Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta (14:37) - Mikiško: Valsts nepārtraukti paliek parādā skolotājiem - gaidām algu palielināšanu

Ja līdz 10. decembrim valdība neatradīs papildu līdzekļu pedagogu algu palielināšanai, skolotāji ir gatavi gan piketēt, gan streikot, pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili preses konferencē trešdien paziņoja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Pēc sarunas ar ministri LIZDA valde nolēmusi īstenot pirmo no "piespiešanas mehānismiem", vienojoties par pedagogu piketu, kurš pie Saeimas ēkas notiks 11.decembra rītā, pikets paredzēts nākamā gada budžeta projekta pirmā lasījuma laikā. Pedagogi pie Saeimas nama pulcēsies pirms plkst. 9:00

LIZDA paredz, ka uz piketu varētu ierasties aptuveni 2000 pedagogu no visiem Latvijas reģioniem.

Kā norādīja Mikiško - "valsts nepārtraukti paliek parādā pedagogiem", jo daļa pedagogu strādā pat vairāk kā 18 papildu stundas, bet par to nesaņem atalgojumu.

Nākamais solis pēc piketa būs pedagogu brīdinājuma streiks, kas paredz īslaicīgu streikošanu, lai parādītu valdībai strikto pozīciju skolotāju atalgojuma jautājumā. Savukārt gadījumā, ja uz valdību neiedarbosies arī brīdinājuma streiks, tiks rīkots vispārējais streiks.

Par konkrētiem datumiem streikam arodbiedrības valde vēl lems.

Mikiško informēja, ka LIZDA pirms mēneša izsūtījusi vēstuli partijām - Vienotībai, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), Saskaņai, kā arī Valsts prezidentam.

"Diemžēl mēneša laikā ne Vienotība, ne ZZS nav raduši iespēju atbildēt uz mūsu vēstuli un uzklausīt pretenzijas, lai pieņemtu saprātīgus lēmumus," viņa norādīja, ka ir pārkāpts ne tikai "dokumentu aprites periods", bet arī "tā ir necieņa pret pedagogiem". 

Mikiško atgādināja, ka pirmsvēlēšanu laikā astoņas partijas parakstīja dokumentu, kurā piekrita pakāpeniskam pedagogu algu paaugstinājumam, taču šobrīd nav "ne vismazākais cipars", kurš liecinātu, ka šis solījums tiks pildīts. 

Kā portāls Diena.lv jau ziņoja, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pagājušajā nedēļā atzina, ka visticamāk algu palielinājums no 1. janvāra 10% apmērā skolotājiem nebūs iespējams.

"Ja šajā gadā nauda netiek iedota pietiekami, kaut vai modeļa uzsākšanai, nākamā iespēja būs tikai 2016. gada 1. septembrī," norādīja LIZDA priekšsēdētāja, skaidrojot, ka gada laikā nerisinot jautājumu var daudz ko zaudēt.

"Mēs nevaram gribēt ne kvalitāti, ne izcilību bez naudas," uzsvēra Mikiško. 

papildināta 2. rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas