Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Uzlabojuši arī mikroklimatu telpās

Realizējot notekūdeņu siltuma atgūšanas tehnoloģijas ieviešanas projektu Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) dienesta viesnīcās Ķīpsalā, vienlaikus tajās tika uzstādītas inovatīvas dzesēšanas iekārtas, kas uzlabo telpu mikroklimatu. Ventilācijas un ēku dzesēšanas iekārtu nozarē to dēvē par netiešo adiabatisko jeb iztvaikošanas dzesēšanu. Parasti ar adiabatisko sistēmu saprot tiešu āra gaisa dzesēšanu, izsmidzinot tajā ūdeni, taču ventilācijas iekārtā izmanto netiešo, tas nozīmē, ka telpas relatīvais mitrums netiek ietekmēts.

Uzņēmums Menerga Baltic Ķīpsalas dienesta viesnīcās uzstādīja četras gaisa apstrādes iekārtas, kur vasarā rekuperatorā tiek realizēta svaigā pieplūdes gaisa netiešā adiabatiskā dzesēšana. Pagājušās vasaras monitoringa dati liecina, ka šādi pieplūdes gaisu var atdzesēt pat par astoņiem grādiem, dzesēšanai izmantojot dabisku ūdens iztvaikošanas procesu. Ūdens patēriņš Ķīpsalas dienesta viesnīcu augstceltņu dzesēšanai visas sezonas garumā bija 125 kubikmetri, kas naudas izteiksmē ir 160 eiro. Šādi īstenota ēku dzesēšana izmaksā trīs reizes lētāk salīdzinājumā ar klasisko dzesēšanas veidu, izmantojot elektrību.

Netiešā adiabatiskā dzesēšana noris iekārtas siltummainī, kur siltummaiņa vienā pusē ieplūst āra gaiss, kuru dzesē siltummaiņa otrā pusē plūstošais mitrinātais nosūces gaiss. Siltummainī noris abi procesi - gan nosūces iztvaikošanas dzesēšana, gan āra gaisa dzesēšana ar vēsāko nosūces gaisu.

Kā uzsver SIA Menerga Baltic pārstāve Ērika Lešinska, adiabatiskā dzesēšana paver iespējas gūt lielu enerģijas resursu ietaupījumu ēku dzesēšanas nodrošināšanai, jo, piemēram, iekārta ar ražību 10 tūkstoši kubikmetru stundā netiešas adiabatiskas dzesēšanas siltummainī var radīt 36 kilovatus (kW) dzesēšanas jaudas, izmantojot tikai cirkulācijas sūkni ar 0,6 kW jaudu. Šādas iekārtas piemērotas ēkās, kur koncentrējas liels cilvēku skaits, piemēram, kinoteātros, konferenču ēkās, sporta hallēs un klubos, ražošanas ēkās, lielveikalos, viesnīcās.

RTU Viesnīcu nodaļas vadītājas vietnieks tehniskos jautājumos Jānis Šuksta stāsta: «Šī iekārta piegādā gaisu dienesta viesnīcu numuriņiem. Efektīva tā ir tādā ziņā, ka ziemā tā atgūst ievērojamu daļu siltuma, nosūcot gaisu ne tikai no istabiņām. Ziemā un pārejas periodos tiek izmantots arī virtuves siltais gaiss, kas citos gadījumos vienkārši tiktu izvadīts ārā bez siltuma atgūšanas.» Iekārtas izmantošana ļauj nezaudēt nosūcamā gaisa siltumu - tas netiek izvadīts pa tiešo ārā no mājas, bet atgriezts, uzsildot telpās ienākošo svaigo gaisu. Šādi tiek samazināts enerģijas patēriņš āra gaisa sildīšanai līdz pat 80%.

«Liels pluss adiabatiskajai dzesēšanai ir arī tas, ka vasarā varam dzesēt gaisu bez elektrības patēriņa, tātad izmantojot dabas resursus. Adiabatiskā dzesēšanas sistēma savā darbībā kopā ar notekūdeņu siltumatgūšanu un realizētajiem ēku siltināšanas darbiem funkcionē ļoti efektīvi, tas ir īstais ceļš, kā iegūt labus rādītājus jūtamai daudzdzīvokļu ēkas uzturēšanas līdzekļu ekonomijai. Tagad ik mēnesi ēkās tiek veikts energoresursu patēriņa rādījumu monitorings, atšķirība ir milzīga - kopumā tie ir 40%! Savulaik dienesta viesnīcas telpās ziemā apkures sistēma darbojās ar pilnu jaudu, bet uz logu rūtīm tik un tā bija leduspuķes, tagad esam ne tikai ieekonomējuši resursus un līdzekļus, bet arī būtiski uzlabojuši iekšējā klimata komfortu telpās,» atzīst Jānis Šuksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?