Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Atgriežas Rīgā. Pēc Cīrihes un Oksfordas

Ar ķīmijas doktoru Jāni Veliku, kurš pēc vairākiem Šveicē un Lielbritānijā pavadītiem gadiem atgriezies, lai strādātu Latvijā, sarunājas Romāns Meļņiks.

Fragments no intervijas:

Pēc vairāku gadu darbības prestižā ārvalstu zinātnieku vidē esat atgriezies Latvijā. Kas uz to motivēja? Tur taču nebija slikti. Vai Latvijā ir labāk?

Protams, tur nebija slikti, bija iespējas palikt ārzemēs, bet galvenā motivācija atgriezties bija tā, ka es vienmēr esmu vēlējies dzīvot un strādāt Latvijā. Otrkārt, manā skatījumā Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI) ir pasaules līmeņa pētniecības centrs, pilnībā aprīkots ar modernāko aparatūru, lai varētu darboties organiskās sintēzes sfērā. Īpaši pēdējos gados tieši materiāli tehniskā bāze ir krietni uzlabojusies. Kā trešais stimuls bija InnovaBalt projekts, kas piedāvāja interesantus nosacījumus.

Tas saistīts arī ar atalgojumu? Turīgākās valstīs noteikti pieejami lielāki resursi, ar ko piesaistīt zinātniekus.

Tieši tā. Jāsaka, ka OSI spēj konkurēt ar atalgojumu darba tirgū. Protams, ir jāizsver vairāki faktori – viena lieta ir atalgojums, cita – vairāk nemateriālas vērtības, kuras nevar novērtēt naudas izteiksmē.

Piemēram?

Vēlme, lai mani bērni šeit dzīvotu. Zinātniekam tā materiālā puse ne vienmēr ir pats svarīgākais lēmuma pieņemšanā. Būtiska ir iespēja strādāt interesantos projektos, spēja radoši izpausties, zināma zinātniskā brīvība. OSI ienākumu aptuveni 70% nāk no dažādiem zinātniskajiem grantiem un aptuveni 30% – no komercprojektiem, līgumdarbiem ar pārsvarā farmaceitiskām kompānijām – gan vietējām, gan ārvalstu. InnovaBalt projekts ļāva nodarboties ar fundamentālo zinātni, savukārt šobrīd, šim projektam noslēdzoties, es strādāju pie projekta, kur mēģinām risināt tehnoloģiska rakstura problēmas, saistītas ar farmācijas industriju. Taču InnovaBalt projekta laikā man bija iespēja un laiks rakstīt vairākus granta pieteikumus, to rezultāti vēl tiek gaidīti, cerams, ka izdosies iegūt finansējumu savu zinātnisko ideju realizācijai.

Vēl kā pozitīva lieta jāatzīmē, ka tuvākajā laikā būs zināmi rezultāti tā saucamajiem pēcdoktorantūras grantiem, kas ļauj jaunajiem zinātniekiem, pabeidzot doktorantūru, neiziet ārpus zinātnes lauka, turpināt nodarboties ar pētniecību. Latvijā pēcdoktorantūra kā tāda ir jaunums, kaut visā pasaulē tā ir sen pilnīgi ierasta prakse, ka, pabeidzot studijas doktorantūrā, liela daļa izvēlas turpināt stažēties un strādāt pie tā saucamajiem postdoktorantūras projektiem, pirms iekļauties darbā industrijā. Latvijā nekā tāda agrāk nebija, ir ļoti pozitīvi, ka nu tā ir arī pie mums. Tas manā skatījumā krietni uzlabos Latvijas pozīciju kopējā pasaules zinātnes sfērā. Lielākā daļa zinātnes ārvalstīs koncentrējas universitātēs, pētniecības institūtos, un kā dzinējspēks zinātniskajiem projektiem parasti ir doktoranti un pēcdoktoranti.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 2. marta, avīzē Diena!

Top komentāri

bubulis
b
Tieši tā - "viena lieta ir atalgojums, cita – vairāk nemateriālas vērtības, kuras nevar novērtēt naudas izteiksmē." Lai izdodas sekmīgi nest Latvijas vārdu zinātnē.
Spidola
S
Tas, ka Latvija ir gudra tauta, gudra jaunatne par to nav saubu un ari ta ir patriotiska, tacu, lielaka problema ir ka latvija pedejso 26. gadus par prezidentiem tiek iestumti kretini, alkatigi, nespejigi cilveki so amatu pildit, egoistiski un divkosigi iditi, kuri nekad, 26. gadu laika, nav aizstavejusi latvieus tautas intereses, Latvijas valsts intereses. Latvija par prezidentiem tike iestumti gadijuma cilveki un pec partiju-- zaglu bandu slepenajam viensanas un tapec vis prezidenti it ka lupatu lasi, kankari, izsmiekli sun pazemojums latvieus tautai. Latvija svaldibas ir vadijusi izcili iditi, debiliki, tacu ar milzigu pasapzinu ka vini ir labakie....kretini godmans, gailis, birkavs, kristopanas, krasts, kalvitis, repse, straujuma, berzins, kucinskis...vii sajos amatos tiek tikai tapec ka vini ir kada zaglu banda- partija, bet ne pec profesionalajam kvalifikacijas, ne pec spejam, zinasanam, nerunajot jau par siem stulbajiem, nespejiogajiem ministriem, ar daziem iznemumiem.
PP
P
Ik pa laikam Latvijā atgriežas kāds jauns cilvēks ar labu izglītību un lieliem nodomiem. Interesanti pameklēt, kur viņi palikuši pēc gadiem trijiem. Prom viņi atkal ir, prom.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē