Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pilsoņu karam daudz nevajag

Šīs vasaras beigas pierādīja, ka Latvijā nudien nevajag ne politiskos līderus, ne nezin kādu ilgi krājušos domas spēku vai rūgtumu, lai sabiedrība viļņotos. Turklāt – tā pa īstam un ar kārtīgu sašutumu. Jums šķiet, mēs te par mītiņiem krastmalā vai pandēmiju un vīrusiem runājam? Nebūt ne – pie vainas bija viens vienīgs mākslas darbs.

Drīz kāds varēs rakstīt bakalaura darbu par to, kā Kristians Brekte sācis pilsoņu karu, – runājot par neseno skandālu ap viņa radīto murāli uz Rīgas 40. vidusskolas sienas, saka pats mākslinieks. Un diskusija šajā gadījumā ir daudz plašāka nekā jautājums par to, vajadzēja vai nevajadzēja tieši tādu mākslas darbu tieši tajā vietā. Gribas pat teikt: šādi gadījumi pierāda, ka mākslai tik tiešām vajag telpu, turklāt – visplašākajā nozīmē.

"Jāiet laikam līdzi, mākslai ir jābūt publiskajā telpā, un, ja kāds nesapratīs un uzdos jautājumus, skaidrodami lēnām tiksim uz priekšu. Tas ir svarīgi. Vajag uzbliezt laikmetīgās mākslas muzeju, par ko visi teiks: :Kas tas par sūdu?" un pie kura pēc tam brauks bildēties ārzemnieki – nevis latviski pieklājīgo," sarunā ar SestDienu vēl norāda Brekte.

Un, ja vēl par tām revolūcijām, tad gribas piebilst: jā, ne tikai mākslā, bet arī ikdienas procesos, notikumos apkārt vajadzētu tikai vairāk tādu lietu, kas cilvēkiem neļautu palikt vienaldzīgiem. Kas liktu paust savu viedokli, to aizstāvēt, strīdēties un pierādīt savu taisnību, arī ieraudzīt kļūdas un nepilnības. Kas ļautu tiem mūsu triepieniem beidzot būt drosmīgiem un pamanāmiem.

Vārdu sakot, atliek tikai novēlēt, lai ar laiku uz Dzemdību nama sienas tik tiešām varam ieraudzīt arī Brektes eņģeļu tēlu sistēmu.

 


Šīs SestDienas, 24. septembra  – 30. septembra numurā lasiet:

 

TUVPLĀNĀ. Uz skatuves jānāk kā tankam. Bērnībā sapņojusi kļūt par popmūzikas solisti, no Krimas nākusī Tatjana Trenogina tagad spoži mirdz Latvijas Nacionālajā operā, labprāt iepazīst piejūras ainavas un mēģina saprast sēņošanas prieku.

PASAULĒ. Zemūdenes un globālā Britānija. Jauna militārā bloka AUKUS izveide, kā arī zemūdeņu skandāla nosaukumu ieguvušie notikumi var novest nevis vienkārši pie nesaskaņām Ziemeļatlantijas alianses (NATO) nozīmīgāko valstu vidū, bet pat šīs organizācijas tālākas pastāvēšanas apdraudējuma. Tāpat notikušais liecina par Lielbritānijas vēlmi un centieniem atgriezties globālās ģeopolitikas augstākajā līgā, pievienojoties "lielajam trijniekam": ASV, Ķīnai un Krievijai.

SestDienas SALONS. Brektes murrālis. Mākslinieks Kristians Brekte par izdancāšanu ar nāvīti, boršču uz Džemmai Skulmei veltītā murāļa un par puritāņu bagāto iztēli.

COVID-19. Vajag uzrunāt, nevis pierunāt. Daugavpilī ar vakcinēšanos nav nemaz tik traki, kā izskatās pēc statistikas, ir pārliecināti tie, kas iesaistīti šai procesā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata