Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LOSP: Partijas nedrīkst vilcināties – jāsamazina PVN likme pārtikai

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvija Pensionāru federācija (LPF) aicina partijas atbalstīt lēmumu par samazinātu pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai un līdz ar to, arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, portālu Diena.lv informēja LOSP pārstāve Krista Garkalne.

Jau ilgstoši par šo jautājumu ir diskutēts dažāda līmeņa debatēs un darba grupās, bet konkrēts lēmums vēl joprojām valdības līmenī nav pieņemts.  

Nevalstiskās organizācijas ir izskatījušas partiju priekšvēlēšanu piedāvājumus un secinājušas, ka lielākā daļa vadošo partiju solījumos ir iekļauta prasība par jaunas samazinātas PVN likmes subjekta ieviešanu, izņemot partiju Vienotība un Nacionālo apvienību Visu Latvijai! – Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji aicina arī minētās partijas izprast šī jautājuma būtisko nozīmi, jo ņemot piemēru no vairākuma Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, arī Latvijai ir visas iespējas noteikt pazeminātu PVN likmi visiem pārtikas produktiem vai arī noteiktām pārtikas grupām, piemēram, veselīgiem un uzturā ieteicamajiem pārtikas produktiem, kā arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

LOSP uzsver, ka samazinot PVN likmes, rastos cenu samazinājums pārtikas preču tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas jomā; pieaugtu patēriņa kāpums, kā rezultātā pakāpeniski pieaugtu arī nodarbinātība sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības jomā; pieaugtu maznodrošināto iedzīvotāju pirktspēja; uzlabotos uzņēmējdarbības vide un samazinātos cenu kropļojumi, kuri veidojas ēnu un nelegālās ekonomikas ietekmē; tāpat palielinātos arī legāli strādājošo un par PVN maksātājiem reģistrēto Latvijas uzņēmumu konkurētspēja.

Ņemot vērā pārtikas cenu sociālo aspektu, kā arī Krievijas Federācijas ieviesto importa embargo lielākajai daļai pārtikas produktu un nepieciešamību veicināt Latvijas pārtikas produktu noietu pašmāju tirgū, LOSP, LVRA un LPF aicina Ministru kabinetu, Saeimu un vadošo partiju pārstāvjus rosināt Latvijā noteikt pazeminātu PVN likmi visiem pārtikas produktiem vai arī noteiktām pārtikas grupām, kā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

Lai valsts budžetā neveidotos iztrūkums, neiegūtos ieņēmumus no samazinātās PVN likmes būtu iespējams iekasēt no citiem nodokļiem, piemēram, no nekustamā īpašuma nodokļa vai arī ceļot PVN likmi preču kategorijās, kas nav pirmās nepieciešamības, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa palielinoties nodarbināto skaitam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē