Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bergmanis: NATO jāmainās līdzi starptautiskajai drošības videi

Patlaban nepieciešamība pēc NATO ir lielāka nekā jebkad, taču aliansei ir jāmainās, un tā mainās līdzi izmaiņām starptautiskajā drošības vidē, tā ceturtdien savā runā Saeimā norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs norādīja, ka pēdējo gadu sabiedroto atbalsts Latvijai ir īpaši nozīmīgs, bet 2016.gads kopumā ir bijis vēsturisks Latvijas drošībai. Par iemeslu tam viņš minēja gan Velsas, gan Varšavas samitos kopīgi panākto, lai Baltijas jūras reģions ieņemtu centrālo lomu NATO dienaskārtībā.

Tāpat Bergmanis klāstīja, ka NATO kā transatlantiskā organizācija ir nodrošinājusi mieru Eiropā kopš 1949.gada. Tomēr šībrīža situācijā nepieciešamība pēc NATO esot lielāka nekā jebkad iepriekš.

"Protams, ka aliansei ir jāmainās, un tā mainās līdzi izmaiņām starptautiskajā drošības vidē. Mēs Latvijā esam par stipru NATO, par tādu aliansi, kas spēj aizsargāt savas dalībvalstis no visiem draudiem - gan no austrumiem, gan no dienvidiem," viņš sacīja.

Tāpat aizsardzības ministrs klāstīja, ka pagājušajā gadā Latvija piedalījās sešās starptautiskajās operācijās ar 73 karavīriem. Latvija arī nodrošina savu ieguldījumu cīņā pret starptautisko terorismu, piedaloties starptautiskās koalīcijas vērstajā militārajā operācijā Inherent Resolve Irākā pret teroristisko grupējumu Islāma valsts. Turklāt Latvija turpina savu dalību dažādos NATO un Eiropas Savienības (ES) ātrās reaģēšanas spēku formējumos.

"Valsts aizsardzība ir mūsu rokās, un mēs paši izvēlamies savus stratēģiskos partnerus. Mēs esam ne tikai daļa no spēcīgākās militārās alianses pasaulē, bet mūsu galvenais stratēģiskais partneris ir spēcīgākais militārais partneris mūsdienu starptautiskajā politikā," viņš pauda.

Ministrs arī sacīja, ka Latvija nav ieinteresēta palielināt ES birokrātu armiju, bet labprāt redzētu ES un NATO sadarbību, savstarpēji pilnveidojot un papildinot savas militārās spējas, stājoties pretī hibrīddraudiem, izaicinājumiem kibertelpā, pilnveidojot jūras drošību, iesaistoties mācībās un citās aktivitātēs.

Ministra ieskatā, būtu arī jālemj par valsts aizsardzības mācības, tai skaitā militārās mācības ieviešanu visās vidusskolu vecākajās klasēs. "Tieši šādi iekšpolitiskie lēmumi var nest ārpolitiskus ieguvumus aizsardzības jomā. Ar saviem darbiem un konsekvento rīcību mums jāparāda, ka esam atbildīgi savas valsts pilsoņi un tieši tā izturamies arī pret savas valsts drošību un Latvijas nākotni," sacīja Bergmanis.

Jau vēstīts, ka Saeimā šodien norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos ziņo ārlietu ministrs. Sekot ārlietu debatēm klātienē ik gadu aicināti Latvijā akreditēto diplomātisko misiju vadītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē