Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

LAEF: Ir bažas, ka Ekonomikas ministrija mērķtiecīgi maldinājusi sabiedrību

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) norādījusi, ka Ekonomikas ministrijas ierosinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par koģenerācijā ražotas elektroenerģijas cenu noteikšanu ir sasteigti un liecina par izteikti labvēlīgu attieksmi pret dabasgāzes koģenerāciju un Latvenergo interesēm, portālam _Diena.

lv_ norāda LAEF pārstāve Lita Freimane."LAEF uzsver, ka noteikumu grozījumi pieņemti, ignorējot gan Finanšu un Tieslietu ministriju iebildumus par projektu, gan arī LAEF un citu NVO vairākkārt norādītos iebildumus un ieteikumus grozījumu izmaiņām. Jāņem vērā, ka grozījumi MK dienaskārtībā 30.jūlijā tika iekļauti tikai MK sēdei sākoties, tādējādi liedzot NVO pilnvērtīgi piedalīties šo grozījumu apspriešanā valdībā," skaidro L.Freimane. LAEF norāda, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts maldinājis valdību norādot, ka konkrētie grozījumi ir saskaņoti ar visām valsts iestādēm, kaut Pavļuta teiktais pēc LAEF ieskatiem neatbilst patiesībai.  "Tas rada pamatotas bažas par EM centieniem panākt grozījumu pieņemšanu, izslēdzot iespēju izteikt iebildumus un ierosinājumus grozījumu projekta labošanai. Jādomā, ka EM vai nu nav pārliecināta par pašu izstrādāto grozījumu ekonomisko un juridisko pamatojumu, vai arī šādi cenšas slēpti virzīt lielo dabasgāzes koģenerācijas staciju intereses," saka Andis Kārkliņš, LAEF valdes loceklis.LAEF veiktie aprēķini, kas balstīti uz publiski pieejamu informāciju, liecina, ka reālais obligātās iepirkumu komponentes samazinājums, kas tiks panākts MK noteikumu grozījumu apstiprināšanas rezultātā, ir ievērojami mazāks nekā EM publiski minētie 20 miljoni latu gadā. Tādēļ LAEF ir šaubas, vai EM mērķtiecīgi nemaldina sabiedrību, minot nepamatotus skaitļus un neatklājot to aprēķina metodiku. Jāņem vērā, ka nākotnē TEC-2 izmaksājamais atbalsts pat pieaugs, ko publiski ir paudis arī bijušais EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Gatis Ābele."Balstoties uz jebkādu pamatojošu aprēķinu trūkumu no EM puses, LAEF uzskata, ka maksājumi par uzstādīto jaudu, ko turpmāk saņems Latvenergo piederošās TEC, ir pārlieku dāsni. LAEF aprēķini liek domāt, ka TEC-2 rentabilitāte pēc EM virzītā un valdības akceptētā atbalsta apjoma arī turpmāk varētu pat vairākas reizes pārsniegt AER projektu ienesīgumu. Mūsuprāt, samazinot TEC-2 rentabilitāti līdz samērīgam līmenim, enerģijas patērētāji varētu ietaupīt vēl aptuveni 20 miljonus latu," norāda Didzis Palejs, LAEF valdes priekšsēdētājs.Ņemot vērā augstākminēto, LAEF aicina premjeru un ministrus labot lēmumu par grozījumiem un likumdošanas turpmāk skatīt kompleksi, pamatoti un atbildīgi. Tāpat federācija pieprasa nodrošināt publiski pieejamus datus par Latvenergo un TEC rentabilitāti. Pašlaik šāda informācija patērētājam nav pieejama, norāda LAEF. Pavļuts apstiprinājis, ka atbalsts dabasgāzes koģenerācijai Latvijā vēsturiski nav saskaņots ar Eiropas Komisiju, tāpat kā atbalsts atjaunojamās enerģijas ražotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē