Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Strautiņš: Patēriņa grozs kļūst lētāks, bet veikali drusku dārgāki

Jaunākās statistiķu ziņas par cenu izmaiņām daļa sabiedrības noteikti uztvers kā uzbrukumu tautas tiesībām veidot savus suverēnos priekšstatus par ekonomikā notiekošo un patstāvīgas domāšanas tiesībām vispār. Sociālie tīkli taču ir pārpildīti ar briesmu stāstiem par cenu palielinājumiem, kas tālu iziet no jebkuras apaļošanas rāmjiem! Taču izrādās, ka kopējais cenu līmenis septembrī bijis par 0,4% zemāks nekā pirms gada. Savukārt cenu pieaugums pret iepriekšējo mēnesi (0,3%) ir mazāks nekā tas mēdz būt šajā laikā.

Cītīga runāšana noteikti var pamatīgi pārveidot cilvēku priekšstatus par realitāti. Turklāt tā šobrīd nebūt nav vienīgais iemesls sakāpinātajai inflācijas uztverei.

Deflāciju šobrīd nosaka tā patēriņa daļa, kas neattiecas uz veikaliem, tātad, kļūst lētāks transports (-4,1% pret pērno septembri), mājokļa uzturēšana (-1,2%), sakari (-6,7%). Izņemot degvielas cenas, par kurām vēsta lieli cipari ceļmalās, par šīm izmaksām tiekam informēti sīkā drukā uz pastkastītēs diskrēti iemestām lapiņām vai internetbanku ekrānos. Automātisko norēķinu attīstība mūs arvien biežāk vispār pasargā no sevis apgrūtināšanas ar šādu informāciju. To, kādas bija degvielas cenas tieši pirms gada, ir grūti atcerēties, jo tās šādā laika periodā mēdz piedzīvot vairākus augšup un lejupejas ciklus. Citiem vārdiem, šie izdevumi veido lielu daļu no mūsu izdevumiem, bet veido sīku fragmentu no kopējās cenu informācijas mozaīkas.

Turpretim cenu līmenis veikalos ir nedaudz pieaudzis. Nedaudz kāpušas izmaksas pārtikai (par 1,1% kopš pērnā septembra), apģērbam un apaviem (par 0,3%). Ja vien cilvēkam galvas vietā nav dators, tad akciju nepārtraukti šūpoto dažādu produktu cenu mudžeklī bez statistiķu palīdzības viņš nekādi nespētu saprast, vai pārtika gada laikā kļuvusi par 1,1% dārgāka vai varbūt par 0,5% lētāka. Taču, ja cilvēkam ir vēlme uzskatīt, ka cenas strauji aug, tad konkrētus piemērus tam atrast noteikti nav grūti.

Runājot par eiro ieviešanas ietekmi, tā datos joprojām nav skaidri saskatāma. Pārtikas grozā lielākā cenas ceļošā ietekme bijusi pienam, sieram un olām (0,09 procentpunktu ietekme uz kopējo cenu līmeni). Tas ir ļoti acīmredzami skaidrojams ar svaigā piena cenu kāpumu, tātad ir runa par izejvielu tirgu, kur nekāda cenu apaļošana nenotiek. Visstiprāk kopējo patēriņa grozu gada laikā dārdzinājuši mājokļu apsaimniekošanas pakalpojumi (0,12pp ietekme), kas saskan ar nozares straujo izaugsmi IKP datos. Savukārt sūdzības par cigarešu dārdzības pieaugumu (0,11pp ietekme) nespēj raisīt līdzjūtību pat eiro ieviešanas laikmetā.

Kā jau bija sagaidāms un par to esmu rakstījis iepriekš, inflācijas gaidu pieaugumu veicina emocionāli spilgti un tālāk plaši pārstāstīti iespaidi, saskaroties ar, piemēram, dramatiskiem cenu kāpumiem kafijai vai iemīļotajai kūciņu zortei biežāk apmeklētajā kafejnīcā. Tas ir sāpīgi, bet kopējo mājsaimniecību izdevumu apjomu šādi notikumi ietekmē minimāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē