Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Laiks dāliju krāšņumam

Vasaras noslēgumā dārzos ziedēšana nav mazinājusies un tie ir tikpat krāšņi kā vasarā, ja vien īpašnieki ir parūpējušies, lai puķu dobēs augtu dālijas. Tām ir daudz sugu, krāsu, formu un augstumu. Ja jūsu dārzā dāliju vēl nav, apmeklējiet kādu no izstādēm vai dodieties uz Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī, kur sākusies daiļo dāliju ziedēšanas parāde, kas turpināsies visu septembri līdz pat pirmajām salnām.

Zied gan ārvalstu, gan Latvijas selekcijas dālijas - kopumā vairāk nekā 360 šķirņu, tajā skaitā 90 Latvijas selekcionāru radītas, kuru vidū, piemēram, selekcionāres Ritas Zaļās Parīzē godalgotās šķirnes Apelsīni sniegā un Lelle. Botāniskajā dārzā iespējams tikt arī pie profesionāļu padomiem un kādu no noskatītajām šķirnēm iegādāties, lai nākamgad tā priecētu pašu dārzā.

Tūkstošiem veidu

Dāliju dzimtene ir krāšņā Meksika, bet puķes ir izplatītas dekoratīvajos stādījumos daudzviet pasaulē, un tiek uzskatīts, ka uz Eiropu tās atceļojušas XVIII gadsimtā, kur arī tikušas pie sava nosaukuma par godu botāniķim ar uzvārdu Dāls (zviedrs Andreass Dāls). XIX gadsimta sākumā Anglijā radās pildītās un lodveida dālijas. 1850. gadā Vācijā izaudzē pirmo pomponu dāliju, bet 1872. gadā Holandē - pirmo kaktusu dāliju un 1899. gadā Francijā - pirmo apkakļu dāliju. Latvijā jau 1828. gadā Rīgas dārznieks Cigra piedāvājis 55 dāliju šķirnes. Cigram bijuši lieli nopelni krāšņuma augu un arī dāliju izplatīšanā Baltijā un Krievijā.

Šie ziedi patikuši daudziem dārzkopjiem un selekcionāriem, un pasaulē ir radīti vairāki tūkstoši dažādu dāliju šķirņu. Latvijā vieni no krāšņākajiem un daudzveidīgākajiem ir dāliju kolekcionāra Alvja Vītola stādījumi, tajos ir ap 250 šķirnēm.

Pareizi jāieziemo

Dālijas vislabāk stādīt pavasarī - maijā, bet rudens ir laiks, kad pareizi novākt un sagatavot stādāmo materiālu - dāliju gumus. Tos nevajag vākt, kad puķes vēl zaļo un zied, bet gan pēc pirmajām salnām - apmēram oktobrī. Nenobriedušiem gumiem ir maiga, vārīga miziņa, kas viegli atdalās no guma, - tādi ziemā slikti glabājas, jo izkalst vai sapūst.

Piemērotākie apstākļi gumu rakšanai ir sauss un vēlams saulains laiks - tad no tiem vieglāk notīrīt zemi, tā labāk nobirst, gumi ir sausāki. Ja gumi ir ļoti zemaini, tos var pat nomazgāt. Jānogriež laksti un jāapgriež arī saknītes. Gumus dala, tos sagriežot, tikai raugieties, lai uz katra posmiņa būtu pumpuru aizmetņi, no kuriem pasvasarī augt jaunajiem stublājiem un ziediem. Ja diena ir saulaina, gumu sadalīšanu un žāvēšanu var veikt ārā, jo ultravioletais starojums darbosies kā dezinfekcijas līdzeklis griezumu brūcītēm. Tas ir svarīgi, jo glabājot tajās var iemesties infekcija, puve. Jāraugās arī, lai stublājs ir pietiekami īss un tukšs, un izkaltis.

Gumus ieziemo, glabājot auduma maisā vai koka kastītēs, kurās sabērtas, piemēram, skaidas - tās nodrošinās optimālu sausuma līmeni un ventilēsies, jo aizsietā plastikāta maisā vai plasmasas kastēs ar vākiem gumi var sākt pelēt. Pavisam izkaltēt gumus arī nevar, tad tie neaugs. Gumus glabājiet pagrabā vai telpā, kurā gaisa temperatūra nav augstāka par +10 grādiem, citādi tie vai nu sažūs, vai sāks pāragri dzīt asnus. Atcerieties, ka dāliju gumi var šķist gardi pelēm un žurkām, tāpēc parūpējieties, lai līdz pavasarim tie nav sagrauzti.

Patīk rūpes un siltums

Dālijas stāda, kad zeme sasilusi, jo tās ir jutīgas pret salnām. Tām patīk intensīvi augt un ziedēt +19 +23 grādu temperatūrā. Dālijām nepatīk smilšaina augsne, tad jau labāk māls, bet ne smags. Barības vielas ir nepieciešamas - tas var būt komposts, humuss vai kūdras maisījums. Dālijām netīk arī skāba augsne, turklāt zemei jābūt irdenai, drenējošai. Puķēm nepatīk pārmērīgs mitrums un ēna, bet arī karsta, tieša saule lielāko dienas daļu nebūs piemērota, tāpēc dālijām dārzā izvēlieties vietu, kur ir daļējs noēnojums. Gumus pārvieto no glabātuves uz siltāku telpu jau februārī vai martā, izlasa bojātos, lai nevairojas slimības, un ļauj tiem pamosties pirms likšanas zemē. Vispirms gumus var iestādīt pagaidu mājvietā - nelielos puķpodos vai kastīties. Dienā, kad silts, tie atrodas ārā, bet vakaros tiek nogādāti telpās vai siltumnīcā. Tā dālijas labāk aklimatizēsies un straujāk nobriedīs ziedēšanai. Kad dālijas tiek stādītas ārā, jāatceras, ka gumus nedrīkst stādīt pārāk dziļi, citādi tie var nopūt. Optimālais dziļums ir ap pieciem centimetriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Alvja Vītola padomi audzētājiem

Dālijas ir trauslas, tāpēc augšanas laikā tās jāpiesien pie balstiem. Lai dālijas izskatītos maksimāli dekoratīvi, to krūmus vajag veidot. Nepieciešams likvidēt tā saucamās pazarītes - sānu dzinumus, kuri aug lapu žāklītēs. Ja ir liels daudzums šo neizgriezto pazarīšu, tas sakuplina krūmu un novājina ziedēšanu, jānogriež arī noziedējušie ziedi.
Dāliju ziedu lielums ir 20-25-30 cm un vēl lielāku diametru.
Mūsu klimata apstākļos vidēji vēlu un vēlu ziedošām lielziedu šķirņu dālijām jānodrošina ilgāks veģetācijas laiks.
Lai dālijas krāšņāk ziedētu, vecos ziedus vērts noplūkt.
Lai ziedi ilgāk saglabātos svaigi vāzē, dāliju ziedu kātu galiņus uz pāris sekundēm iemērc vārošā ūdenī vai patur virs atklātas uguns liesmas.
Par jaunu dāliju šķirņu iegādi vajadzētu sākt domāt jau savlaicīgi, ziemā, un negaidīt maija saulītes siltos starus.
Pareizāk gan būtu, ja jau iepriekšējā gada augustā un septembrī dāliju kolekciju dārzos tiktu noskatītas dāliju šķirnes un noskaidroti to nosaukumi. Tikai redzot dāliju ceru stādījumā, var īsti novērtēt dāliju šķirnes daiļumu un noderību.
Dāliju gumus būtu ieteicams iegādāties ne ātrāk, kā sākot ar martu. Ja kaut kas jau rudenī ir sācis bojāties, tad līdz šim laikam, cerams, būs sapuvis, bet citi gumi būs veseli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?