Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Latvijas Banka: Par viltotiem eiro nav jāuztraucas

Pēc eiro ieviešanas viltotās naudas apjoms nepieaug, ko apliecina Igaunijas piemērs, tāpēc par viltotiem eiro pēc Latvijas iesaistīšanās eirozonā nav jāuztraucas, pirmdien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Viņš stāstīja, ka patlaban no latiem visbiežāk vilto monētas - 50 santīmu, viena lata un divu latu. Savukārt profesionāli latu banknošu viltojumi nav novēroti.

Turpretī eiro gadījumā visvairāk vilto 20 un 50 eiro banknotes. Pēc Blūma teiktā, šie viltojumi pārsvarā tiek izgatavoti Dienvideiropas valstīs.

Latvijas Bankas eksperts uzsvēra, ka par eiro monētu viltojumiem nav jāuztraucas pilnībā, jo eiro monētas tikpat kā nevilto vispār, jo šādus viltojumus veidot ir dārgi.

Viņš prognozēja, ka pēc eiro ieviešanas Latvijā no 2014.gada 1.janvāra viltotās naudas apjoms nepieaugs, par ko liecina Igaunijas piemērs, kur pēc eiro ieviešanas konstatēto viltojumu skaits pieaug nenozīmīgi un tas nekādā veidā nenodara būtisku kaitējumu ekonomikai. Naudas drošības eksperti ir pārliecināti, ka arī Latvijā nav gaidāma situācijas pasliktināšanās pēc eiro ieviešanas.

Pēc Latvijas Bankas informācijas, 2012.gadā no apgrozības izņemts 531 000 viltotu eiro banknošu (2011.gadā - 606 000 viltotu eiro banknošu). 2013.gada pirmajā pusē no apgrozības izņemts 317 000 viltotu eiro banknošu, kas ir pieaugums par 26,3%, salīdzinot ar 2012.gada pirmo pusgadu. Kopumā 2013.gada jūlijā apgrozībā bija 15,65 miljardi eiro banknošu - līdz ar to viltoto un īsto banknošu attiecība ir viens 1 pret 30 000. Kopš 2002.gada Latvijā konstatētas 915 viltotas eiro banknotes un neviena monēta.

Latvijas Banka norāda, ka jebkuru eiro banknoti var viegli pārbaudīt, to aptaustot, apskatot un pagrozot. Latvijas iedzīvotājiem, kuri labi pazīst lata banknotes un to drošības pazīmes, neradīsies grūtības ar eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē