Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Horoskopi

Makšķerējot tiešām laiks paiet nemanot. It sevišķi azartā, ja kaut kas ķeras. Protams, gribas lielo zivi, bet iesācēja makšķernieka prieks ir arī par pusdienu tiesu kaķītim, un, skat, jau trīs stundas pagājušas, pirksti nosaluši, bet vienalga - tik forši…

Sociālajos tīklos ik pa laikam klejo retoriski jautājumi par mūsdienu dzīvesveidu un cilvēki joko, vai par 10 000 eiro balvu kāds būtu ar mieru dzīvot nekurienē bez interneta un telefona sakariem. Mierīgi!

Bez steigas un interneta

Ja gribas patiešām izvēdināt galvu, labākais ir atrast pēc iespējas attālāku vietu pie dabas, kur neņudz apkārt citi atpūtnieki, kaimiņi un apdzīvotas vietas tālu, un - jā, par laimi, ir Latvijā vēl tādi burvīgi nostūrīši, kuros ir problēmas ar telefona uztveres zonu un internetu! Izbrauc laiviņā un makšķerē, dari vienkāršas, jaukas lietas - zupu vāri uz ugunskura, kurini krāsniņu, dzer kafiju uz saulainas terases. Un nekur nesteidzies…

Zinātāji gan saka, ka septembra mēnesis ir bijis ļoti aktīvs makšķernieku vidū. Lielauces ezera uzraugs norāda: «Ik gadu ezeru apmeklē vairāk nekā 2500 makšķernieku. Tas iecienīts, pateicoties brangajiem līdaku un asaru lomiem, kā arī ezerā peldošajām mājiņām, kurās iespējams pārnakšņot. Turklāt tagad ezeru iemīļojuši neskaitāmi desmiti balto gulbju, kas priecē sabraukušo dabas draugu acis.»

Jāatjauno resursi

Lai uzturētu bagātīgus zivju resursus LVM apsaimniekotajos ezeros, saskaņā ar ezeru ilgtermiņa apsaimniekošanas plānu ik gadu tiek ielaists noteikts skaits zivju mazuļu. «Pārsvarā tās ir līdakas, ar kurām tiek papildinātas mūsu ūdenstilpnes: pavasarī - līdaku kāpuri, rudenī - līdaku mazuļi, jo spiningotājiem par tām ir lielākā interese,» norāda LVM Rekreācija un medības direktors Egils Ozols.

22. septembra pēcpusdienā, piedaloties LVM Lielauces ezera uzraugam, Valsts vides dienesta inspektoram, Pārtikas veterinārā dienesta inspektoriem, Ances novada pašvaldības pārstāvjiem un SIA Rūjas zivju audzētava pārstāvim, ezerā tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi, kuru vidējais svars sasniedza 100 gramu. Šis ir Lauku atbalsta dienesta ikgadējs pašvaldību projekts zivsaimniecības attīstībai no Zivju fonda finanšu līdzekļiem, ko administrē Auces novada pašvaldība.

372 hektāru lielais LVM Lielauces ezers atrodas purva vidū un var lepoties ar brangiem līdaku un asaru lomiem. Asaru populācija ezerā pietiekamā apjomā atjaunojas dabīgā ceļā, tāpēc mazuļu laišana nav nepieciešama. Turklāt ezers ir interesants arī makšķerniekiem, kuri kāro līņus. Lai nokļūtu līdz ezeram, nākas mērot 200 metru laipu ceļa cauri niedrājiem.

Nomēri un atlaid

«Ieguvēji no zivju resursu atjaunošanas ezeros galvenokārt ir tieši makšķernieki, kuri izmanto aktīvās atpūtas iespējas LVM apsaimniekotajos ezeros. Arī Tērvetes ūdenskrātuvē šoruden plānots atjaunot karpu resursus,» stāsta Egils Ozols.

LVM valdījumā ir gandrīz 760 dažādu ūdenstilpņu, tostarp apsaimniekoti tiek četri ezeri, kuros šogad notiek Latvijā vēl nebijis konkurss plēsīgo zivju spiningotājiem Atlaid mammu!, kas aicina makšķerniekus būt atbildīgiem par arvien pieaugošiem zivju resursiem dabīgā veidā un lielās zivis noķert, nomērīt lomu speciālajā zivju silē, kas pieejama laivu bāzē, un saudzīgi atlaist topošo zivju mammu, lai Latvijas ezeros būtu arī biežāk sastopamas trofejas cienīgas zivis. Jo vairāk šādas «mammas» atlaidīs, jo mazāk mazuļu būs jālaiž ezerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?