Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Neignorējiet osteoartrīta pazīmes!

Osteoartrīts dažādās pakāpēs ir izplatītākā locītavu slimība, kas skar cilvēkus vecumā virs 65 gadiem. Visvairāk problēmu rodas ceļu, gūžu un mazo locītavu savienojumos, taču sāpes var skart arī plecu, pēdu, elkoņu locītavas. Lai arī nepatīkamā slimība un kustību ierobežotība raksturīga vecāka gadagājuma cilvēkiem, dzīves laikā ikvienam neizbēgami rodas skrimšļu nodilumi, kas arī ir galvenais locītavu sāpju un osteoartrīta rašanās iemesls.

«Dabīgi cilvēkam locītavās izstrādājas šķidrums, kas nepārtraukti tās eļļo kā zobratus, nodrošinot, ka kustības notiek brīvi, nekur nekas neķeras. Tomēr ar laiku rodas skrimšļa nodilums. Agrāk tas lielākoties parādījās pēc 60 gadu vecuma, taču mūsdienās dzīvesveida ietekmē tas piemeklē arī krietni jaunākus cilvēkus,» slimības izcelsmi skaidro Vidzemes slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas virsārsts Aivars Baurovskis. Zinātniski ir konstatēts, ka osteoartrīts kopā ar aptaukošanos un cukura diabētu dzīves ilgumu var saīsināt aptuveni par trim četriem gadiem. Laikā, kad dzīves ilgums arvien aug un pieaug arī cilvēku aptaukošanās procents, pirmie faktori, kas apdraud locītavas, ir pieņemšanās svarā, sēdošs darbs ikdienā, kustību samazināšanās, pirmo nepatīkamo sāpju ignorēšana un iedzimtība. Izteiktāka locītavu problēmu iedzimtība un skrimšļa bojājumi novēroti sievietēm.

Kā pazīt osteoartrītu? «Mazliet sāp, piemēram, ceļa locītava, parādās rīta stīvums, grūti iekustēties - tās ir pirmās osteoartrīta pazīmes, kuras bieži vien palaižam garām nepamanītas, vienkārši iedzerot pretsāpju zāles. Šī pieeja nav risinājums ilgtermiņā,» norāda A. Baurovskis.

Ārsts brīdina, ka pievērst uzmanību pirmajām sāpēm vajadzētu iespējami agrāk un censties no tām izvairīties: piemēram, konsultēties ar ārstu par piemērotu fizisko slodzi darba vai sporta laikā, regulāri apmeklēt ortopēdu, konsultēties par atbilstošiem apaviem un stāju, kā arī profilaktiski lietot organismam nekaitīgus un medicīniskos pētījumos pārbaudītus līdzekļus, piemēram, locītavu smēres, kuru sastāvā ir nevis anestezējošas vielas, bet gan nanostruktūras - mikrokapsulas, kas veidotas no dabīgas, cilvēka organismā esošas molekulas, kas tiek dēvēta par fosfolipīdu. Šīs mikrokapsulas iesūcas ādā un tieši savienojas ar locītavas skrimšļa virsmu, samazinot locītavu berzi, uzlabojot locītavu šķidruma kvalitāti un mazinot sāpes.

Būtisks ir arī uzturs - jārūpējas, lai organisms saņemtu pietiekami D vitamīna un kalciju, kā trūkums vājina imunitāti, kā arī veido labvēlīgus apstākļus osteoartrīta slimības progresēšanai. Pirmo simptomu neignorēšana un savlaicīgas rūpes par savu locītavu veselību ir svarīgas, lai neielaistu osteoartrītu par tālu, uzsver dakteris A. Baurovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?