Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sola vairākus simtus jaunu darbvietu

Kurzemes piejūras pilsētā Liepājā tiek veidota jauna zivju produkcijas ražotne, kas nodrošinās vismaz 500 darbvietu. To, atbildot uz Dienas jautājumu, apstiprina uzņēmējs no Lietuvas, SIA Syfud īpašnieks Sigits Ambrazevičs un norāda arī, ka šis gads tiks veltīts tam, lai sagatavotos ražošanas procesa sākšanai nākamgad.

Jauna ražotne vēsturiskā rajonā

Uzņēmuma Syfud sagatavotajā informācijā tiek akcentēts, ka darbinieku komandā būs gan tehnologi, gan ražošanas speciālisti, gan kvalitātes vadības eksperti, gan tirdzniecības organizētāji. Provizoriski tiek pieļauts, ka laika gaitā uzņēmums varētu augt un nodrošināt pat vairāk nekā 800 Baltijas apstākļiem labi apmaksātu darbvietu. Iecerēts arī, ka tiks izmantotas robotizētas modernās tehnoloģijas. Kopējais investīciju apjoms Syfud biznesa projektā varētu sasniegt 20–30 miljonus eiro.

Jāatgādina, ka aģentūra LETA jau 15. aprīlī vēstīja –  kādreizējā Liepājas Zivju konservu rūpnīcas teritorijā, kas atrodas Liepājā, Roņu ielā 6, turpmāk saimniekos jauns zivju pārstrādes uzņēmums SIA Syfud. Jāpiebilst arī, ka Roņu iela atrodama Vecliepājā un šī iela ir pazīstama gan kā dzīvojamo namu, gan arī kā industriālo ēku, to vidū ražotņu, atrašanās vieta. Uzņēmums Syfud akcentē, ka topošajai ražotnei Liepājā izvēlētā vieta ir simboliska, jo ar zivsaimniecību tā ir saistīta jau kopš XIX gadsimta nogales. 

Aģentūra LETA, atsaucoties uz Firmas.lv, arī vēsta, ka "SIA Syfud reģistrēta 2020. gadā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Lietuvas iedzīvotājs [Sigits] Ambrazevičs". Uzņēmumu Syfud raksturojošajā informācijā skaidrots, ka Sigits Ambrazevičs ir Lietuvā pazīstams uzņēmējs, kuram ir vairāk nekā 25 gadus ilga pieredze jūras velšu nozarē, gandrīz 20 gadu ilga pieredze privātajā uzņēmējdarbībā, un vienlaikus viņš ir gan sabiedriski aktīvs mecenāts, kurš atbalstījis sporta un mākslas jomu, gan Klaipēdas basketbola kluba Neptunas īpašnieks.  

Par produkcijas veidu, kādu tieši ražos SIA Syfud, pagaidām ir zināms tas, ka uzņēmums plāno koncentrēties uz laša sortimentu. Lasim tiek saskatītas perspektīvas videi draudzīgas, veselīgas pārtikas aspektā, jo tas ir A un D vitamīna, kā arī Omega 3 taukskābju avots. Ir zināms, ka SIA Syfud neplāno koncentrēties uz Latvijas zivrūpniecībā plaši pārstāvētajiem zivju konserviem. "Tie nebūs ne konservi, ne saldētas zivis, tā būs veikalos nopērkama, patēriņam gatava zivju produkcija," jau iepriekš aģentūrai LETA sacījis Ambrazevičs. Savukārt portāls www.liepajniekiem.lv citē SIA Syfud projektu vadītāja Viktora Boboviča teikto, ka par produkcijas sortimentu vēl tiek diskutēts, taču tie noteikti nebūšot konservi, bet gan zivju produkcija ar lielāku pievienoto vērtību.
 

Ataicināja uz Latviju

Latvijas zivrūpniecības uzņēmuma SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, atbildot uz Dienas jautājumu par SIA Syfud izveidošanu mūsu valstī, skaidro: "Uzņēmuma Syfud projektu no Lietuvas uz Latviju atvilku es, jo lietuviešu uzņēmēju Sigitu Ambrazeviču es pazīstu jau sen. Pagaidām SIA Syfud darbība vēl ir pašā sākuma stadijā – ir nopirkts uzņēmums, un ir attīstības projekti. Runājot par situāciju zivrūpniecības nozarē, jāteic, ka jauna, vērienīga uzņēmuma parādīšanās allaž dod pozitīvu pienesumu visai nozarei kopumā, it īpaši, ja, kā šajā gadījumā, uzņēmums nāk ar inovatīvu piedāvājumu. Latvijā nav liela mēroga uzņēmuma tajā nišā, kurā plāno strādāt Syfud. Pieļauju, ka laika gaitā veidosies Syfud sinerģija ar citiem nozares uzņēmumiem Latvijā. Jāuzsver, ka uzņēmums Syfud nekonkurēs ar kādu no Latvijas uzņēmumiem, konkurence varētu būt ar zivju produkcijas ražotājiem Lietuvā."

Atbildot uz Dienas jautājumu, vai zivrūpniecības uzņēmumam Syfud būs viegli atrast nepieciešamos vismaz 500 darbiniekus, Bite norāda, ka viegli tas nebūs, tomēr Liepājā un šīs Kurzemes pilsētas apkārtnē atrast šādu skaitu darbinieku esot iespējams, turklāt "varbūt darbiniekus uz ražotni Liepājā vedīs no reģiona mazākajām apdzīvotajām vietām, ja strādājošos neatradīs pašā Liepājā". 

Bite arī uzsver, ka situācija Liepājā no biznesa veidošanas perspektīvas ir vērtējama pozitīvi. "Patlaban ir vērojams, ka Liepāja strauji attīstās, un līdz ar to šajā pilsētā jaunam uzņēmumam ir labas izaugsmes iespējas. Syfud pieredze rāda, ka [Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) vadības pārstāvis] Uldis Sesks un [Liepājas SEZ vadības pārstāvis] Uldis Hmieļevskis kā ieraudzīja investoru, tā vaļā vairs nelaida, un investors Liepājā sajutās droši. No Liepājas ostas, no SEZ puses bija liela atsaucība pret investora ienākšanu," zina stāstīt Bite un pieļauj, ka, "iespējams, tas ir saistīts arī ar pašvaldības attieksmi pret investoru ienākšanu Liepājā".

Ja Latvijā gan pašvaldību, gan valsts līmenī būtu vairāk tādu cilvēku, kam ir uz sadarbību ar investoriem un uz biznesa attīstību vērsta domāšana, tad "mums valstiskā līmenī klātos labāk", rezumē Bite. 
 

Svarīga ir investīciju kvalitāte

"Ar Lietuvas uzņēmumu SIA Syfud strādājam jau no 2020. gada rudens. Sākotnēji uzņēmējam Sigitam Ambrazevičam bija plāns izveidot modernu zivju pārstrādes rūpnīcu bijušajā Liepājas metalurga teritorijā, bet tas prasītu ilgāku laiku, jo ir nepieciešams šo teritoriju sakārtot, attīrīt no vēsturiskā piesārņojama, konsolidēt un izbūvēt infrastruktūru. Līdz ar to uzņēmējs nolēma iegādāties bijušo Liepājas Zivju konservu rūpnīcu no uzņēmuma maksātnespējas administratora un jau tuvāko gadu laiku sākt ražošanu, pārbūvējot to par vienu no modernākajām zivju pārstrādes ražotnēm Baltijas valstīs," Dienai skaidro Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos Uldis Hmieļevskis un turpina: "Lietuvas uzņēmēja plāni ir ambiciozi, bet pārliecinoši. Tiek plānotas 500 jaunas darbvietas jaunā, modernā ražotnē, kas būs lielā mērā automatizēta, par ko liecina arī plānotais investīciju apjoms vairāku desmitu miljonu eiro apjomā. Investīcijas paredzēts ieguldīt gan veco ražošanas ēku pielāgošanā un pārbūvē, gan jaunu ēku būvniecībā aptuveni desmit tūkstošu kvadrātmetru platībā un jaunu tehnoloģiju iegādē."

Hmieļevskis arī informē, ka "šobrīd notiek praktisks darbs, un mums kā Liepājas SEZ pārvaldei ir svarīgi savu kompetenču ietvaros palīdzēt uzņēmējam atjaunot Liepājā zivrūpniecību, kas ir neatņemama un Liepājai piederīga tautsaimniecības nozare ar senām tradīcijām. Mums svarīgi ir arī tas, ka uzņēmējs domā par modernām tehnoloģijām, kuru apkalpošana prasa kvalificētus darbiniekus, bet vienlaikus nodrošina konkurētspējīgu atalgojumu".

SIA Syfud projekta virzība "apliecina, ka investori ir ieinteresēti investēt Liepājā, un tāpēc arī pēc iespējas ātrāka bijušās metalurģiskās rūpnīcas teritorijas pārveide par mūsdienīgu industriālo parku ir svarīga, lai dotu Latvijai nozīmīgu pienesumu rūpniecības un eksporta apjomu pieaugumā. Tas, ka uzņēmēji redz savu ražošanu Liepājā, ir labs apliecinājums paveiktajam un vieš pārliecību, ka arī tuvāko 5–10 gadu laikā mēs redzēsim, kā top vairāk nekā desmit jaunu rūpnīcu bijušajā Liepājas metalurga teritorijā, un nebūs vairs melnu dūmu, vides piesārņojuma, bet Liepāja atgūs ievērojamu daļu savu teritorijas, kurā ražošana būs integrēta vidē kopā ar radošām nozarēm un pievilcīgu vidi blakus Liepājas ezeram, kas ir dabas liegums Natura 2000", prognozē Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos.

Liepāja ir atvērta "visiem investoriem, un nav nozīmes, vai tās ir Latvijas, Dānijas, Zviedrijas, Vācijas vai Lietuvas investīcijas, svarīga ir investīciju kvalitāte, svarīga ir uzņēmuma attieksme pret cilvēkiem un vidi", uzsver U. Hmieļevskis un piebilst, ka "laiki mainās un līdz ar to mainās prasības pret uzņēmējdarbību un tās kvalitāti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses