Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Laucinieku biļetes mēģina apstrīdēt Satversmes tiesā

Sociālās atmiņas pētniecības centra vadītājs un Tartu universitātes mācībspēks Mārtiņš Kaprāns ir vērsies Satversmes tiesā, apstrīdot Rīgas pilsētas vadības lēmumu citās Latvijas pašvaldībās deklarētiem cilvēkiem prasīt dubultu maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā atbilstību pamattiesībām.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs Kaprāns uzskata, ka Rīgas pašvaldības vēlme šķirot fiziskās personas pēc izcelsmes un reģionālās identitātes ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām brīvi pārvietoties, kā arī pārkāpj Eiropas Savienības tiesības. Tāpat Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Līguma par Eiropas Savienības darbību 21. pants paredz brīvu pārvietošanos un dzīvesvietas izvēli, savukārt dzīvesvietas deklarēšanai ir citas funkcijas. Eiropas Savienības tiesa jau šāda veida jautājumus ir izlēmusi lietās pret Itālijas Republiku un Spānijas Karalisti. Līdz ar to Rīgas pilsētas domes lēmums acīmredzami ierobežo Latvijas Republikas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju cilvēktiesības.

"Nevajag traumēt Latvijas cilvēkus un bremzēt tautsaimniecības izaugsmi, mūsdienās cenšoties atdzīvināt cariskās Krievijas dzimtbūšanas un padomju pieraksta praksi, kas segregē iedzīvotājus," uzsver sūdzības iesniedzējs, skaidrojot, ka Rīgas pašvaldības lēmums ir uzbrukums tradicionālajam Latvijas dzīvesveidam, kuru raksturo ikdienas mijiedarbība starp pilsētu un laukiem. Komunikāciju zinātņu doktors Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Rīgas pilsētas dome pieņēmusi Saistošos noteikumus Nr. 58 bez jebkādas izpētes, bez jebkāda vērā ņemama sociāla vai ekonomiska pamatojuma.

Sūdzības iesniedzējs nāk no Zaļenieku pagasta, bet ir deklarēts Jelgavā, ko uzskata par savas reģionālās identitātes fundamentu; vienlaikus viņš ir reģistrēts kā Igaunijas pastāvīgais iedzīvotājs, taču Rīgā viņam pieder nekustamais īpašums, kā arī Rīgā viņš īsteno atsevišķus pētniecības projektus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē