Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Draugiem.lv jubileja - izdzēsiet sievas, kas nemāk uzvesties

24.martā desmit gadu jubileju svin Draugiem.lv - portāls, kas savulaik darbību sācis kā kreklu apdrukas reklāmas projekts, taču nu kļuvis par latviešu iecienītāko sociālo tīklu, kur atrodas gan sen pazuduši radinieki, gan iepazīstas precinieki. 

Viss sākās ļoti prozaiski. Laikā, kad interneta pieslēgums vēl nebija katrā mājā un tīmekļa plašumi lielākoties tika izmantoti sērfošanai svešzemju tīklos, Draugiem.lv veidotājs Lauris Liberts šādu portālu saskatīja kā lielisku reklamēšanās platformu, turklāt - bezmaksas. "Vispār jau tas viss radās diezgan smieklīgi. Laurim bija kreklu drukāšanas bizness, viņš gribēja to reklamēt, taču medijos reklāmu nevarēja finansiāli atļauties," skaidro Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks. Saucot talkā Agri Tamani un Mārtiņu Pikšenu, puiši ātri vien radīja portālu, kurā iespējams izveidot savu profilu un uzaicināt uz virtuālu draudzību citus cilvēkus. Par T–kreklu biznesu liecināja vien neliels bneris, kas aicina portāla lietotājus atbalstīt jauno sociālo tīklu, nopērkot apdrukātu krekliņu.

"Par portāla dzimšanas dienu uzskatām 2004.gada 24.martu, jo tad portālā reģistrējās pirmais lietotājs - Agris Tamanis. Sākumā bija vien lietotāju desmiti, taču pamazām tie pārauga simtos, tūkstošos, un otrajā pastāvēšanas gadā Draugiem.lv kļuva jau ļoti populārs. Taču tāda pēkšņa pieauguma nebija, viss attīstījās dabiski un pamazām."

Draugiem.lv runasvīrs Jānis atminas, ka sākumā esot vien bijusi iespēja ievietot savu foto un informāciju - ne miņas no galerijām, dienasgrāmatām vai pat savstarpējas vēstuļu sūtīšanas. Lēnām portāls auga, izveidojās dažādas papildiespējas gan uzfrišināt profilu, gan izklaidēties brīvajos brīžos. "Popularitātei kāpjot, bija skaidrs - projekts ir veiksmīgs un cilvēkiem vajadzīgs. Kreklu bizness izpalika, bet portāls turpināja darbību ar pilniem apgriezieniem." Portāls ir arī gana finansiāli veiksmīgs. Sākotnēji visi ienākumi, kas tika gūti, radās no Draugiem.lv mikropakalpojumiem, piemēram, profila statistikas, kas ienākumu ziņā vienmēr saglabājusies līderos. Tikai vēlāk portālā radās iespēja ievietot reklāmas. Pašlaik 60% ienākumu vēl joprojām nodrošina mikropakalpojumi, savukārt 40% ienes reklāmas.

Apmeklētāju skaitam pakāpeniski augot, Lauris, Agris un Mārtiņš saprata, ka portāls ir nepieciešams un jāattīsta ne tikai idejiski un konceptuāli, bet arī tehniski. "Sākumā visa informācija glabājās vienā nelielā serverī turpat dzīvoklī zem galda, tagad tie ir Datu centrā, kur ir gan iespaidīgas drošības sistēmas, gan piemērota gaisa temperatūra," piemēru min runasvīrs Jānis. 

Pašlaik Draugiem.lv, savulaik izaudzis no komunālā dzīvokļa, jau trīs gadus mitinās plašās telpās Mārupē, kur biroji atrodas arī dažiem no gadu gaitā izveidotajiem 15 meitas uzņēmumiem. "Mēs augam, attīstāmies, taču vienmēr paturam prātā, ka esam gluži kā liela ģimene. Atvērti, draudzīgi, cits citam izpalīdzam." Ik dienu Draugiem.lv birojs saņem arī kaudzi vēstuļu. Vienās lietotāji sūdzas par nepiedienīgu saturu, citās lūdz nobloķēt kādu, kas pārkāpis lietošanas noteikumus. "Gadās jau arī kuriozi. Ir vīri, kas raksta, lai izdzēš sievas, kas nemāk uzvesties un sarakstās ar citiem," smej runasvīrs Jānis Palkavnieks. Profila dzēšanu gan portāls nepiekopj, biežāk lietotājs tiek sodīts ar aizliegumu konkrētu stundu skaitu portālu lietot. "Cilvēku izdzēšana jau būtībā ir tāds virtuāls nāvessods. Un dzīvē taču mēs arī nesodām ar nāvi, vai ne? Vispirms tomēr ir pāraudzināšanas metodes." Tomēr darbinieku sirdis visvairāk sasilda vēstules no pāriem, kas viens otru atraduši Draugiem.lv. 10 gados tādas saņemtas pat tūkstošiem, tostarp arī ielūgumi uz kāzām un aicinājumi kļūt par vedējiem. "Vienam pārim uzfilmējām video, citam avīzē ielikām apsveikumu. Visus diemžēl apsveikt nepagūstam. Pieredze rāda, ka stāsts ir pilnīgi vienāds — viņš apskatījās manu profilu un es palūrēju atpakaļ."

Draugi skaitļos

*Ja visas Draugiem.lv galerijās ievietotās bildes izdrukātu 10x15 cm formātā, ar tām varētu izklāt taciņu no Rīgas līdz pat Dubaijai (31 477 715 attēlu)

*No visiem lietotāju dienasgrāmatu ierakstiem varētu sarakstīt ap 2000 grāmatu un, saliekot glītā čupiņā vienu virs otras, izveidot vairāk nekā 100 m augstu torni (1 714 420 dienasgrāmatu ieraksti)

*Ja visus portālā ievietotos video apvienotu filmā, tā sanāktu 23 456 stundu gara, kas būtiski pārspēj Holivudā gada laikā saražoto (19 024 video)

*Ja gribētos noklausīties visas mūzikas sadaļā ievietotās dziesmas, tās bez pārtraukuma būtu jāatskaņo no Jāņiem līdz pat Ziemassvētkiem (43 163 dziesmu)

Citi sociālie tīkli Latvijā

Statistika par sociālo tīklu lietojumu LV*

Katru dienu Latvijā lieto:

**Draugiem.lv – 59,8%

**Facebook.com – 17,5%

**Twitter.com – 5,4%

**Flickr.com – 4,4%

**Odnoklassniki.ru – 4%

**Foursquare – 3,8%

**Instagram.com – 2,6 % 

Kopējais lietojums (apmeklē vismaz reizi mēnesī):

**Draugiem.lv – 87,6 %

**Facebook.com – 58,6%

**Twitter.com – 25,3%

**Odnoklassniki.ru – 14,5%

*"7guru" infografika Sociālo mediju lietojums Latvijā

PIRMAVOTS: Tiešsaistes dialoga aģentūras CLICK sadarbībā ar H+K Research veiktā pētījuma dati

Visu rakstu par portālu lasiet 24. marta Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata