Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Valsts kanceleja: Valsts pārvaldes iestāžu mājaslapu reforma ļautu ievērojami ietaupīt

Konceptuāls informācijas tehnoloģiju (IT) nozaru asociāciju atbalsts pārmaiņu veikšanai valsts pārvaldes iestāžu mājaslapu pārvaldībā ir nozīmīgs signāls Valsts kancelejas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kopīgi sāktajai reformai, portālu Diena.lv informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Valsts kancelejā saņemtajos atzinumos no Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pausts konceptuāls atbalsts vēlmei pilnveidot valsts iestāžu mājaslapu izstrādes, uzturēšanas un attīstības jomu. Vienlaikus asociācijas izteikušas arī vērtīgus priekšlikumus, kas apspriežami turpinot darbu pie Valsts tiešās pārvaldes un centrālo valsts iestāžu tīmekļa vietņu attīstības koncepcijas pilnveidošanas. 

Koncepcijas mērķis ir izvēlēties nākotnes redzējumu, kādā veidā tuvāko aptuveni piecu gadu laikā valsts iestāžu mājaslapu pārvaldībā nodrošināt efektīvākus risinājumus, lai novērstu sabiedrības negatīvo vērtējumu par valsts iestāžu mājaslapām un dārgās izmaksas. Pētījumā "Valsts tiešās pārvaldes un centrālo valsts iestāžu tīmekļa vietņu un valsts informācijas sistēmu optimizācijas iespēju izvērtējums" tika aplēsts, ka kopējās valsts pārvaldes iestāžu mājaslapu izmaksas no 2009.gada līdz 2012.gadam veidoja vairāk nekā 3,6 miljonus latu. 

Ja valdībā tiks atbalstīts risinājums par vienotas satura vadības sistēmas izveidošanu valsts līmenī, kas tiktu izstrādāta uz atvērtā koda risinājumiem, eksperti minētajā pētījumā prognozē, ka ietaupījums varētu būt līdz pat viena ceturtā daļa no līdzšinējām izmaksām vidējā termiņā. 

Vēl būtiskāki ir sabiedrības ieguvumi - centralizēta satura vadības risinājuma izveide - valsts līmenī ļautu sniegt uz iedzīvotājiem vērstu servisu, piedāvājot skaidru un ērtu mājaslapu funkcionalitāti, kas balstīta uz mūsdienu tehnoloģijām. 

Pāreju uz vienotu satura vadības sistēmu valsts iestāžu mājaslapu pārvaldībā plānots nodrošināt ar ES fondu finansējumu no darbības programmas, kas paredzēta IKT pieejamības, e-pārvaldes un pakalpojumu pilnveidošanai. Valsts iestāžu mājaslapas uz vienoto satura vadības sistēmu pārietu pakāpeniski, atbilstoši katras tīmekļa vietnes dzīves ciklam (vecumam). Valsts budžeta līdzekļi jaunu ministriju mājaslapu izstrādei koncepcijā nav paredzēti.

Vairums nozaru ministriju savos atzinumos par koncepciju arī paudušas konceptuālu atbalstu situācijas uzlabošanai valsts iestāžu mājaslapu pārvaldībā, vienlaikus izsakot arī savu redzējumu. 

Pagājušā gada 19.decembrī minētā koncepcija tika izsludināta valsts sekretāru sanāksmē, nododot to apspriešanai nozares iestādēm, NVO un sabiedrībai kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē