Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Atvērtas Veselības istabas

Rīgā un visā Latvijā jau kopš 2001. gada darbojas Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabas, kur ikviens ātri un vienuviet var saņemt profesionālas konsultācijas un profilaktiskus veselības izmeklējumus.

Rīgā to darbību finansiāli atbalsta Rīgas domes Labklājības departaments, un kopumā pilsētā darbojas piecas Veselības istabas:

Aglonas ielā 35/3 (strādā pirmdien no 11 līdz 17, bet piektdien no 10 līdz 16); Aptiekas ielā 8 (otrdien no 10 līdz 16, bet ceturtdien no 10 līdz 16); Gaiziņa ielā 7 (pirmdien no 10 līdz 16, trešdien no 10 līdz 15, ceturtdien no 10 līdz 15); Slokas ielā 161 (pirmdien no 11 līdz 16, otrdien no 11 līdz 16, ceturtdien no 11 līdz 16); Šarlotes ielā 1B (pirmdien no 10 līdz 16, otrdien no 13 līdz 19, trešdien no 10 līdz 16, ceturtdien no 13 līdz 19, piektdien no 10 līdz 16).

Nereti iemesls, kas kavē veikt vienkāršus veselības izmeklējumus, ir attālums, apgrūtināta nokļūšana līdz veselības aprūpes iestādei vai garas rindas. Veselības istabās apmeklētāju pieņemšana norit raiti - nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vai pieraksts, apmeklējums ir bez maksas, un arī apmeklējumu skaits nav ierobežots. Viss, kas nepieciešams, ir katra paša vēlēšanās rūpēties par sevi un uzzināt par saviem veselības stāvokļa rādītājiem. Iedzīvotāji tiek aicināti negaidīt brīdi, kad organisms ziņo par kādiem slimības simptomiem, bet jau laikus noteikt veselības riska faktorus un uzzināt, kā savā ikdienā ieviest veselīgus paradumus un no kuriem kaitīgajiem paradumiem būtu jāatvadās.

Lielākā daļa Veselības istabu pakalpojumu tiek nodrošināti bez maksas - konsultācija par veselīgu dzīvesveidu un slimību profilaksi; ķermeņa svara un auguma garums; arteriālā asinsspiediena izmērīšana; informācija par medicīnas pakalpojumu pieejamību un Latvijas Sarkanā Krusta un Rīgas Sociālā dienesta pakalpojumiem. Par maksu var izmērīt cukura līmeni (1 EUR) un holesterīna līmeni asinīs (2 EUR).

Veselības istabas mediķis pieņemšanas brīdī kļūst gluži vai par psihologu, kurš aprunājas ar cilvēku ne vien par veselību, bet par dzīvi kopumā, kas bieži ir svarīgi vientuļiem cilvēkiem. Darbinieces informē arī par Rīgas pašvaldības dienas centru aktivitātēm, jo veselīga dzīvesveida nodrošināšanai ir svarīgas gan nūjošanas, gan vingrošanas nodarbības. Visas veselības istabas ir aprīkotas ar auguma mērītājiem, svariem, vidukļa mērlenti, auguma un asinsspiediena mērītāju, kas palīdz noteikt sirds veselības riska faktorus, tonometriem, fonendoskopiem un citiem. Šie vienkāršie rādītāji palīdz laikus konstatēt, piemēram, galvenos kardiovaskulārā riska faktorus - paaugstinātu asinsspiedienu, aptaukošanos, lieku ķermeņa masu. Rādītāji palīdz precīzi aprēķināt ķermeņa masas indeksu un noteikt glicerīna/triglicerīna līmeni asinīs.

Veselības istabas darbinieki - sertificētas medicīnas māsas, ņemot vērā iegūtos datus, sniedz konsultāciju, akcentējot profilakses nozīmi un nepieciešamības gadījumā arī mudina iedzīvotājus vērsties pie sava primārās veselības aprūpes speciālista.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?