Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Augstprātības cena

Strauji uzlecot degvielas cenām,kam cieši blakus virmo neiepriecinošās prognozes par energoresursu cenu būtisko kāpumu, diezgan loģiski, ka Latvijā daudz tiek apspriesta ideja par nodokļu likmju terminētu pazemināšanu, lai amortizētu cilvēkiem dārdzības pieaugumu, tostarp piebremzējot arī citu preču un pakalpojumu cenu pieaugumu.

Taču ārkārtīgi pārsteidz pie varas esošo politiķu augstprātīgā reakcija par šīs idejas rosināšanu, kritizējot un kauninot sabiedrību, ka esam teju nesaprātīgi un savtīgi un atļaujamies pieprasīt "palīdzību no valsts" brīdī, kad Ukrainā Krievijas aviouzbrukumos katru dienu dzīvību zaudē daudzi cilvēki.

Īpaši asa polemika izraisījās 10. martā, kad valdošā koalīcija Saeimā noraidīja opozīcijas ideju par akcīzes nodokļa mazināšanu degvielai. Valdošie gan pārmeta opozīcijai populismu, gan vienlaikus apgalvoja, ka valdībā jau tiekot analizēta akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa mazināšanas iespēja degvielai. Dažas stundas vēlāk finanšu ministra Jāņa Reira paziņojums ļāva droši noprast, ka nekas valdībā netiek spriests, jo Reirs skaidri pateica, ka neatbalsta nodokļu mazināšanu, un arī pamoralizēja, ka iedzīvotājiem jāprotas kaunu un jāpapildina valsts kase ar naudu valsts drošībai un aizsardzībai.

Protams, dzīves dārdzības pieaugums ir mazākais ļaunums, ja šādi varam palīdzēt likvidēt Putina režīmu, un katrs loģiski domājošs cilvēks Latvijā šo cenu ir gatavs maksāt. Taču runa ir par ko citu – par varas augstprātību un atrautību no tautas. Sabiedrībai morāli lasa cilvēki, kuri gadiem barojas no nodokļu maksātāju naudas, saņem dāsnas kompensācijas un vizinās ar dienesta auto, nemitīgi izdomā jaunas darbvietas uzpūstajā valsts pārvaldē un ir dziļā pārliecībā, ka, piemēram, automašīna liecina par cilvēka augstu turīguma līmeni.

Man nav nekas personisks pret mūziķi Guntaru Raču, taču tieši "taupītāja" Reira lēmums 2. martā pieņemt Raču darbā par padomnieku uz pusslodzi ar 1132 eiro algu pirms nodokļiem parāda pie varas esošo nekaunības līmeni. Reira birojā stāsta, ka viens no Rača uzdevumiem būs sekmēt saimnieciskās darbības ieņēmumu konta ieviešanu no 1. jūlija, kā arī konsultēt par virkni privātā sektora problēmjautājumiem un piedāvāt risinājumus. Protams, alga nav kosmiska, problēmas aktuālas, un gan jau Račam ir arī zināšanas. Un tomēr – vai tiešām starp 60 tūkstošiem valsts pārvaldes darbinieku neatradās neviens ar atbilstošām kompetencēm? Un vai tiešām laikā, kad cilvēkiem jādomā par taupīšanu, mūsu naudas pārvaldnieks ir tiesīgs nodokļu maksātāju naudu tā vienkārši izkleķerēt? Šķiet, daži nopietni riskē drīz saņemt darba uzteikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē