Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Lieltirgotāji cenu samazināšanai sākuši gatavoties mēnesi iepriekš

Preču cenu samazinājums veikalos saistībā ar PVN likmes samazināšanu no 22 līdz 21%, kas stājās spēkā vakar, 1. jūlijā, jūtamu ietaupījumu ikdienā cilvēku maciņos diez vai dos, jo, kā Diena pārliecinājās, prece, kas dārgāka par trijiem latiem, lētāka kļuvusi par pāris santīmiem. Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) paudusi viedokli, ka visas izmaksas, kas saistītas ar pāreju uz jauno PVN likmi, tirgotāji iekļaušot cenā un tās pat kļūšot lielākas, uz to asi reaģēja lielās tirgotāju ķēdes - tādas kā Rimi, kas kā atbildes gājienu paziņoja par izstāšanos no šīs organizācijas.

Pārejai uz jauno PVN likmi lielie tirgotāji sākuši gatavoties jau mēnesi iepriekš un, kā solījuši, no 1.jūlija veikalos proporcionāli samazinājuši arī preču cenas. Lai gan ne visi to ņēmuši vērā - vieni tās samazināt negrasās, jo, iepriekš pieaugot PVN likmei, tās nav palielinājuši, citi vēl sola izvērtēt situāciju.

Daudz ķēpīga darba

Cenu maiņas procesam Rimi un Supernetto veikalos Latvijā kopumā tiks veltīts aptuveni 4200 stundu. Cenu samazinājums attiecas gandrīz uz 70% sortimenta - kopumā vairāk nekā 25 000 dažādu preču, kuru cena ir vismaz lats.

«Tas prasa daudz ķēpīga darba,» atzīst Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Cenu nomaiņa Maximalielveikalos sākusies 29. jūnijā pēc darbalaika beigām, izpildot valdības un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas, kuras biedrs ir arī Maxima, parakstīto vienošanos. Uzņēmuma prognozes pirms pārejas liecināja, ka visu ar nodokļu likmes maiņu saistīto pasākumu īstenošanas kopējās izmaksas sasniegs 110 tūkstošus latu.

SIA Euroskor Latvijā valdes loceklis Aldis Lūsis gan bilst, ka 2011. gada 1. janvārī, kad PVN pamatlikme tika palielināta, uzņēmumā cenas netika mainītas. Tāpēc tagad tās paliks nemainīgas. Uzņēmumā skaidro, ka apavu veikalu tīklā tiekot izmantota vienota biznesa vadības un uzskaites sistēma, tāpēc pāreja uz jauno PVN likmi problēmas un papildizmaksas neradīšot.

Par cenu samazināšanu piesardzīgi izsakās arī sadzīves tehnikas un elektropreču tirgotāja Elkor valdes loceklis Ronalds Feldmanis: «Uzņēmums ļoti rūpīgi izvērtēs visas cenas, ņemot vērā jauno nodokļa likmi, un iespēju robežās tās noteikti samazinās.» Viņš gan nenorāda konkrētus skaitļus. Uzņēmuma pārstāvis uzsver: tā kā PVN likme tiek mainīta jau trešo reizi kopš 2009. gada, Elkor esot pieredze un izstrādātas procedūras nepieciešamo pārmaiņu veikšanai, maksimāli samazinot ar pāreju saistītās izmaksas.

Darbus veiks paši

PVN likmes maiņa lielāku apjukumu sagādā mazajiem tirgotājiem, kuriem visas ar pāreju saistītās lietas jāpaveic pašu spēkiem. Kēksiņu ceptuves un tirgotavas Muffins and More saimniece Santa Briede-Hansena, kura uzņēmumā saimnieko kopā ar vīru, stāsta, ka ir apjukuši. Tā kā uzņēmuma divu mazo kafejnīcu piedāvājumā ir tikai pāris produktu, kuru cena pārsniedzot latu, neesot skaidrības, ko ar tām darīt. Viņa gan norāda, ka darbu apjoms, kas jāveic mazam uzņēmumam, neesot liels. «Kases aparātus pārprogrammēsim paši,» viņa piebilst. Pašu rokām darbus veiks arī kādā pavisam nelielā pārtikas veikaliņā Ogres nomalē. Pārdevēja stāsta, ka saskaņā ar instrukciju kases aparāta pārprogrammēšanu veiks pati, savukārt par iespējamu cenu samazinājumu vēl lemšot veikala saimnieks.

Citi darbi paralizēti

PVN likmes maiņa nozīmē saspringta darba stundas kases aparātu apkalpes uzņēmumiem. Ritvars Ziders, CHD tehniskais direktors, skaidro, ka saskaņā ar likumu kases aparātu īpašnieki PVN likmi drīkst programmēt paši. Taču uzņēmums nodrošinot programmēšanu birojā vai izbraucot pie klientiem, kuri nevēloties vai baidoties pārprogrammēt pašu spēkiem. «Kopumā, lai nomainītu nodokļu likmi visiem mūsu klientiem, nepieciešamas 10 dienas intensīva darba ar nosacījumu, ka tiek apstādināti citi ikdienas darbi,» stāsta uzņēmumā. Viena kases aparāta pārprogrammēšanai un attiecīgo formalitāšu nokārtošanai servisa centrā nepieciešamas aptuveni 20-25 minūtes. Pirmie klienti par PVN likmes pārprogrammēšanas iespējām sākuši interesēties jau tad, kad grozījumi likumā vēl tika apspriesti. Pieraksts uz pārprogrammēšanu servisa centrā aizpildīts no 28. jūnija līdz 5. jūlijam, tāpēc uzņēmumā norāda, ka visi citi ikdienas darbi «tiks paralizēti».

Izteikumi rada domstarpības

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) aprēķinājusi, ka PVN likmes maiņas nodrošināšanā būs iesaistīti 140 000 tirdzniecības nozarē strādājošo. «Pāreja uz jauno PVN ir ļoti dārga - izmaksas tikai tirdzniecības nozarē vien, kas ir piektā daļa tautsaimniecības, sastāda 8,73 miljonus latu,» aprēķinājis asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs. Viņš uzsver, ka tirgotājiem būšot ļoti lieli izdevumi, kurus tie centīšoties atgūt, arī palielinot cenas. Šie un citi asociācijas izteikumi kalpojuši par pamatu tam, ka 29. jūnijā Rimi paziņoja par izstāšanos no Tirgotāju asociācijas.

Organizācijas vadītājs H.Danusevičs, reāģejot uz notikušo, vēlāk aģentūrai LETA gan norādīja, ka asociācija nekur publiskajos paziņojumos to nav apgalvojusi, skaidrojot to ar pārpratumu, un domā, ka Rimi pēc kāda laika atgriezīsies asociācijā.

Vaicāta par radušos konfliktu, Rimi pārstāve Zane Eniņa laikrakstam Diena norādīja, ka šis paziņojums bija punkts uz i, jo nesaskaņas starp Rimi un asociācijas viedokli bijušas būtiskas. Viņa uzsvēra, ka uzņēmumā «mēnesi strādājuši, lai cenas pazeminātu», kas esot saskaņā ar valdības un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas noslēgto memorandu. Savukārt LTA no šāda memoranda noslēgšanas atteicās, tā vietā kritizējot valdību par sperto soli. Skaitļi, kurus plašsaziņas līdzekļiem par kopējām pārejas izmaksām izplatījusi LTA, «neesot adekvāti un ir pārspīlēti».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses