Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sākas XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku skates

13. februārī ar Latvijas izglītības iestāžu vokāli instrumentālo ansambļu, instrumentālo kolektīvu un popgrupu festivālu-konkursu No baroka līdz rokam Talsos aizsāksies intensīvākais laiks ceļā uz XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem - skates, kurās tradicionāli tiek pārbaudīta repertuāra apguve un noskaidroti svētku dalībnieki, informēja Skolēnu dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Skates notiks visos Latvijas reģionos. Lai novērtētu Svētku potenciālo dalībnieku sniegumu, kopējais žūrijas komisijas locekļu nobrauktais kilometru skaits būs teju 20 000 km. Plānots, ka skatēs piedalīsies vairāk kā 55 tūkstoši bērnu un jauniešu. Vislielākais dalībnieku skaits skatēs tiek plānots no Rīgas (12910), Daugavpils (2043), Valmieras (1821), Jelgavas novada (1589) un Liepājas pilsētas (1564).

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru nozares skates notiks divās kārtās: martā un aprīlī tiks novērtēta koru sagatavotības pakāpe un svētku repertuāra apguve. Kori, kuri apguvuši repertuāru un piedalījušies kopmēģinājumos, tiek izvirzīti konkursa 2. kārtai, kas notiks no 8. līdz 30.aprīlim – sāksies Ķekavā un noslēgsies Rīgā. Konkursa 1. un 2. kārtā kori dziedās obligāto dziesmu un divas izlozes dziesmas no svētku repertuāra. 3. kārta - koru konkursa fināls notiks 2020. gada 4. jūlijā Rīgā, Rīgas Latviešu biedrības namā un Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kopā koru skatēs piedalīsies 379 koru 15268 dziedātāji.

XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta Saule vija zelta rotu repertuāra apguves un dalībnieku atlases skates sāksies 4. martā Bauskā un noslēgsies 25. aprīlī Jelgavā. Skatē deju kolektīvi dejos divas dejas no atbilstošās grupas deju lielkoncerta repertuāra - vienu izlozes un vienu izvēles deju no atbilstošās grupas deju lielkoncerta repertuāra. Kolektīvus vērtēs VISC apstiprināta vērtēšanas komisija piecu dejas nozares speciālistu sastāvā. Kopā tautas deju skatēs piedalīsies 1023 kolektīvu ar 20833 dalībniekiem.

"Gatavošanās svētkiem aktīvi noris jau otro gadu. Visiem skašu dalībniekiem šis ir atbildīgs laiks, kurā valda pozitīvs sacensību – svētku gars, vecākiem – satraukuma un līdzpārdzīvojuma pilni brīži, bet žūrijām tie ir divi spraigi mēneši. Lielākais konkurss tradicionāli būs tautas deju nozarē – deju lielkoncertā Daugavas stadionā varēs piedalīties 16800 jauniešu. Gan dejotājus, gan pārējo nozaru skašu dalībniekus aicinām doties uz skati ar prieku par jau padarīto darbu, ar lepnumu par prasmēm, kas iegūtas ceļā uz svētkiem – ik mirklis, kas pavadīts mēģinājumu procesā, ir ieguldījums personības attīstībā. Aicinām pašvaldības rīkot mazos Dziesmusvētkus, lai visi, kas gatavojušies skatēm, varētu iepriecināt ar savu sniegumu visus interesentus. Savukārt kolektīvus, kas nebūs iekļuvuši svētku dalībnieku vidū, pēc žūrijas ieteikumiem aicināsim dalībai svētku ielas koncertos, kas notiks vairākās vietās Rīgas pilsētvidē,"  stāsta svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Skašu nolikumi un laika grafiks pieejams Svētku lapā nacgavilet.lv.

No 28. marta līdz 5. aprīlim četrās Latvijas pilsētās – Jūrmalā, Cēsīs, Babītē un Rīgā – notiks koklētāju ansambļu skates. Mūsdienu deju kolektīvu finālkonkursi, gatavojoties mūsdienu deju lieluzvedumam Augstāk par zemi, notiks no 6. līdz 16. aprīlim Rīgā, Daugavpilī, Mālpilī un Liepājā. Mazie mūzikas kolektīvi konkursā Balsis savas dziesmas no 3. marta (Līvānos) līdz 13. martam (Rīgā) izdziedās visos kultūrvēsturiskajos novados.

Skašu rezultāti tiks publicēti svētku mājas lapā nacgavilet.lv un Valsts izglītības satura centra mājaslapā visc.gov.lv. Svētku dalībnieki pašvaldībām tiks paziņoti līdz 2020.gada 12. maijam.

No 2020. gada 6. līdz 12. jūlijam Rīgā notiks XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Plānots, ka tajos piedalīsies vairāk nekā 35 000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Svētku laikā notiks 60 pasākumi, to vidū 40 bezmaksas un 20 ar ieejas biļetēm, pārstāvot visas kultūrizglītības nozares. XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājs – Valsts izglītības un satura centrs. Svētku lieldraugs – Swedbank. Svētku atbalstītājs Latvijas vides aizsardzības fonds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja