Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aļona Ostapenko: Lai atpelnītu investīcijas, jāuzvar Grand Slam turnīrā

18 gadu vecā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko arvien apņēmīgāk klauvē pie pasaules tenisa elites durvīm un tiecas uz visaugstākajiem mērķiem. Aļona vēl nebija dzimusi, kad 90.gados Latvijas vārdu tenisa pasaulē nesa cita sportiste ar ukraiņu uzvārdu – Larisa Savčenko, kas pēc ieprecēšanās Latvijā kļuva par Larisu Neilandi.

Atšķirībā no viņas, Aļona ir pilnīgs pašmāju tenisa "produkts", jo dzimusi, augusi un trenējusies Latvijā vietējo speciālistu vadībā. Tādēļ ir divtik liels prieks, ka Latvijā līdz ar Anastasiju Sevastovu izaugusi vēl viena tenisiste, kas ir apņēmības pilna cīnīties par augstākā līmeņa sasniegumiem.

Ostapenko šonedēļ sāka cīņas ASV atklātā čempionāta turnīrā, kas tenisa pasaulē ir viens no četriem svarīgākajiem jeb Grand Slam turnīriem. Pirms došanās uz Ameriku savas izredzes Aļona vērtēja piesardzīgi: "Jāmēģina iziet kvalifikāciju, iekļūt pamatturnīrā, un tad jau redzēs." Viņas tuvākais mērķis ir jau šogad iekļūt pasaules labāko tenisistu Top 100 (pašlaik Ostapenko ieņem 114.vietu reitingā). Paviršam vērotājam 100.vieta pasaulē varētu nešķist nekas ievērības cienīgs, bet jāņem vērā, ka tenisā ir milzīga konkurence un līdz Top 100 izdodas tikt tikai patiešām augsta līmeņa sportistiem. Bet tas nebūt nav Aļonas sapņu kalngals, jo viņa vēlas sasniegt daudz augstākus mērķus.

To visu Aļona stāsta raitā latviešu valodā, kas agrāk Latvijas cittautiešu sportistiem mēdza sagādāt problēmas, bet jaunākās paaudzes pārstāvjiem jau šķiet pašsaprotama lieta. Aļonai nereti tiek vaicāts, kāds tad īsti ir viņas īstais vārds, jo starptautisko turnīru apritē viņa ir pazīstama kā Jeļena Ostapenko. Šis vārds patiešām ir ierakstīts sportistes pasē, bet ikdienā viņu visi saucot par Aļonu. Meitene skaidro, ka šādu vārdu viņai izvēlējušies vecāki, bet 90.gadu nogalē tas nebija iekļauts latviešu kalendārā un tā nu viņa oficiāli nosaukta mammas vārdā par Jeļenu. Tagad jau visi ir pieraduši pie šīs situācijas, un Aļona atzīst, ka nemaz neplāno oficiāli mainīt savu vārdu.

"Teniss ir dārgs sporta veids; vajag daudz naudas, lai to spēlētu labā līmenī," atzīst Aļona. Viņa uzskata izmaksas, ar ko jārēķinās profesionālam tenisistam: kortu īre, trenera pakalpojumi, treniņu partneri, viesnīcas, ceļošana utt. "Mazam bērnam, kurš sācis trenēties tenisā, varbūt pietiek ar 100 eiro mēnesī, bet ja ir talants un vēlme kļūt par profesionālu tenisistu, tad izmaksas krietni palielinās. Tādā gadījumā jau viens treniņš var izmaksāt 100 līdz 150 eiro, bet šādu treniņu vajadzēs daudz." Aļonas tēvs ir uzņēmējs, tādēļ izmaksas pārsvarā izdevies segt no ģimenes budžeta, palīdz arī Latvijas Tenisa savienība. Kopumā summa, kas ieguldīta Aļonas izaugsmē, mērāma simtos tūkstošu eiro. Aļona lēš, ka viņai, lai atpelnītu investīcijas, jāizdara tik vien kā tāds sīkums: jāuzvar kādā no Grand Slam turnīriem.

Paralēli sportistes karjerai Aļona turpina mācības Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā, kur nākamgad vajadzētu absolvēt 12.klasi. Viņa lepojas, ka šogad pabeigusi skolu ar "sudraba liecību", kas nozīmē, ka visos priekšmetos atzīme bijusi 8 un vairāk. Vislabāk viņai patīkot matemātika un angļu valoda.

Aļona atzīst, ka daļai skolasbiedru radies mānīgs priekšstats par viņas vieglo dzīvi: sak, kas nekait spēlēt tenisu un apceļot pasauli. "Viņi nesaprot, ka tas ir smags darbs, kam nākas veltīt ļoti daudz laika un spēku, jāievēro sportiskais režīms. Piemēram, hamburgeru vai kolu varu atļauties labi ja reizi trijos mēnešos."

Visu rakstu par jauno tenisisti Aļonu Ostapenko lasiet žurnāla Sestdiena 28.augusta numurā!

Top komentāri

MH
M
Prieks par Aļonu. Lai viņai izdodas sasniegt visu iecerēto!
RR
R
Normāla, forša meitene. :) Skaidrs, ka gribas to hamburgeru reizēm, īpaši, kad visi citi tos vien ēd, bet pašai no dzīvesveida ir un būs tikai ieguvumi. Lai veicas!
Visu cieņu
V
Malacis meitene! Teniss ir ļoti grūt sporta veids un prasa ļoti daudz laika un pacietības. Lai izdodas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata