Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nežēlīgākais sods sunim - mūžs pie ķēdes

Publicējam kinoloģes Jūlijas Siņicinas viedokli un padomus par suņu turēšanu pie ķēdes.

Teju klāt Ziemassvētki, piedomāsim ar mīlestību par mūsu četrkājainajiem draugiem. Sunim nežēlīgākais sods ir mūžu pavadīt pie ķēdes. Suņi ir sociāli dzīvnieki, viņiem nepieciešams pastāvīgs kontakts ar cilvēku, brīvas pastaigas, uzticības pilnas attiecības. Taču nereti apstākļi veidojas tā, ka uzticīgais dzīvnieks jātur pie ķēdes, piemēram, ja laukos ap māju nav žoga un suns mēdz klaiņot apkārt, ja gar māju staigā daudz cilvēku utt. Pie ķēdes dzīvojot, mainās ne tikai suņa uzvedība, bet arī psihe. 

Kā rīkoties, lai dzīvnieks nebūtu mūžīgais cietējs?

Saimnieks var pāri pagalmam novilkt viegli slīdošu trosi. Tā ļaus sunim justies brīvākam. Turklāt, ja suns ķēdē pielikts kā sargs, viņam būs iespējams pārraudzīt lielāku platību. Labs variants ir pietiekami liela voljēra ierīkošana. Tajā noteikti jāatrodas siltinātai suņa būdai, kā arī barības un dzēriena bļodām. Vienmēr pārliecinieties, ka suns nav apgāzis ūdens trauku! Ēdienu un dzērienu vislabāk novietot stabilā suņa augumam piemērotā statīvā.

Ja suns tiek turēts ķēdē vai voljērā, gādājiet, lai viņam ir kur paslēpties no asa vēja, no lietus un slapja sniega. Gādājiet, lai suņa būdā un apkārtnē nesavairojas ektoparazīti, piemēram, blusas. Ja suns kasās, tas ir normāli, bet jāpievērš uzmanība, ja viņš kasās pārāk bieži. Deviņos gadījumos no desmit niezi izraisa blusas. Turiet tīru suņa apkārtni. Ja dzīvnieks nokārtojis dabiskās vajadzības ķēdes atļautajā rādiusā, novāciet kakas.

Vismaz reizi dienā suns jāizved brīvā pastaigā, jāļauj viņam izskrieties, nokārtot darīšanas. Svarīgi suni vest garākā pavadā un iemācīt viņu mierīgi soļot līdzās. Pastaiga ļoti īsā pavadā uzbudinās suni, kas tāpat cauru dienu ir piesiets. Ļoti iesaku runāties ar suni, cik vien var, biežāk noglāstīt savu četrkājaino draugu un mājas sargu!

Obligāti pārbaudiet, vai suņa kakla siksna nav kļuvusi par šauru, vai tā nav norīvējusi kakla ādu vai, nedod Dievs, iegriezusies ādā! Zem siksnas ātri var izveidoties nopietns un grūti dziedējams iekaisums. Nepiesieniet dzīvnieku vietās, kur viņš var sapīties vai pakārties saitē, lecot pāri žogam utt. Vislabāk ir turēt suni slēgtā pagalmā aiz aptuveni 180 cm augsta žoga.

Iegaumējiet! Sunim nepatīk visu laiku būt vienam, viņš skumst un ilgojas pēc saimnieka. Daudzi tikai ķēdē turēti suņi sāk rakt bedres, kost asti, grauzt būdu. Kaimiņi nereti pārmet, ka suns cauru dienu rej, taču tas ir tikai dzīvnieka lūgums pēc sabiedrības. Gādājiet, lai arī ķēdes sunim būtu kādas rotaļlietas, tās kliedēs viņa vienmuļo dzīvi.

Esiet vērīgi, centieties laikus pamanīt izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, kas var liecināt par pārsalšanu, ievainojumiem, iekaisumiem. Laikus konsultējieties ar veterinārārstu. Veidojiet ar suni draudzīgas attiecības un iegaumējiet, ka ķēde ir nepieciešamība tikai ārkārtas gadījumos, nevis norma!  

*kinoloģe

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē