Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunattīstības valstu tirgu vilinājums

Spriežot par ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, šogad, kad pasaules tautsaimniecība jāglābj no Covid-19 izplatības sekām, daudz tiek runāts par to, ka valdību un centrālo banku aktivitātes, kas saistītas ar naudas iepludināšanu finanšu tirgos, ir sekmējušas attīstīto rietumvalstu biržu augšupeju.

Tomēr rietumvalstu tirgi šobrīd nav vienīgie, kuros var nopelnīt. Arī vairākiem tā dēvēto pārejas ekonomikas valstu tirgiem ir izdevies ģenerēt strauju augšupeju. Tiesa, ne visās valstīs situācija ir vienāda, un strauji kritumi mijas ar straujiem kāpumiem, jo situācijas attīstību nosaka gan konkrētas valsts ekonomikas struktūra, gan Covid-19 izplatība, gan politiskā situācija.


Nevienmērīgs sniegums

Attīstības valstu tirgus kontekstā lielākā uzmanība pienākas Ķīnai. Uz kopējā fona no tirgus kapitalizācijas viedokļa šīs valsts tirgus nav lielāko vidū, taču no reālās tautsaimniecības viedokļa Ķīna ir pasaules otrā lielākā ekonomika.

Turklāt atšķirībā no pasaules valstu vairuma Ķīnas ekonomika nevis sarūkt, bet gan turpina pieaugt, lai gan jāteic, ka lēnākos tempos nekā iepriekšējo gadu gaitā.

Pretēji gada pirmajiem trijiem mēnešiem, kad Covid-19 ietekmē Ķīna piedzīvoja šajā gadsimtā pirmo ekonomikas kritumu, valsts iekšzemes kopproduktam (IKP) salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni krītoties par 6,8%, trešajā ceturksnī, salīdzinot ar šo periodu pērn, IKP pieaudzis par 4,9%. Ekonomiskā virzība uzskatāmi atspoguļojas arī vietējā akciju tirgū, kur indeksa Shanghai Composite vērtība laika posmā no pagājušā gada beigām līdz šā gada 24. novembrim ir pakāpusies par 11,6%. 

Interesanti, ka arī Ķīnas kaimiņvalsts Indijas biržas indekss Sensex ir piedzīvojis vērā ņemamu kāpumu, jau minētajā atskaites posmā pieaugot par 7,9%. Indijai ekonomiskajā ziņā klājies ievērojami grūtāk nekā Ķīnai. Vēl šā gada pirmajā ceturksnī, rēķinot pret atbilstošu laika periodu pērn, iedzīvotāju skaita ziņā otrās lielākās valsts ekonomika auga par 3,1%, savukārt jau otrajā ceturksnī tika piedzīvots visai vētrains kritums, valsts IKP samazinoties par 23,9%. Jāpiebilst, ka Indijas biržas indeksa kāpums vērojams jau kopš marta beigām, šajā laika posmā pieaugot par gandrīz 70%.

Vienlaikus, ja vērtējam kopējos šā gada izaugsmes tempus, tad redzam, ka lielo pārejas ekonomikas valstu vidū īpaši izceļas Argentīnas tirgus.

Dienvidamerikas otrās lielākās valsts akciju tirgus indekss MERVAL šogad piedzīvojis gandrīz 30% vērtu izaugsmi. Tikmēr Argentīnas kaimiņvalstī Brazīlijā investoriem pagaidām nākas samierināties ar krietni vien nepatīkamāku biržas statistiku, vietējā biržas barometra Bovespa līknei 24. novembrī atrodoties par 5,1% zemāk nekā pagājušā gada izskaņā. 

Ja runājam par pārejas valstu akciju tirgiem sevišķi labi neklājas arī mūsu kaimiņvalsts Krievijas akciju tirgum, tā indeksa RTSI vērtībai šogad krītoties par 16,9%. Krievijas biržas indeksa nepievilcīgā dinamika varētu būt vistiešākajā mērā skaidrojama ar straujo naftas cenas kritumu, kas piedzīvots šogad. Lai arī kopš vasaras naftas cena ir stabilizējusies, tomēr tā ir visai zema, piemēram, Brent naftas cena šobrīd ir apmēram par trešdaļu zemāka nekā pagājušā gada beigās vai šā gada janvāra sākumā.


Ķīna un Koreja

Komentējot investīciju pievilcību attīstības valstu tirgos, Rietumu Asset Management fondu pārvaldnieks Konstantīns Šeļegs teic, ka starp minētajām valstīm īpašu interesi investīciju aspektā izraisa Ķīna, kas visdrīzāk būs viena no nedaudzajām pasaules augošām ekonomikām, ja raugās pēc 2020. gada rezultātiem. ''Liela loma Ķīnas panākumos ir efektīviem Covid-19 izplatības kontroles pasākumiem. Turklāt atšķirībā no Eiropas uzņēmumiem, kā arī no ASV uzņēmumiem Ķīnas uzņēmumus pozitīvi ietekmē vietējās ekonomikas attīstība,'' situāciju vērtē finanšu tirgus speciālists. Pēc viņa domām, starp citām attīstības valstīm labi izskatās Dienvidkoreja, kas arī visai veiksmīgi kontrolē Covid-19 izplatību. Turklāt Dienvidkorejā ir izveidota uz eksportu orientēta ekonomika ar Ķīnu kā lielāko tirdzniecības partneri, un vadošā eksporta nozare ir pusvadītāju ražošana un tirdzniecība. ''Var prognozēt, ka tieši pusvadītāju ekonomikas sektors būs galvenais ieguvējs no 5G, tā dēvētā lietu interneta attīstības un informācijas tehnoloģiju turpmākās ieviešanas ikdienas dzīvē kopumā. Ir jāatzīmē arī tas, ka ASV un Eiropas akciju indeksu līmenis, kas sasniedz rekordus vai pietuvojas tiem, ir sasniegts, pateicoties centrālo banku stimulējošai monetārai politikai, kas savukārt pozitīvi ietekmē arī attīstības valstu finanšu tirgus,'' secina Šeļegs. 

Arī ieguldījumu sabiedrības INVL Pensiju fondi vadītājs Andrejs Martinovs, raksturojot tirgu perspektīvas, teic, ka investētu Āzijas reģionā, piemēram, Ķīnā, jo papildus visām iepriekš aprakstītajām priekšrocībām arī Covid-19 sekas Āzijas valstīs ir mazākas, tas ļauj gan pazaudēt mazāk pandēmijas laikā, gan ļaus ātrāk atkopties un straujāk augt nākotnē. Eksperts piebilst, ka šajā reģionā salīdzinājumā ar citiem pasaules reģioniem ir uzkrāta lielāka pieredze, apkarojot dažādu veidu epidēmijas, jo tās notikušas regulāri pēdējos 10–15 gados.

Vienlaikus Martinovs piebilst, ka attīstības tirgiem piemīt augstāki politiskie un juridiskie riski, ir vājāk attīstīta tirgus infrastruktūra (biržas un tml.), kā arī ir paaugstināti valūtas riski un tā regulējums.

''Tomēr investorus uzrunā iespēja ieguldīt svārstīgā ekonomikā ar lielāku kāpuma potenciālu. Ja salīdzina ar ASV un Eiropas ekonomikas kāpuma perspektīvām, tad, visticamāk, attīstīto valstu ekonomika kāps mērenā tempā, jo to ātrumu ietekmēs liels parāda slogs, bet attīstības tirgi līdzīgos globālas ekonomikas apstākļos var izaugt vairākas reizes,'' skaidro INVL eksperts. 


Vairākas iespējas 

Pašreizējo izaugsmi pārejas ekonomikas valstu tirgos peļņas gūšanai ir iespēja izmatot arī Latvijā. Kā stāsta Šeļegs, mūsu valsts iedzīvotajiem ir vairākas iespējas investēt līdzekļus attīstības tirgos. Pirmkārt, var iegadāties attiecīgo biržā tirgoto ieguldījumu fondu daļas jeb ETF (Exchange Traded Fund), kas atbilst Eiropas prasībām. Otrs variants ir individuālā investīciju portfeļa izveide un pārvaldība. ''Šie veidi atšķiras galvenokārt ar to, ka ETF fondu daļu iegāde ir tā sauktais ''pasīvo investīciju'' veids, kad ieguldītājs pats aktīvi neietekmē izvēlēto finanšu instrumentu (fondu) darbību. Savukārt, veidojot speciālu investīciju portfeli, iespējams īstenot individuālu pieeju, veidot ieguldījumus ar dažādiem akcentiem un mainīt tos. Katram no šiem variantiem ir savas priekšrocības gan stratēģijas, gan investīciju apjomu ziņā, un Rietumu Asset Management klientiem tie abi ir pieejami,'' investīciju iespējas raksturo Šeļegs. 

Attiecībā uz investīcijām pārejas ekonomikas valstīs Martinovs brīdina par internetā izplatītajiem krāpšanas mēģinājumiem. Viņš uzskata, ka Latvijā vislabākais un visdrošākais variants, kā veikt investīcijas attīstības tirgos,  ir vērsties kādā no vietējām universālajām bankām, kurā ir atvērts norēķinu konts un ir internetbankas pieslēgums. Daļa no tur piedāvātajiem finanšu instrumentiem ietver arī attīstības finanšu tirgus instrumentus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses