Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ar solījumiem nepietiek

Pirms nedēļas Veselības ministrija sapratni rada ar lauku ģimenes ārstiem, tomēr vēl nedēļu vēlāk, pašam ministram ierodoties Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) biedru kopsapulcē, tas nav izdevies ar lielāko daļu nozarē strādājošo. Viņi sadarbības memorandu negrasās parakstīt arī turpmāk, turklāt sola pat protesta akcijas. Pēc atbalsta tagad ģimenes ārsti vērsīsies pie valdības vadītāja.

Solīt sola

Dažu gadu laikā ģimenes ārstu atalgojumam vajadzētu sasniegt 1636 eiro, uzskata veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Pēc ministrijas apkopotajiem datiem, ko sniedza 43% ģimenes ārstu, 2014. gadā vidējais ģimenes ārstu atalgojums bijis 950 eiro, bet pērn - 1008 eiro. Tas ir lielāks nekā vidēji ārstu alga slimnīcās, tomēr tas nenozīmējot, ka ģimenes ārsti ir atalgoti pietiekami. Situācija nav apmierinoša, un mērķis ir pāris gadu laikā sasniegt rezultātu, ka atalgojums ir divas reizes lielāks nekā vidēji tautsaimniecībā nodarbinātajiem, ģimenes ārstu kopsapulcē stāstīja ministrs. Viņš tur bija ieradies pēc paša iniciatīvas, tomēr uz visiem jautājumiem ģimenes ārsti atbildes nav saņēmuši. Galvenokārt nav pārliecības, vai solītais finansējums būs.

G. Belēvičs, ieskicējot plānus, uzsvēra, ka jau no 1. jūlija kapitācijas nauda ģimenes ārstiem būs pilnā apmērā, bet maksājums par kvalitāti būs atsevišķi. Tas arī iekļauts ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju parakstītajā memorandā. Kopumā papildus tam būšot nepieciešams 2,1 miljons eiro. Šo finansējumu plānots iegūt, ņemot vērā, ka samazinās veikto laboratorisko izmeklējumu skaits. Tas, vai šī nauda tiešām būs, gan būs zināms tikai aptuveni pēc mēneša - tad varēs veikt pirmo analīzi, vai tiešām ietaupījums ir radies. Uz ģimenes ārstu jautājumu, ko ministrs darīs, ja tā nebūs, G. Belēvičs atbildēja - būs. Pēc tam gan LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide stāstīja, ka šādai pārliecībai nav pamata, jo pērn kopumā Latvijā izmeklējumiem atvēlētā nauda tika pārtērēta par 1,9 miljoniem eiro, no kuriem vairāk nekā miljonu pārtērēja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.

Tajā pašā laikā tas, cik liels papildu finansējums primārajai veselības aprūpei tiks atvēlēts nākamajā gadā, būs atkarīgs no kopējiem papildus piešķirtajiem līdzekļiem. G. Belēvičs sola ģimenes ārstiem novirzīt vismaz 2,5 miljonus eiro, lai segtu vismaz profilaktisko pārbaužu izmaksas. Ministrijas mērķis ir aizvien palielināt to cilvēku skaitu, kas reizi gadā vēršas pie sava ārsta, lai gan akūtu sūdzību nav - vienkārši pārbaudīt savu veselību. Taču viņš neslēpj arī to, ka ministrijas finansējuma pieprasījums būs būtiski lielāks, nekā to sagaida valdība un finanšu ministrija.

Cits solījums bija saistīts ar ģimenes ārstu atslogošanu. Mērķis ir mazināt administratīvo slogu, kā arī panākt, lai Veselības inspekcija «nepiesietos» nebūtiskām lietām. Jau tagad inspekcijā ir mainīta vadība, un nākotnē vairs netiks pieļauti gadījumi, ka kādam ģimenes ārstam neļauj atvērt savu praksi, jo ieejas durvis ir par šauru.

Balso pret

Ministra centienus pārliecināt ģimenes ārstus par sekmīgiem gan nevar saukt. Gandrīz vienbalsīgi visi sanākušie asociācijas biedri balsoja, ka nākamais solis ar samilzušajām problēmām ir vērsties jau pie valdības vadītāja Māra Kučinska (ZZS). S. Veide Dienai norādīja, ka asociācija pati lūgs tikšanos, savukārt pēc tās jau varēs spriest, vai vienīgais risinājums palicis ģimenes ārstu protests. Par gatavību iesaistīties protesta akcijās nobalsoja gandrīz visi klātesošie. Tā gan bijusi tikai aptauja, un par konkrētām protesta formām ģimenes ārstu starpā runāts nav. Asociācijas valdes loceklis Pauls Princis Dienai piebilda, ka protests uzreiz nenozīmē nedošanos uz darbu. Iespējams ir, piemēram, neparakstīt līgumu par e-veselības lietošanu. Tieši šis ir viens no jautājumiem, kas ģimenes ārstus uztrauc visvairāk. Šobrīd trūkst gan skaidrības, gan pārliecības, ka sistēma darbosies pacientu interesēs. Turklāt lielākā daļa uzskata, ka e-veselības lietošanai jābūt brīvprātīgai, kā tas ir Igaunijā. Par šo aspektu stingri iestāties sola asociācijas vadība.

Veselības ministram nav izdevies ģimenes ārstus pārliecināt parakstīt sadarbības memorandu. Arī asociācijas piesaistītā juriste Solvita Olsena atzīmēja, ka šāda veida memorandiem nav nekāda juridiska spēka. Turklāt ir slikts stils parakstīt dokumentu par to pašu, kas jau iekļauts citos normatīvajos aktos un plānos. Lai gan attiecīgajā memorandā tiek rakstiski apstiprināta ministra vēlme cīnīties par nozarei nepieciešamo finansējumu, juriste piebilst, ka pats ministrs naudu nekam piešķirt nevar. Var tikai solīt, bet lēmumi ir atkarīgi no valdības un Saeimas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Humpalu nodoklis

No 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tieši ietekmēs pircējus, kas iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?