Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Iepriekš populārāki vadītāji, tagad speciālisti

Jau vairākus gadus Ēnu diena tiek rīkota ar konkrētu mērķi - popularizēt darba tirgū pieprasītākās profesijas un radīt izpratni par nozaru prasībām. Šogad tas ir izdevies, un skolēni vēlas ēnot ne tikai pilotus, bet arī programmētājus. Pasākuma organizatori gan uzsver - ar vienu dienu gadā nepietiek, skolās nopietni jādomā par karjeras izglītību.

Pieprasījums mainās

Iepriekšējos gados ļoti populāri bijis ēnot dažāda līmeņa uzņēmumu vadītājus, šogad tie vairs neparādās desmit pieprasītāko vakanču topā, Dienai stāsta Ēnu dienas organizators Junior Achievement-Young Enterprise Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns. Skolēniem interesē specifiskas profesijas, kurām ir nepieciešams iegūt attiecīgo izglītību.

Populārākā profesija šogad ir radio diktors, bet otrajā vietā - programmētājs. Par to arī esot lielākais gandarījums, jo šogad īpaši uzsvērtas inženierzinātnes un informācijas tehnoloģiju nozare. Arī pērn strādāts pie tā, lai izceltu inženiera profesiju, bet ar vienu gadu tam nepietiek. Skolēnu interesi atzinīgi novērtē arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas vadītāja Signe Bāliņa, Dienai gan atzīmējot - ar šīm aktivitātēm vien nepietiek, tomēr tas ir solis uz priekšu. Pēc viņas domām, karjeras izglītība skolās nav sakārtota joma, un arī paši IT uzņēmumu darbinieki ir domājuši, kā jauniešus uzrunāt.

Pieprasītāko vakanču starpā ierindojas pilots, stjuarte, fizioterapeits, žurnālists, ārsts, jurists un policijas inspektors. Populārs šogad bijis, piemēram, Nils Ušakovs (Saskaņa), kuram bijušas 22 ēnas. Taču Ēnu dienas organizatori norāda, ka tā nav laba prakse. Mērķis ir dot iespēju katram skolēnam uzdot jautājumus un izprast profesijas specifiku, bet šādā gadījumā tā vairāk sanāk kā grupas ekskursija. Tieši tāpēc uz vienu vakanci vajadzētu būt ne vairāk kā četrām ēnām.

Četri skolēni ēnojuši demisionējušo premjerministri Laimdotu Straujumu (Vienotība). Kā Dienai atzīmē L. Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga, jauniešus interesējušas starptautiskās attiecības, citus - politika, bet kāda meitene vēlas doties uz Latvijas Lauksaimniecības universitāti.

Premjerministri satikt izdevās arī diviem skolēniem, kas darba gaitās sekoja Dienas fotogrāfam Aivaram Liepiņam. Abi jaunieši dienas beigās atzina, ka fotogrāfa profesija ir viena no tām, ko ikdienā iepazīt neizdodas, turklāt ne katru dienu paveras iespēja satikt sabiedrībā pazīstamas personības. Savukārt Dabas Dienas redaktores Ingas Melbergas ēna Sigita Kovaļevska izvēlējusies jomu, kurā sevi redz arī nākotnē. Par Ēnu dienu meitene nav uzzinājusi skolā, bet atradusi informāciju pati, īpaši tāpēc, ka tūlīt jāizdara izvēle, kur mācīties.

Ēnu dienā sevi vēlas izcelt arī ne tik ierastu profesiju pārstāvji. Piemēram, pirmo gadu ēnas uzņemt bija gatavs arī Siguldas draudzes prāvests Rihards Rasnacis. Viņš Dienai stāstīja, ka gribējis jauniešiem dot iespēju iepazīt viņa profesiju atvērtākā formā, taču neviens nav pieteicies. Iespējams, te loma bijusi reģionālajam faktoram, bet pats prāvests atzīmē, ka šī nav profesija, kas domāta masām. Ar pilotiem sacensties nevarot - tas skolēniem liekas interesantāk.

Karjeras izglītība klibo

2013. gadā pieteikušies bija 8638 jaunieši, turpretim šogad jau 29 138 skolēni. Objektīvo situāciju gan grūti raksturot, jo ēnas piesakās arī pašas, neizmantojot oficiālo sistēmu, kā arī daļa no tiem, kas piesakās, Ēnu dienā nepiedalās. J. Krievāns norāda, ka diemžēl skolās šī programma nav ieviesta sistemātiski. Problēma ir tajā, ka skolās nestrādā potenciālie darba devēji un personāls dažreiz neizprot šīs dienas nozīmi. Ir atsevišķas skolas, kas šajā dienā pat ieliek izmēģinājuma eksāmenu, kas pilnībā izslēdz iespēju jauniešiem piedalīties. «Šī nav diena, kad skolēns iziet ārpus skolas, kaut kur pastaigājas, tā ir neatņemama karjeras izglītības sastāvdaļa. Redzu, ka skolās nav īsti izpratnes par karjeras izglītības nepieciešamību un nozīmi. Tā būtu jāveido valstiskā līmenī gan no Izglītības un zinātnes ministrijas, gan no politikas veidotāju puses,» uzskata J. Krievāns.

Pieaug gan ne tikai skolēnu interese, bet arī darba devēju vēlme jauniešus uzņemt. 2013. gadā piedalījušies 500 uzņēmumu, šogad vietas piedāvā jau 1044. Darba devējiem top skaidrs, ka viņiem pašiem ir jāinvestē jauniešu izglītībā, lai pēc tam iegūtu ieinteresētus un profesionālus darba ņēmējus. Tajā pašā laikā reģionos palikušas brīvas vakances, un patlaban problēma ir panākt, lai skolēni no Rīgas dodas arī ārpus galvaspilsētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ēnu pieprasītākās profesijas šogad

radio diktors - 361
programmētājs - 335
gaisakuģa stjuarts - 297
fizioterapeits - 274
žurnālists - 245
ārsts - 243
jurists - 197
policijas inspektors - 189
mākslinieks -184
pavārs - 180 pieteikumu
Kopā piedāvāta 7491 vakance.
Avots: www.enudiena.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?