Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Svētku relikvijas un ikdienas priekšmeti

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā – divas jaunas izstādes

Dziesmu svētku tradīcijai Latvijā ir gana sena pagātne, un Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs aicina tajā ielūkoties caur izstādi Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013. Tikmēr otra šeit atklātā jaunā izstāde Lietots Rīgā. 19.gs. otrā puse – 1918.gads stāsta par Rīgu un tās ļaudīm XIX gs. otrajā pusē un XX gs. sākumā, kad notika rūpniecības un tirdzniecības strauja attīstība, ietekmējot pilsētnieku ikdienas dzīvi un ieradumus.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājumā glabājas Dziesmu svētku vēstures liecības, sākot jau no pirmajiem novadu dziesmu svētkiem Dikļos 1864. gadā līdz pat XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Rīgā 2013. gadā. Izstāde Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013 ļauj aplūkot dažādu laiku Dziesmu svētku dalībnieku un diriģentu krūšu nozīmes, kas, ietverot simbolisku vēstījumu, tika darinātas no zelta, sudraba, baltmetāla, ietvertas krāsainu lenšu rozetēs. Izstādītas arī Dziesmu karu godalgas, un pirmo reizi vienuviet skatāmi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas darinātie Dziesmu svētku karogi, kuri piesātināti ar īpašu enerģiju – piemēram, 1990. gada svētkiem to veidoja Ilmārs Blumbergs un Ausma Apša.

Visnozīmīgākā izstādē iekļautā relikvija būs unikālais Pirmo Vispārējo latviešu Dziedāšanas svētku Līgo karoga oriģināls. Tas būs eksponēts tikai Dziesmu un Deju svētku nedēļā no 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Šajā nedēļā izstādi, kā arī visu pārējo muzeju šīgada Dziesmu un Deju svētku dalībnieki, uzrādot dalībnieka ID karti, varēs apskatīt bez maksas. Bet izstāde apmeklētājus gaidīs līdz pat 30. septembrim.

Tikmēr otra muzejā izveidotā izstāde Lietots Rīgā. 19.gs. otrā puse – 1918.gads, kas atvērta līdz 30. decembrim, sniedz iespēju izpētīt dažādus sadzīves priekšmetus no muzeja bagātā krājuma. Daudzi no tiem eksponēti pirmo reizi, taču palīdz vizualizēt, kāda bija dzīve Rīgā laikā, kad Latvijā dzima Dziesmu svētku tradīcija. Ekonomiskā uzplaukuma dēļ mainījās pilsētvide un rīdzinieku sadzīve, sākās preču masveida ražošana, tehnoloģiju modernizācija mainīja cilvēku domāšanu, rīcību, arī attieksmi pret brīvā laika pavadīšanu, veselību utt. Izstāde piedāvā plašu un pārsteidzošu tālaika reāliju mozaīku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja