Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piemērotākais modelis. Izveidots Dizaina palīdzības punkts

Dizaina palīdzības punkts ir vieta, kur satikties dizaineriem, kuri vēlas palīdzēt, ar organizācijām, kurām nepieciešama dizaineru kompetence akūtu sociālu, veselības, izglītības un vides problēmu risināšanā.

Pirms laika šeit rakstīju ar cerību atrast kādu palīdzīgu roku. Linda E. Viļumsone mūs izglāba ar savām meistarīgajām prasmēm izveidot ko pasakainu – Latvijas Dizaina centra izveidotā Dizaina palīdzības punkta feisbuka lapā ir lasāmas pirmās atsauksmes par veiksmīgu situācijas risinājumu, lai palīdzētu bērniem vieglāk pārciest laiku, kad uz skolu nav jāiet un ātri jāpielāgojas jauniem apstākļiem.

Dizaina palīdzības punkts ir vieta, kur satikties dizaineriem, kuri vēlas palīdzēt, ar organizācijām, kurām nepieciešama dizaineru kompetence akūtu sociālu, veselības, izglītības un vides problēmu risināšanā. Šobrīd uz dizaina palīdzību primāri var pretendēt organizācijas, kuras strādā, lai ierobežotu Covid-19 pandēmijas izplatību Latvijā un risinātu ar to saistītās problēmas.

Sarunā ar laikrakstu Diena Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa stāsta, ka šīs idejas ierosinātāja ir dizainere, zīmola Mammalampa izveidotāja Ieva Kalēja, kura ir vēlējusies dot savu ieguldījumu un ziedot savas profesionālās kompetences ārkārtējās situācijas pārvarēšanā, bet īsti nav zinājusi, kā. Šīs atbildes meklējumos ir iesaistījušies citi aktīvākie Latvijas Dizaina centrā darbojošies dizaineri un pēc vairāku dienu pārdomām un raudzīšanās arī pasaules piemēru virzienā ir nonākuši pie secinājuma, ka vēlas izveidot Dizaina palīdzības punktu un aicināt iesaistīties tajā ikvienu dizaina jomas pārstāvi, kurš vēlas piedalīties Latvijas sabiedrībai nozīmīgu problēmu risināšanā.

"Mēs gribējām atrast piemērotāko modeli šo problēmu risināšanā un parādīt, ka tai nav jābūt naudai, ka tev nav jāziedo viens, divi vai desmit eiro, jo desmit eiro ekvivalents konkrētā darbā var būt daudz vērtīgāks par konkrēto naudas summu," norāda Dita Danosa. Palīdzība var būt ne tikai brīvprātīgs darbs, bet arī materiāls vai tehnisks atbalsts, kas atbilst konkrētā projekta aktuālajām vajadzībām. Viņa atklāj, ka pirmās diennakts laikā pēc Dizaina palīdzības punkta izveides tajā ir iesaistījušies vairāk nekā simts dalībnieku. Nākamajā dienā ir parādījies pirmais lūgums pēc dizainera palīdzības. Šobrīd procesā ir vairāki dizaina palīdzības darbi.

Šīs satikšanās var parādīt un pierādīt dizaineru klātesamības nepieciešamību teju ikviena projekta komandā, jo viņi palīdz risināt dažāda veida problēmas. Šobrīd visuzskatāmāk laba dizaina lielo lomu demonstrē ārkārtas stāvoklī noteikto aizliegumu vai ierobežojumu komunikācijas piemēri, kad grafiska zīme ar mudinājumu ieturēt distanci var izdarīt daudz vairāk nekā gari teksti, uzsver Latvijas Dizaina centra vadītāja.

Savukārt produktu dizainā redzamākie ir dizaina risinājumi sejas aizsargvairogiem vai sejas maskām, kur veiksmīgi kopā ir jāsadzīvo gan aizsargfunkcijai, gan valkāšanas ērtībai, gan arī izstrādes ātrumam un izejmateriālu pieejamībai. Viņa piebilst, ka nevar nepieminēt arī digitālā dizaina jomu, ar kuru mēs visi esam bijuši spiesti saskarties šajās dažās nedēļās, lietojot dažāda veida attālinātās saziņas platformas un novērtējot to izmantošanas ērtību.

"Šie ir vienkārši uzskatāmi piemēri, kā parādīt dizainera darba būtiskumu, kādu viņš pilda arī produktu, pakalpojumu, sistēmu un vides risinājumu radīšanā," saka Dita Danosa un piemetina, ka Dizaina palīdzības punkts nepārtrauks savu darbību arī pēc ārkārtējās situācijas pārvarēšanas un būs par vidutāju starp dizaineriem un organizācijām, kas īsteno atbildīgus un sabiedrības kopējai labbūtībai svarīgus projektus. Plānots, ka nākotnē abu iesaistīto pušu satikšanās notiks ne tikai virtuālajā vidē, bet arī klātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja