Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LMT: Pēc gada viedtālrunī varēs atrast Rīgā neaizņemtās autostāvvietas

LMT kopā ar partneriem pirmdien, prezentējot inovatīvu tehnoloģiju, pauda cerību, ka pēc gada Rīgas iedzīvotāji un apmeklētāji varētu ar mobilās iekārtas lietotni vēl pirms brauciena sākuma atrast brīvās auto stāvvietas vietas, lai nebūtu jāpavada ilgs laiks, rinķojot to meklējumos.

Pirmdien uzņēmums 4SmartStreets kopā ar LMT informēja par izstrādātu viedo iekārtu risinājumu, kas ļaus iedzīvotājiem ar lietotni noskaidrot, kur ir pieejamas brīvas stāvvietas, tādējādi ļaujot ērtāk atrast auto novietošanas vietu pilsētvidē. Paredzams, ka nākotnē risinājums varētu tikt savienots ar populāro lietotni Waze, kas varētu ļaut iedzīvotājiem atrast brīvo stāvvietu un plānot savu maršrutu, ņemot vērā vietu, kur novietot auto.

Tiesa gan šī ideja vēl ir tikai pirmsākumā, 4SmartStreet izstrādātais protips darbojas, bet tā ieviešanai nepieciešams laiks un atbalsts. LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis gan norādīja, ka šī reize, prezentējot ideju, kas ir izstrādes procesā, ir neierasta, jo sarunas sāktas pirms projekts ir pabeigts, lai visi ieinteresētie pilsētvides attīstībā varētu iesaistīties. 

Abu uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka ieviešana neprasītu sarežģītu darbu, jo risinājums izmanto video kameras un izstrādātu algoritmu, kas ļauj "datoram" saprast vai stāvvieta ir aizņemta, vai tā ir brīva. 4SmartStreet pārstāvis Kaspars Egliņš skaidroja, ka kamerām, ko apstrādā algoritms, salīdzinājumā ar sensoriem ir lielas priekšrocības. Piemēram, lai stāvvietā izmantotu sensorus, nepieciešams līdzās katrai stāvvietai novietot šo iekārtu, tāpat sliktākos laika apstākļos iekārtas var neuztvert, ka tur novietota automašīna.

Ir noticis testa izmēģinājums ar četrām stāvvietām pie Kaņepes Kultūras centra. LMT uzsvēra, ka nepieciešams atbalsts no Rīgas pilsētas, jo kameru izvietošanai un tālākam darbam nepieciešams domes atbalsts. Tāpat LMT vēl ir sarunās ar Waze par risinājuma integrāciju lietotnē. 

Sociālantropologs Viesturs Celmiņš uzsver: "Mūsdienu pilsētvidē galvenais attīstības šķērslis nav tehnoloģiskās revolūcijas ātrums, nedz temps, kurā tehnoloģijas aizvieto vecās, bet gan iedzīvotāju kultūras maiņa - veids, kā tehnoloģijas sasniedz iedzīvotājus un spēj vai nespēj mainīt stūrgalvīgus un iesīkstējušus sabiedrības ieradumus."

"Mums vēl nav pilnīgi gatava biznesa modeļa," sacīja Pūķis, norādot, ka par par to tiek vēl domāts un viss atkarīgs no tālākās projekta attīstības. Tāpat ar Rīgas domi vēl nav veiktas apspriedes par ieviešanu un atbalstu idejai. Piedāvātais risinājums ir mērogojams – ieviešams gan atsevišķā stāvvietā, piemēram, pie teātra, koncertzāles vai iepirkšanās centra, gan pilsētas centrā vai pat visā pilsētā, atkarībā no sadarbības partneru interesēm un vajadzībām.

Šis ir viens no risinājumiem, kas dažviet pasaulē, tiecoties uz viedo pilsētu godu, gan pilsētas gan individuāli uzņēmēji jau ir ieviesuši. Žurnāls SestDiena jau iepriekš vēstīja par viedajām pilsētām un to iedīgļiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē, vairāk lasiet šeit - Pilsēta 2.0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko