Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Swedbank: Šogad ekonomikas izaugsme gaidāma spējāka nekā pērn

2013.gada pēdējā ceturksnī ekonomikas izaugsme bija vājāka, nekā gaidīts, vien 3,5% gada laikā (proti, par procentpunktu lēnāka izaugsme nekā 2.ceturksnī). Arī ceturkšņa kāpums bija lēnāks nekā iepriekšējā ceturksnī, 0,7% pret 1,2%. Tas nozīmē, ka 2013.gadā kopumā ekonomika ir augusi par 4%.

Mājsaimniecību patēriņa izaugsme pērn 4.ceturksnī joprojām bija laba, uz ko norāda gan mazumtirdzniecības dati, gan patērētāju noskaņojums, gan nodokļu ieņēmumi. Arī eksportam nemaz neklājās tik slikti – preču eksporta gada izaugsme decembrī jau atkal bija mazliet virs nulles, lai arī ceturksnī kopumā tas joprojām bija par 3% zemāks nekā pirms gada. Imports saglabājās vājš, tāpēc nevilka izaugsmi uz leju. Tādējādi, visticamāk, atbilde uz lēnāku 4.ceturkšņa izaugsmi slēpjas investīcijās. Visticamāk, vājas bija gan investīcijas pamatkapitālā, gan arī krājumos.

Gribās uzsvērt, ka, lai arī šie rezultāti nav diez ko iepriecinoši, tie noteikti nav iemesls panikai. Neuzskatu, ka izaugsme varētu saglabāties ap 3-4% šogad – tai noteikti jākļūst spējākai. Swedbank prognozē 4.8% izaugsmi 2014.gadā. Spējāka izaugsme  Eiropā veicinās atkopšanos gan Latvijas eksportā, gan arī investīcijās. Uz to norāda arī pēdējo mēnešu dati par apstrādes rūpniecības izlaidi (+3,3% pērn decembrī pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem) un preču eksportu (+12% pērn decembrī, izņemot graudus, dzelzs un tēraudu), nodokļu ieņēmumiem (+5% šī gada janvārī), kā arī patērētāju un uzņēmēju noskaņojuma uzlabošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē