Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Radīts jauns projekts ar mērķi izveidot noturīgu agrīnās fāzes investīciju plūsmu Centrāleiropā un Austrumeiropā

Projekta "Healthy Investment Central Eastern Europe" (HICEE) mērķis ir veicināt inovatīvu risinājumu attīstību Centrāleiropas un Austrumeiropas (CEE) reģionos, kuros esošie jaunuzņēmumi saņem vien trešdaļu no vidējā riska kapitāla investīciju apjoma Eiropā. Divu gadu projekts tiek stratēģiski īstenots kopā ar vadošo ES pētniecības un inovāciju programmu "Apvārsnis Eiropa" (Horizon Europe).

CEE reģions 2021.gadā veidoja vien 3,2% no kopējā Eiropas riska kapitāla investīciju apjoma. Jaunuzņēmumi šajā reģionā saņēma vidēji 1.2 miljonu eiro lielu atbalstu, kas ir trešdaļa no vidēji Eiropā izsniegtā riska kapitāla investīciju apjoma - 3.8 miljoniem eiro.

Investīciju piesaistīšana ir viens no galvenajiem izaicinājumiem, kas skar Eiropas reģionu attīstību, kuru, saskaņā ar Eiropas inovāciju rezultātu pārskatu, raksturo kā mērenu un vidēju apjomu inovāciju vidi. Iemesli ir dažādi - gan mazāks jaunuzņēmumu un investoru skaits, gan investoru nevēlēšanās investēt ārpus valsts robežām.

"Pētījumi liecina, ka investīciju trūkums CEE ir saistīts ar investīciju projektu un investoru trūkumu. HICEE projekta ietvaros risinām šo problēmjautājumu, atbalstot Tehnoloģiju pārneses kontaktpunktus (TPK), veicinot zināšanu apmaiņu uzņēmumu kapacitātes palielināšanas rezultātā un veidojot atbilstošu investoru tīklu agrīnās finansēšanas fāzei. Projekts ir izstrādāts, lai risinātu specifiskus izaicinājumus, ar kuriem saskaras veselības aprūpes un dzīvības izpētes jaunuzņēmumi, un tā mērķis ir interesentiem sniegt zināšanas veiksmīgai tirgus izaugsmes veicināšanai," skaidro Magda Krakoviaka (Magda Krakowiak), "EIT Health" akcelerācijas programmas direktore.

HICEE projekts, kas paredz starpvalstu līdzfinansējumu 3 miljonu eiro apmērā kapitāla piesaistei, ir vērsts uz ilgtspējīgas agrīnās finansēšanas fāzes investīciju ekosistēmas izveidi.

Lai gan projekta pirmās aktivitātes tiks veiktas Polijā, Ungārijā, Slovākijā un Slovēnijā, kur atrodas projekta partneri, tā ietvaros radītās apmācību iespējas būs pieejamas arī citos Eiropas reģionos, tostarp Baltijas valstīs.

Programmas ietvaros plānots apmācīt vismaz 10 jaunuzņēmumu atbalsta organizācijas, piemēram, TPK. Tāpat plānots apmācīt vēl 30 speciālistus, kuri varētu sniegt atbalstu līdz pat 150 inovāciju projektiem un jaunuzņēmumiem gadā. Projekta rezultātā sagaidāms, ka 25 veselības aprūpes jaunuzņēmumi tiks sagatavoti darbībai starptautiskajos tirgos, nodrošinot to spēju piesaistīt miljonos mērāmas pārrobežu investīcijas. Tāpat tiks izveidota digitāla investīciju rokasgrāmata un ziņojums par investīciju politiku, kas tiks publicēti ar mērķi dalīties ar projektā iegūtajām zināšanām, informējot investorus un sekmējot zinošākas investīciju kopienas veidošanos.

Projekta sadarbības partneru apvienība ietver 10 partnerus no 7 Eiropas valstīm, tai skaitā "EIT Health" organizāciju, kas darbojas kā projekta koordinators un ar to saistīto organizāciju "EIT Health SI".

"Jaunais projekts ir nozīmīgs solis uz ilgtspējīgu inovāciju vides izveidi CEE reģionā. Lai nodrošinātu projekta rezultātu dzīvildzi, mēs izmantosim "InnoStars" un EIT reģionālās inovācijas shēmas (E RIS) apjomīgo tīklu, kas ietver 13 Eiropas reģionus ar mērenu un vidēju inovāciju apjoma vidi," skaidro Balazs Furjes, "InnoStars" vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses