Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ulda Rudaka fotoreportāža: Positivus starta šāviena atbalss

Piektdien sākās septītais festivāls Positivus, ko ar nepacietību gaidījušie mūzikas un ar tās baudīšanu saistītu izklaižu fani, par spīti pelēki lietainajam dienas iesākumam, nebeidzamā straumē plūda Salacgrīvas virzienā.

Kā jau ierasts, tā ir ne tikai dažādu stilu dzīvā un dīdžeju izraudzīta mūzika uz sešām skatuvēm, bet arī kino un dažādas citas atrakcijas – iespēja iepirkties, piedalīties dažādās akcijās un arī sportiskās aktivitātēs. Galvenos māksliniekus piedāvā lielākās – Tele 2 un Nordea – skatuves, pašmāju un ārzemju iespējamās nākotnes zvaigznes uzstājas uz I Love You un Palladium skatuvēm, un savas alternatīvas piedāvā arī Pludmales un Dabas skatuves.

Pirmā vakara spilgtākos iespaidus sagādāja Londonas garāžroka kvartets Palma Violets, kas izceļas ar milzīgu rokenrola enerģiju un diviem līdzvērtīgiem skatuves līderiem nevis vienu, kā tas ir lielākajai daļai grupu. Abi līderi pat kaut kādā ziņā atgādina Pīteru Dohertiju un Karlu Baratu, kuri savulaik savas muzikālās gaitas sāka kopā grupā The Libertines.

Kamēr uz galvenās skatuves milzīga pūļa priekšā savus nekaitīgi agresīvos elektroniskos skaņdarbus atskaņoja kanādiešu duets Crystal Castles (koncertos ar viņiem kopā spēlē arī dzīvais bundzinieks) ar solisti Alisi Glāsu priekšgalā, kuru melomāns un rakstnieks Pēteris Pūrītis savā tvitera kontā koncerta laikā nodēvēja par vellatu, uz pludmales skatuves, līdz kurai jābrien krietns brītiņš pa smiltīm, salīdzinoši neliela fanu pulciņa priekšā kopā ar savu jaunāko tautiešu kolektīvu Jesse fantastisku priekšnesumu sniedza somu avangarda mūziķis Džimijs Tenors.

Saksofonists, pianists, neskaitāmu albumu autors un dziedātājs šoreiz parādījās Latvijā vēl neredzētā ampluā, tomēr neaizmirstot izpildīt arī savu klasisko grāvēju Take Me Baby, ko savulaik rādīja MTV. Tobrīd uz vienas no lielajām skatuvēm savu atgriešanos dzīvajā apritē svinēja Jāņa Lūsēna vadītais Zodiaks, šoreiz atstājot malā dziesmas par metāla zārkiem vai mirušajiem gadsimtiem un atgriežoties pie instrumentālās mūzikas saknēm – Positivus sastaptais lietuviešu vadošais mūzikas žurnālists Ramūnas Žilnis viņus pat nokristīja par latviešu Kraftwerk un apliecināja, ka vecās, izbijušajā Padomju Savienībā miljonu tirāžās pārdotās Zodiaka plates Mūzika izplatījumā un Disko alianse bijušas arī katrā lietuviešu mājā.

Ar Ramūnas vienojāmies, ka, ja jau Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess atbraucis uz Positivus, atklājot, ka to darījis galvenokārt nevis tāpēc, lai sekotu no savas valsts nākušās dziedātājas Iiris panākumiem, bet lai baudītu augstāk jau minētās britu grupas Palma Violets uzstāšanos, tad Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam jāsper radikālāki soļi un nākamgad jāapmeklē starptautiskais seno tradīciju un heavy metal festivāls Kilkim Žaibu Lietuvā.

Galvenās skatuves pirmās dienas programmu, neskaitāmām meitenēm bez mitas slaukot sajūsmas asaras, noslēdza Noah And The Whale, kuri mūsdienās lieliski piekopj tās pašas melodiskā un pozitīvā roka tradīcijas, ar kurām pusei pasaules savulaik sirdis salauza Toms Petijs ar atbilstoša nosaukuma pavadošo grupu - The Heartbeakers.

Par lielisku vakara izskaņu parūpejās Arnis Račinskis ar Laika suni un Jānis Žilde ar Satellites LV, kuri līdzvainīgi, ka britpops savulaik ieskanējies un paralēli savai dzimtenei likumsakarīgi "lielās mākslas" virzienā attīstījies arī latviešu valodā.

Ballītes nerimās līdz pat rīta gaismai, kad publika beidzot devās pie miera, lai, sapņojot par sauli un sausu telti arī turpmāk, uzkrātu spēkus divām atlikušajām festivāla dienām ar The xx, Sigur Rós, Two Door Cinema Club, Imagine Dragons, Tomu Odelu, Maiklu Kivanuku, Jaunu Mēnesi, !!! (chk chk chk), Charli XCX, Efterklang, Džonu Grantu, Darwin Deez, Sibyl Vane, Inokentiju Mārplu, Bērnības miliciju, Tribes of the City, Martas asinīm un citām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja