Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijas ceļu būvētājs: Jaunajiem vilcieniem paredzētā nauda jāiegulda ceļos

Latvijas Ceļu būvētājs uzskata, ka valsts pašlaik nevar atļauties veikt pasažieru vilcienu iepirkumu, situācijā, kad nav skaidrība par to, kāda daļa no ieguldītajiem līdzekļiem dos ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībai, un iepirkuma procedūras likumība nav pietiekami skaidra. Tā vietā pēc biedrības domām bez īpašiem riskiem būtu iespēja kaut daļēji atrisināt kritiski samilzušo situāciju ceļu nozarē.

"Gadā vidēji valsts ceļu sakārtošanai un uzturēšanai būtu nepieciešami 310 miljoni latu, bet, piemēram, 2014.gadā ir ieplānoti tikai 12 miljoni latu ES līdzekļu un pat nav zināms, cik varēs atļauties no Valsts budžeta ceļu ziemas perioda uzturēšanai. Tikmēr ceļu būvē ir jau tehniski sagatavoti projekti, un, ja pieņemam, ka seguma pastiprināšanas programmā 1 km izmaksā vidēji 400 tūkstošus latus, tad par 100 miljoniem mēs iegūtu vēl vismaz 250 kilometrus sakārtotu ceļu, atslogojot nepieciešamību pēc pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu. Ar šo apjomu varētu tikt sakārtoti gandrīz visi autoceļi līdz valsts lielākajām pilsētām un ostām," skaidro Latvijas ceļu būvētāja valdes priekšsēdētājs Zigmārs Brunavs.

Viņš norāda uz ievērojamu atpalicību tieši valstij svarīgu infrastruktūras objektu uzturēšanas un būvniecības finansēšanā, kas ierobežo valsts konkurētspēju Baltijas un Eiropas kopīgajā tirgū. "Cīņa par vienu konkrētu "treknajos" gados aizsāktu vilcienu līgumu rada šaubas, vai valstī vispār pastāv kāds prioritārā secībā sakārtots transporta infrastruktūras uzturēšanas un attīstības plāns," pauž Brunavs.

Viņaprāt esot maz cerību, ka valsts atradīs atbilstošu finansējuma apjomu pati savā kasē, taču, ja nekas netiks darīts, līdz ar tālāku ceļu brukšanu 2013 - 2014 gados varot tikt iznīcināta stabila, līdz 4000 tūkstošiem cilvēku nodarbinoša nozare, kura turklāt dodot valsts kasē 13-18% no apgrozījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses