA mājaslapā: https://www.lka.edu.lv/lv/par-akademiju/vadiba/rektora-velesanas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja