Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Noskaidroti Jūrmalas Gada balvas kultūrā 2020 laureāti

Jau astoņpadsmito reizi Jūrmalā novērtēti spilgtākie gada notikumi pilsētas kultūras dzīvē un godināti Gada balvas kultūrā 2020 laureāti. Apbalvojumam kopumā izvirzīti 74 notikumi, skatītāju simpātiju balvai pieteikti 24 dažādi pasākumi, un apbalvojumi kultūrā piešķirti septiņās nominācijās, informēja pašvaldības pārstāve Inese Krieviņa.

Pagājušajā gadā kultūras un izklaides pasākumi Jūrmalā turpināja notikt. Pielāgojoties laikam un ierobežojumiem, skatītājiem piedāvātas kultūras norises digitālā formātā, tiešsaistē un pārraidēs tīmekļvietnēs, publiskajā telpā un brīvā dabā.

Balva Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā piešķirta jūrmalniecei, māksliniecei, mākslas pedagoģei un ilggadējai Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrības vadītājai Baibai Māzerei.

Māksliniece darbojusies dizaina un lietišķās grafikas jomā, veidojusi interjera projektus, tomēr visvairāk strādā akvareļa tehnikā – gan portreta žanrā, gan ainavā.

Daudzus gadus Baiba Māzere Jūrmalas iedzīvotājiem vadījusi zīmēšanas un gleznošanas kursu Mūžu dzīvo, mūžu mācies. Saviem audzēkņiem mākslas pedagoģe sniegusi zināšanas un prasmes kompozīcijā, koloristikā un mākslas teorijā un palīdzējusi viņiem pašiem sevī atklāt radošumu un uzdrīkstēšanos savas emocijas paust mākslas darbā.

Ilgus gadus Baiba Māzere ir bijusi Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrības valdes priekšsēdētāja. Viņas vadībā realizēti daudzi nozīmīgi kultūras projekti, izdotas grāmatas un mākslas katalogi, tapušas izstādes. Pamanāmākais biedrības projekts, kurā ieguldīts vairāku gadu darbs, ir realizētais vides mākslas objekts Aspazija kāpās, kas bagātina un rotā Jūrmalu, un ir kļuvis par iecienītu apskates objektu Jūrmalā.

Gada balva kultūrā 2020 piešķirta biedrības Kronenbergs un draugi vadītājai Ilzei Saulītei-Jansonei un radošajai komandai par Alberta Kronenberga grāmatas Tuntuļu Jurītis ceturto izdevumu.

Jaunizveidotais Tuntuļu Jurīša izdevums atgādina par Alberta Kronenberga saistību ar Jūrmalu un stāstu par mazo zēnu Jurīti no sendienām "pārnes" uz mūsdienu Jūrmalu. Jaunajā izdevumā Kronenberga oriģinālzīmējumi iekļauti Indras Kalvānes radītajās Jūrmalas fotogrāfijās, kurās grāmatas maketa dizaina veidotājs Raimonds Ivanovskis "iedzīvinājis" Kronenberga melnbaltos zīmējumus, darbam piešķirot jaunas krāsas un jaunas sajūtas.

Nominācijā Par Jūrmalas tēla popularizēšanu, par mākslinieciski augstvērtīgu un funkcionālu vides objektu izveidi, apbalvoti divi laureāti. Tēlniekam Kristapam Gulbim piešķirta balva par vides objektu Jūrmalas baltā kaija. Balvu par vides objekta Čiekurs izveidi saņēmis arhitekts Didzis Jaunzems.

Nominācijā Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskos konkursos apbalvota Jūrmalas Mūzikas vidusskolas ceturtās klavierspēles klases audzēkne Sandija Leja, pedagoģe Ieva Prince.

Nominācijā Par spilgtāko kultūras notikumu Jūrmalas apkaimēs balva par Japānas kultūras nedēļas rīkošanu piešķirta Jūrmalas Mākslas skolai, direktore Taiga Vaišļa un radošā komanda: Dace Greiziņa, Antons Vaivods, Kristīne Belte, Sandra Bremane un Dace Starka.

Nominācijā Par kultūras notikumu digitālajā vidē – divi laureāti. Balvu par muzeja Aspazijas māja videostāstu Iz pagājības veidošanu saņem Aspazijas mājas radošā komanda – Dace Kaukule un Signe Cīrule, savukārt balva par teātra vēstures un pasaku audiovizuālo lasījumu ciklu veidošanu piešķirta Jūrmalas teātra radošajai komandai, projektu vadītājs Mārtiņš Kagainis.

Skatītāju simpātijas un balvu nominācijā Skatītāju simpātiju balva par spilgtāko kultūras pasākumu Jūrmalā ieguvis notikums – festivāla Rīga–Jūrmala muzikālie vakari Dzintaru pludmalē. Balva piešķirta festivāla Rīga–Jūrmala radošajai komandai, festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja