Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Te sildās čiekuru raža

Vijciema čiekurkalte ir vecākā čiekurkalte Latvijā, būvēta 1895. gadā, un viena no retajām Eiropā, kas joprojām darbojas, izmantojot autentiskas, vairāk nekā 100 gadu vecas iekārtas. Ivars Palejs, čiekurkaltes vadītājs, Dabas Dienai stāsta, ka arī ēka ir tikai nedaudz remontēta - lielākie uzlabošanas darbi esot 2004. gadā nomainītais jumts. Un tiešām - čiekurkalte izskatās tā, it kā tur darbotos pasaku rūķīši, kaut izrādās, ka lielākoties tur saimnieko Ivars viens pats. Viņš gatavs arī uzņemt viesus un izrādīt ražotni, taču čiekurkalte nav muzejs ekskursantiem, bet gan funkcionējoša vieta.

Ražu novāc ziemā

Marts, aprīlis ir mēneši, kad čiekurkaltē norit galvenie - čiekuru kaltēšanas - darbi. Cik ilgi un intensīvi nākas strādāt, atkarīgs no konkrētā gada čiekuru ražas. Čiekurus žāvē, lai no tiem dabūtu ārā sēklas, no kurām vēlāk audzē stādus jaunu mežaudžu veidošanai. Čiekurus vāc speciālās sēklu plantācijās. Tos ievāc ziemas mēnešos no novembra līdz martam. Koki, no kuriem nolasa čiekurus, ir no četriem līdz pieciem metriem augsti, un čiekurus no tiem novāc kā ogas - noplūcot. Zemē nokritušie neder! Kad čiekuri salasīti, tos atved uz kalti un žāvē. Koki līdztekus čiekuru novākšanai tiek arī apgriezti, vainagam veidojot piramīdveida formu, lai būtu kuplāks zaru kronis, tādam ir lielāks apjoms un vairāk čiekuru.

Cik čiekuru nonāk kaltē, atkarīgs no ražas, ko mēra hektolitros - 1 hektolitrs ir 100 litru - katru gadu rezultāts ir citāds. Mazākais, kas Vijciema čiekurkaltē pēc kaltēšanas esot ievākts, ir padsmit kilogramu sēklu, lielākais - ap 120 kg sēklu pusotrā mēnesī. Ražu ietekmē dabas apatākļi, tā atkarīga no iepriekšējā gada pavasara salnām, kad mēdz apsalt ziedi, čiekuru aizmetņi.

Sākumā pirtī, vēlāk ledusskapī

Čiekurus uz kalti atved maisos, tos caur lūku griestos ar virvi uzvelk līdz trešajam stāvam. Ir speciāls ceļamrats, ar kā palīdzību maisus uztransportē. No katras plantācijas iegūto ražu glabā atsevišķi. Tad pa divām lūkām caur piltuvēm čiekuri tiek sapildīti žāvējamajā kamerā. Tajā ir metāla cilindri, kuros čiekuri tiek sabērti. Katrā iepilda astoņus spaiņus jeb 0,8 hektolitrus. Žāvējamajā kamerā čiekuri paukšķēdami veras vaļā. Te ir četri cilindri, kuros ir sapildīti čiekuri, un tiem jākaltējas nedēļu. Svaigi iebērtie priežu čiekuri žūst temperatūrā no 35 līdz 38 grādiem, un nedēļas laikā tā tiek paaugstināta līdz 52 grādiem. Egļu čiekuriem temperatūra ir par 10 grādiem zemāka, jo tie nav tik koksnaini un nevajag tik lielu karstumu, lai atvērtos. Žāvēšanas procesā cilindri jāgroza, lai tajos esošie čiekuri ātrāk izdalītu mitrumu un žūtu vienmērīgi, mainot atrašanās stāvokli un dabūtu ārā sēklas. Katram cilindram ir garš ass gals, kas iziet cauri sienām uz blakus telpu, kur uz ass gala uzliek kloķi un cilindrus groza. Sēklas nobirst zem koka restēm vienu stāvu lejup. Kad čiekuri izkaltuši un sēklas izbirušas, tie tiek bērti pa lūkām no cilindriem ārā un nokrīt uz koka režģa, caur kuru izbirst sēklas, kas čiekuros vēl aizkavējušās.

Pēc tam čiekurus izmanto kā kurināmo - kaltē notiek bezatlikuma ražošana. Vecos izkaltētos ber ārā, pirms tam katru cilindru vēl 10 reizes izgriežot, lai sēklas kārtīgi izkrīt laukā. Koka restes tiek paceltas, sēklas saslaucītas. Tās saber maisos, maisam uzliek etiķeti, no kuras plantācijas tās ir. Safasētās sēklas aizgādā uz Kalsnavu, kur stādaudzētavā notiek apstrāde un uzglabāšana - sēklām tiek noņemti spārniņi, no tām iztīra citus piejaukumus, tad tiek kalibrētas pēc svara, pārbaudīta to dīgtspēja. Pēcāk sēklas sapilda hermētiski slēgtos traukos, uz kuriem norādīts gads, ievākšanas plantācija, dīgtspēja u. tml. Šie trauki glabājas no -2 līdz -4 grādu temperatūrā un līdz pat 14 gadiem nezaudē dīgtspēju. Kad nepieciešams, sēklas «modina» un izdiedzē stādiņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Brauc ciemos!

Vijciema čiekurkalte piedāvā ekskursijas grupām un individuāliem apmeklētājiem, čiekuru apstrādes cikla demonstrāciju.

Dodoties uz Vijciemu, iespējams izveidot plašāku pastaigu maršrutu, kurā bez čiekurkaltes būs arī Vijciema medību pils, mežniecība un Strenču kokaudzētava, kuras apmeklējumam derīga arī čiekurkaltē iegādātā biļete.
Vijciema čiekurkaltes teritorijā ikvienam ir iespēja laisties Mammadaba Dēkā, kas ir īpašs orientēšanās poligons, kura mērķis ir apvienot sportisku atpūtu ar meža izzināšanu. Jāpiesakās - 26478620 .
Latvijā ir vēl divas čiekurkaltes: Jaunkalsnavas kalte un Rendas čiekurkalte, tajās tehnoloģijas ir mūsdienīgas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?