Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

KNAB aizturēto skaits aug

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, un šajā kriminālprocesā kopumā aizturētas četras personas, vakar informēja KNAB. Taču par to, kas ir šīs personas, dienas laikā parādījās pretrunīga informācija.

Diena jau vēstīja, ka kratīšana notikusi Jūrmalas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) kabinetā, bet pašam mēram kļuva slikti un viņu nogādāja ārstniecības iestādē. Vakar G. Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA apstiprināja, ka Jūrmalas mērs no slimnīcas izrakstīts, bet nav atbrīvots. Aizturēts arī uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. Vakar atklājās, ka, iespējams, aizturēts arī savulaik ar partiju No sirds Latvijai (NSL) saistītais Jorens Raitums un partijas birojā notikusi kratīšana. Tāpat Latvijas TV rīcībā bija neoficiāla informācija, ka varētu būt aizturēts viens no SIA Felix Holding dibinātājiem un vadītājiem uzņēmējs Ēriks Igaunis. Viņa brālis Valērijs Igaunis aģentūrai LETA norādīja, ka neko par iespējamu brāļa aizturēšanu nezina.

Kratīšanas faktu apstiprina

NSL priekšsēdētāja Inguna Sudraba Dienai apstiprināja, ka partijas birojā otrdien ir veiktas procesuālas darbības, ar ko domāta kratīšana. No partijas vadības tajā klāt bija valdes loceklis Gunārs Kūtris, kurš ir parakstījies par ziņu neizpaušanu. No abu līderu sacītā izriet, ka Jorens Raitums nav partijas biedrs, bet ir palīdzējis vēlēšanu kampaņas laikā. I. Sudraba apstiprināja, ka tolaik viņu ir atbalstījis arī J. Krūmiņš, «jo es biznesa vidi nepazīstu un viņš man palīdzēja nodibināt kontaktus ar uzņēmējiem». Partijai dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām pievienojās toreizējais Jūrmalas domes vicemērs, tagad Saeimas deputāts Romāns Mežeckis. Viņš uzņēmās iniciatīvu kampaņas organizēšanā, kam, kā zināms, ir nepieciešams arī ziedotāju atbalsts. Tas sakrita ar laiku, kad vairāki redzami partijas dibinātāji to savukārt atstāja.

Dienas arhīvā ir pieejama ziņa, ka 2014. gada augustā Jūrmalas dome apstiprināja izsoles rezultātus, kas deva iespēju ar J. Krūmiņa ģimeni saistītam uzņēmumam netālu no Dzintaru koncertzāles iegādāties zemes gabalu par cenu, kas ir zemāka nekā tirgus cena šajā teritorijā. Uz to domes sēdē toreiz norādīja deputāts Aigars Tampe (VL-TB/LNNK), kurš atgādināja, ka J. Krūmiņš Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņas laikā ziedojis Zaļo un Zemnieku savienībai 15 000 eiro, atbalstot EP deputāti Ivetu Griguli. To uzņēmējs toreiz atzinis arī publiski. G. Truksnis toreiz skaidroja, ka nav pamata šo pašvaldības lēmumu saistīt ar uzņēmēja ziedojumu partijai.

Toreiz Diena arī rakstīja, ka EP deputātes I. Grigules kampaņā liels bijis R. Mežecka ieguldījums. Viņš organizēja arī G. Trukšņa vadītā ZZS saraksta kampaņu 2013. gada pašvaldību vēlēšanās.

NSL Saeimā pārstāv arī Ringolds Balodis, kurš pirms ievēlēšanas strādāja Jūrmalas domē. Taču ne R. Mežeckis, ne R. Balodis nav I. Sudrabas vadītās partijas biedri. Aģentūras LETA informācija liecina, ka NSL ir ziedojusi J. Krūmiņa meita Maija Čerņavska. Ar R. Mežecki, kurš Saeimas rudens sesijas darbā nav piedalījies, Dienai trešdien sazināties neizdevās, bet R. Balodis bija komandējumā ārpus valsts un par notikumiem Jūrmalā uzzinājis tikai no medijiem. Partijas priekšsēde paskaidroja, ka R. Mežeckim ir darba nespējas lapa, kas pagarināta līdz 14. oktobrim.

Partija nogaida

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Armands Krauze un Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdis Edgars Tavars, kura partijas biedrs ir G. Truksnis, Dienai skaidroja, ka vēlas saņemt plašāku informāciju no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, lai varētu vērtēt notikušo Jūrmalā. Gan A. Krauze, gan E. Tavars apgalvoja, ka partijā ir stingra kārtība, kā notiek ziedojumu saņemšana. KNAB arī tiek lūgts tos uzreiz izvērtēt, lai kaut kādu aizdomu gadījumā varētu finansējumu atskaitīt atpakaļ. A. Krauze sacīja, ka viņš nav uzrunājis nevienu uzņēmēju, bet tikai publiski aicinājis partijas atbalstītājus. Uz vaicāto, vai Jūrmalas mēra G. Trukšņa darbībā partijas biedri nav saskatījuši, iespējams, kādas nelikumīgas darbības, piemēram, saņemot ziedojumus, kas neparādās partijas finanšu pārskatā, E. Tavars atbildēja noraidoši - viņam nekas tāds neesot zināms un notikušais esot šokējis.

LZP Jūrmalas nodaļas vadītājs Jānis Lediņš Dienai pastāstīja, ka nodaļas biedri uz sapulci sanāks šodien, bet, kamēr nav pietiekamas informācijas no KNAB, lēmumus nesteigsies pieņemt. «Situācija nav viennozīmīga,» izteicās J. Lediņš, norādot, ka G. Truksnis netiek apsūdzēts kukuļņemšanā. Ja nesekos apsūdzība kriminālprocesa ietvaros, pēc J. Lediņa teiktā, G. Truksnim nebūtu problēmu startēt arī nākamajās domes vēlēšanās kā ZZS saraksta līderim, jo «mēs vienmēr esam strādājuši kā komanda un Gatis Truksnis ir bijis tās vadītājs». Iedzīvotāji novērtēšot ZZS deputātu paveiktos labos darbus, optimistiski uzskata J. Lediņš. Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite Dienai norādīja, ka domi vada mēra vietniece Rita Sproģe (ZZS), G. Truksnim ir izsniegta darba nespējas lapa un neviens domes deputāts nav rosinājis ārkārtas sēdi ar ierosinājumu mēru atstādināt.

Atstādina tiesnesi

Vakar arī noskaidrojās, ka no amata atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa, kurai ir aizdomās turētās statuss kriminālprocesā, kas arī saistīts ar aizturēto uzņēmēju Jūliju Krūmiņu. Kā sarunā ar aģentūru LETA skaidroja tiesnese, patlaban viņa ir atstādināta no amata, tomēr citu ierobežojumu viņai nav. Jautāta, vai konkrētais process ir saistīts ar kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kurā aizturēts J. Krūmiņš un G. Truksnis (ZZS), A. Orniņa atbildēja noraidoši, tomēr apstiprināja, ka pret viņu sāktais kriminālprocess ir saistīts ar J. Krūmiņu. Tiesnese sacīja, ka viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un «piedāvājuma pieņemšana» no J. Krūmiņa. Tiesnese pieļāva, ka abi kriminālprocesi un visas šīs darbības ir saistītas ar grāmatu, ko J. Krūmiņš patlaban raksta, pieļaujot, ka kāds bija noklausījies viņa sarunas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?