Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja

Britu juristi: Londona var nemaksāt 60 miljardus eiro Brexit rēķinu

Lielbritānija var pamest Eiropas Savienību (ES), nesamaksājot blokam 60 miljardu eiro lielu kompensāciju. Par to paziņojuši britu valdības juristi, norādot ka nav neviena līguma vai likuma, kas Lielbritānijai liktu izpildīt šādas saistības, ziņo LSM.LV.

Paziņojums var stiprināt britu premejeres Terēzes Mejas pozīcijas pirms sarunām par Brexit. 

"Tikai dažas nedēļas atlikušas līdz brīdim, kad Lielbritānijas valdība plāno iedarbināt Lisabonas līguma 50. punktu, uzsākot vismaz divus gadus ilgo sarunu procesu par izstāšanos no Eiropas Savienības," ziņo Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis.  

Tagad nākts klājā ar ziņojumu, kurā konstatēts, ka "britu valdībai nav nekādu likumisku pienākumu Brexit gadījumā maksāt Eiropas Savienībai aptuveni 60 miljardu eiro lielu naudas summu. To neparedzot ne Eiropas līgumi, ne starptautiskie likumi. Atzinumā uzsvērts, ka Eiropas līgumi attiecībā pret kādu dalībvalsti, tostarp finansiālajā sfērā, pārtrauc darboties divus gadus pēc sarunu uzsākšanas," norāda Latvijas Radio. 

Eiropas pārstāvji skaidrojuši, ka kompensāciju summu galvenokārt veido monetārais atbalsts projektiem un fondiem, kuru saistītas briti nav vēl izpildījuši. 

Briti, kas situāciju salīdzina ar golfa kluba pamešanu, - izstājoties biedra nauda nav vairs jāmaksā, norāda, ka viņu pozīcija ir stabila un maksājumi nenotiks. 

Kā raksta sabiedrisko mediju portāls LSM.LV: "Visticamāk, Lordu palātas sniegtais atzinums, kuru atbalstījuši arī vairāki neatkarīgie eksperti, tagad kļūs par ļoti vērtīgu tirgošanās monētu tāpēc, ka aptuveni 50 miljardi eiro pašlaik jau ir iekļauti nākamo gadu budžetu plānošanas procesā".

LSM.LV norāda arī uz Eiropas Parlamenta budžeta komitejas vadītājas Ingeborgas Gresles pausto vilšanos par Lordu palātas secinājumiem. "Viņa arī izteikusies, ka Lielbritānija Brexit procesu neuztver nopietni –  Eiropas Savienība vēloties panākt īstu šķiršanos kā ģimenē, tiekot skaidrībā, kuram tiks nauda, bērni, suns un kaķis, bet britu pusei tā esot tikai golfa kluba pamešana," rakstīts sabiedrisko mediju portāla. 

ziņa precizēta

Top komentāri

TrollisJT
T
Vēlu veiksmi britiem bardak-exita procesā
Skaidris
S
Lielvarām pilnīgi uzspļaut uz kaut kādiem noteikumiem, utt. Mazos muļķus, kā Latvija u.c.līdzīgos vienkārši "uzmet" , un miers. Pasaules sadales loģika ir nemainīga.
kvr
k
Latvijas FM būs aizshēmojušies ar ES struktūrfondu naudas kavēšanu. Beigās nedabūs neko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits