Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Daļa zinātnieku uzskata, ka planēta Zeme ir iegājusi sestajā globālās izmiršanas ciklā - šoreiz tā izraisītājs ir cilvēce

Pētnieki: Cilvēce kopš 1970. gada iznīdējusi vidēji 60% pasaules mugurkaulnieku

Zinātnieki turpina brīdināt pasaules sabiedrību par krīzi dabas aizsardzībā - šoreiz pētnieki secinājuši, ka kopš 1970. gada cilvēce ir pamanījusies vidēji samazināt pasaules dzīvnieku populācijas par 60%.

Šeit gan ir nepieciešams norādīt, ka tas nenozīmē, ka kopējais mugurkaulnieku skaits ir samazinājies par 60%. Proti, ir sugas, kas no cilvēces ietekmes ir cietušas daudz smagāk un to populācijas ir samazinājušās ļoti dramatiski - dažas sugas, kā zināms, ir uz izmiršanas robežas. Taču citas sugas, iespējams ir zaudējušas tikai nelielu procentu no kopējās populācijas. Tādējādi vidējais samazinājums ir 60%. 

Medijs The Atlantic šo skaidrojumu ilustrē ar šādu piemēru: Jums ir trīs dzīvnieku populācijas - 5000 lauvu, 500 tīģeru un 50 lāču. Četras desmitgades vēlāk jums ir 4 500 lauvu, 100 tīģeru un tikai pieci lāči. Populācijas ir samazinājušās par 10%, 80% un 90%, tātad vidēji par 60%, taču kopējais dzīvnieku daudzums ir samazinājies tikai par 17%. 

Kā norāda britu medijs The Guardian, pasaules vadošie eksperti brīdina, ka dzīvnieku skaita samazināšanas potenciāli var radīt katastrofālas sekas. Aplēses, kuras publicējis Pasaules dabas fonds sadarbībā ar 59 pētniekiem, liecina, ka cilvēku skaita pieaugums un līdz ar to strauji pieaugošais dabas resursu patēriņš noārda "dzīvības tīklu, kas radies miljardiem gadu ilgā procesā". 

"Mēs kā mēnessērdzīgie virzāmies uz klints malu," sacījis dabas fonda pārstāvis Maikls Berets,

piebilstot, ka 60% cilvēku pazušana nozīmētu, ka Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Āfrikas Eiropas kontinenti kopā ar Ķīnu un Okeāniju paliktu neapdzīvoti.

Berets uzsver, ka daba nav tikai "jauka lieta", tā ir mūsu dzīvības atbalsta sistēma. 

"Mums pieejamais laiks strauji iet uz beigām," sacījis klimata pārmaiņu pētnieks no Vācijas profesors Johans Rokstroms, uzsverot: "Tikai pievēršot uzmanību klimatam un ekosistēmām, mums ir cerības nosargāt planētu un nodrošināt cilvēces nākotnei uz tās."

Citā pētījumā jau iepriekš secināts, ka ļaudis kopš civilizācijas pirmsākumiem ir iznīcinājuši 83% zīdītāju un pusi augu. Tāpat oktobra sākumā vadošie klimata pētnieki kārtējo reizi brīdināja par traģiskajām sekām, ko planētai tuvākajā simtgadē nesīs nekontrolētas klimata pārmaiņas.

Daļa zinātnieku uzskata, ka Zeme ir iegājusi sestajā globālās izmiršanas ciklā - šoreiz tā izraisītājs ir cilvēce. 

Pētnieki norāda, ka galvenās problēmas saistītas ar ekosistēmu iznīcināšanu, lai iegūtu lauksaimniecībā izmantojamas platības, kā arī min dzīvnieku medīšanu un pārāk intensīvo nozveju. 

Cita Pasaules dabas fonda pārstāve Tanja Stīla saka: "Mēs esam pirmā paaudze, kas zina - mēs varam iznīcināt mūsu planētu -, un pēdējā, kas var kaut ko pasākt, lai to apturētu."

ziņa precizēta, pievienota otrā un trešā rindkopa, kurā tiek skaidroti zinātnieku aprēķini

Top komentāri

Def
D
Tā jau saka ka vienīgais liekais dabā ir cilvēks.
ļuļa
ļ
āfrikā vidējais bērnu skaits vienai sievietei ir 4 komats kautciktur bērnu, tātad noapaļojot 5. āfrikā aptuveni 70% iedzīvotāju ir mazāk par 30 gadiem. āfrika šobrīd ir tas kontinents, kur demogrāfiskais sprādziens ir izgājis ārpus jebkādas kontroles un var izraisīt galēju krīzi jau 2040. gadā. un tagad mans jautājums - varbūt beidzot vajag atstāt āfrikas badacietējus āfrikas ziņā un beigt murgot par to, ka mums esot jāglābj un jāpabaro cilvēku bars, kas vairojas tādā ātrumā kā tarakāni? vabūt jāpārtrauc saukt migrantus no āfrikas par bēgļiem, bet jānosauc lietas īstajā vārdā, proti, ka šie cilvēki kā dzīvnieki metas apgūt jaunas teritorijas, jo viņiem sāk trūkt resursu? kāpēc eiropiešiem, amerikāniem un visādiem citiem būtu jāiznīdē dabiskās dzīvotnes virknei sugu, lai glābtu un pabarotu nēģerus, kuri pat netaisās ierobežot savu vairošanos. retorisks jautājums, nekas vairāk.
elementāri
e
Nevis vegāni vai gaļēdāji, bet tie, kas vairojas kā truši un nespēj sevi pabarot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits