Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Streļčenoks atgriezies un skaidro KNAB aktivitātes

Ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka kandidātu atlases komisija būs šim postenim izraudzījusies tagadējo KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, tad viņš, visticamāk, arī saglabās amatu. Zaļo un Zemnieku savienības līdera Armanda Krauzes teiktais apstiprināja šo vairāku politiķu pieņēmumu. Viņš Dienai sacīja, ka nebūtu korekti mainīt viedokli un vairs neatbalstīt J. Streļčenoku tikai tāpēc, ka KNAB sācis izmeklēt arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), iespējams, nelikumīgu finansēšanu.

Uz KNAB priekšnieka amatu ir pieteikušies desmit kandidātu. Valsts kancelejas vadītāja Mārtiņa Krieviņa vadītā konkursa komisija, kurā ir tiesībsargājošo iestāžu augstākā vadība, 1. novembrī darīs zināmus to pretendentu vārdus, kuri tiks izvirzīti uz otro kārtu. Komisijas izraudzīto kandidātu pēc tam vērtēs valdība, bet galīgo lēmumu pieņems Saeima. J. Streļčenoka pilnvaras beidzas 17. novembrī.

KNAB pēdējās nedēļās pievērsis sabiedrības uzmanību gan ar iestādē it kā nozaudētiem valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem, gan ar vairākiem sāktiem kriminālprocesiem, no kuriem vislielāko interesi izraisīja, iespējams, nelikumīga partiju No sirds Latvijai un ZZS finansēšana lielā apmērā, kurā iesaistītas piecas personas, no tām aizturētas bija četras - Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, ar partiju No sirds Latvijai saistītais Jorens Raitums, kā arī pārvietojamo tualešu biznesa pārstāvis Anrī Kursītis, par kura iespējamo aizturēšanu svētdien informēja TV3 raidījums Nekā personīga. Kriminālprocesā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

KNAB priekšnieks J. Streļčenoks pirmdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes pārliecinoši sacīja, ka viņam nav šaubu par šīs lietas nonākšanu prokuratūrā un tiesā. KNAB priekšnieks teica, ka šā gada augustā sāktais kriminālprocess ir ilgstošas operatīvās darbības rezultāts, kas notika Ģenerālprokuratūras uzraudzībā, saņemot tiesas sankciju veiktajām darbībām. KNAB lietvedībā atrodas arī kriminālprocess par Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu. KNAB sācis arī kriminālprocesu par Veselības inspekcijas un Jūrmalas domes amatpersonu prettiesiskajām darbībām, kas saistītas ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, kā arī iespējamo dokumentu viltošanu kāda uzņēmuma interesēs attiecībā uz objekta nodošanu ekspluatācijā, kā arī par iespējamo amatpersonu kukuļošanu minētā uzņēmuma interesēs. Nesaucot nevienu personu vārdā, J. Streļčenoks LNT raidījumā tikai pateica: «Visas trīs lietas ir ar kopīgiem elementiem.»

Pirmdien ar ziņojumu par KNAB pazudušajiem dokumentiem vajadzēja nākt klajā dienesta izmeklēšanas komisijai, kura lūgusi pagarināt termiņu līdz trešdienai. J. Streļčenoks LNT stāstīja: «Radās pieņēmums, ka, iespējams, ir noticis valsts noslēpuma dokumentu pazušanas gadījuma fakts.» Par to KNAB priekšnieks uzzinājis 19. septembrī no kāda kolēģa. Jāatgādina, ka no 20. septembra J. Streļčenokam bija darba nespējas lapa, bet viņš vēl paguva par notikušo informēt Satversmes aizsardzības biroju, kura pārstāvis ir arī dienesta izmeklēšanas komisijā. «Taču tas pieņēmums nav apstiprinājies,» piebilda J. Streļčenoks, jo izrādījies, ka visi dokumenti atrodas birojā. KNAB priekšnieks šo situāciju raksturoja ar piemēru, kad, ieejot veikalā, nevar atrast maku «un ceturtajā kabatā aizmirst paskatīties».

Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti ir vienojušies no komentāriem par norisēm KNAB atturēties, kamēr konkursa komisija nebūs nosaukusi izraudzīto KNAB priekšnieka kandidātu. «Jebkāda veida komentāri būtu spiediena izdarīšana uz KNAB,» uzsvēra Kārlis Seržants (ZZS), kuram gan būtu jautājumi, jo, ja runa ir par, iespējams, nelikumīgu partiju finansēšanu 2014. gadā, kāpēc šie ziedojumi jau agrāk nav pārbaudīti un nav lūgts partijām atskaitīt atpakaļ šo naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?