Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Noskaņoties, ielīgot un ieskandināt! Ielīgošanas pasākumi un saulgriežu svinības visā Latvijā

Saulgrieži jāsvin un Jāņi jāieskandina! Šodien, 22. jūnijā, gan Rīgā, gan citās Latvijas vietās ir iespēja gan svinēt saulgriežus, gan noskaņoties Līgo vakaram. Rīgā, Doma laukumā, šodien rīdzinieki un pilsētas viesi jau tradicionāli aicināti apmeklēt Zāļu tirgu.

Zāļu tirgū var iegādāties Latvijas zemnieku un amatnieku ražojumus un darinājumus, vainagus un jāņuzāles, kas piešķir Zāļu tirgum īpašu noskaņu.

Kultūrtelpā Strops Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas mūzikas un mākslas skolas teritorijā, šovakar notiks ielīgošana kopā ar jauniešu folkloras kopu Banga.

Rosība šodien gaidāma arī Kalnciema kvartālā. Visu dienu no pulksten 12.00 tiks ieskandināti Jāņi, varēs mieloties ar Jāņu gardumiem, iepirkties tirdziņā, notiks vainagu pīšanas un augu izziņas darbnīca, savukārt vakarā no pulksten 18.00 plānota kopīga sadejošanās un sadziedāšanās tematiskā koncertā ar folkloras kopu Kokle un grupu ZeMe.

Pierīgā, Mārupes novadā, Babītes Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagasta Vietvalžos (Spuņņciemā), šovakar pulksten 19.00 ielīgošanas pasākumā Jāņuguns ikviens varēs sagatavot sev krāšņu ziedu kroni un atcerēties Līgosvētku tradīcijas jautrā dziesmu spēlē Dzīve – rūtaina kā deķis, īpaši papardes ziedu meklējot!, kuru izdziedās Jūrmalas teātra aktieri. Noslēgumā – filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā seanss.

Arī no Rīgas attālākās vietās šis nebūs nekāds klusais vakars. Piemēram, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā lauku ekspozīcijā Rucavā, Papes Vītolniekos, no pulksten 17.00 līdz pat saullēktam 4.30 notiks plaša, autentiska Jāņu ielīgošana kopā ar Rucavas sievām.

Liepājā, mākslas galerijas Romas dārzs Berči zālē, pulksten 18.00 gada ziedošākos un krāšņākos svētkus varēs ielīgot Jāņu dziesmās kopā ar mūziķiem Ievu Akurateri, Matīsu Akurateru un Ilzi Grunti.

Pālē Limbažu novadā 22. jūnijā pirmo reizi norisināsies Vidzemes Lībiskais vasaras saulgriežu festivāls, aicinot kopā svinēt rituālos saulgriežus, vienlaikus apzinot Vidzemes lībiešu kultūras mantojumu. Programmā – ielīgošana, rotaļas, uguns rituāls kopā ar Pāles kultūras nama folkloras kopu Malībieš’, danči kopā ar folkloras kopu Cielavas spēlmaņi, pusnakts pliko laimes skrējiens, sadziedāšanās un kopā būšana līdz rīta gaismai.

Tikmēr Daugavas krastā, atpūtas kompleksā Ķeguma puduri, no 22. līdz 25. jūnijam norisināsies dažādu tautu senču rituālu, deju un mūzikas festivāls Būtība, kas iekļaus arī saulstāvju svinēšanu un rituālus Jāņu vakarā. Piedalīsies gan pašmāju, gan citzemju sakrālie mūziķi, dejotāji, šamaņi un skolotāji, notiks muzikālas performances, dejas, meditācija, meistarklases un radošās darbnīcas, rosinot izjust un atjaunot seno dabisko saikni ar dabu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja