Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prezidenta Baidena neveiksmīgais gads

Vakar apritēja tieši gads, kopš 46. ASV prezidenta amatā oficiāli stājās demokrātu pārstāvis Džo Baidens, un šis gads uzskatāmi liecina, ka vairākums ar Baidena prezidentūru saistīto cerību nav piepildījies.

Baidens tika pozicionēts kā pieredzējis politiķis, kurš spēs pagriezt pretējā virzienā sava priekšteča Donalda Trampa prezidentūras laikā strauji pieaugušo šķelšanos amerikāņu sabiedrībā, apturēt Covid-19 pandēmiju, nodrošināt ekonomikas augšupeju, kā arī atgriezt ASV globāla mēroga dominējošo lomu. Taču pretimstāvēšana starp demokrātu un republikāņu atbalstītājiem ASV tikmēr ir kļuvusi vēl izteiktāka, no Covid-19 ASV pērn nomiruši gandrīz divas reizes vairāk cilvēku nekā 2020. gadā, inflācija ir sasniegusi augstākos rādītājus pēdējos 40 gados, bet starptautiskajā mērogā par ASV politikas simbolu ir kļuvusi amerikāņu karaspēka neveiksmīgā izvešana no Afganistānas.

Tāpat ir izrādījies, ka, neskatoties uz Baidena uzreiz pēc stāšanās amatā izteikto paziņojumu, ka ASV ir atgriezušās un atkal grasās sēdēt "galda galā", apturēt ASV globālās ietekmes mazināšanās, deglobalizācijas un jaunu ģeopolitisko centru nostiprināšanās tendences, nemaz nerunājot par to pagriešanu pretējā virzienā, nav iespējams. Krievijas un Ķīnas aizvien vērienīgākā tuvināšanās, ASV nesekmīgais mēģinājums apvienot esošos un potenciālos sabiedrotos Samita par demokrātiju laikā un visbeidzot arī Krievijas prasība pārskatīt NATO paplašināšanās politiku un lielvaru ģeopolitiskās ietekmes zonas, kā arī fakts, ka Krieviju necik nebiedē Baidena draudi noteikt pret Maskavu visdrakoniskākās sankcijas, ja notiks iebrukums Ukrainā, uzskatāmi liecina, ka "galda galā" ASV nesēž un nav pat skaidrs, vai vēl maz pastāv galds, pie kura sēdēt.

Kopumā Baidena administrācija gada laikā nav spējusi realizēt gandrīz nevienu no prezidenta iekšpolitiskajiem un ārpolitiskajiem priekšvēlēšanu solījumiem (un arī pati administrācija, tāpat kā demokrāti kopumā, ir sašķelta starp tā sauktajiem progresīvistiem un mērenajiem), un tas ir novedis pie atbilstīgām sekām. Viena no pēdējām publiskotajām aptaujām, Vinipegas Universitātes aptauja, piemēram, liecina, ka Baidena darbu prezidenta amatā pozitīvi vērtē vien 33%, negatīvi – 53% amerikāņu. Savukārt Gallup dati rāda, ka republikāņu atbalstītāju pārsvars pār demokrātu atbalstītājiem visas valsts mērogā ir sasniedzis 5% (47% pret 42%), un ir skaidrs – ja nekas nemainīsies, šā gada novembra starpvēlēšanās demokrātus gaida grandioza sakāve, arī vairākuma zaudēšana Pārstāvju palātā un Senātā. Vai tā arī notiks, pateikt gan nav iespējams, jo vienmēr var parādīties faktori, kas radikāli maina situāciju. Taču, turpinoties līdzšinējām tendencēm, Baidenam ir visas iespējas palikt vēsturē kā vienam no pašiem neveiksmīgākajiem un nepopulārākajiem ASV prezidentiem, turklāt nepavisam nav izslēgts, ka viņš savu posteni atstās priekšlaikus. Jau cits jautājums, vai šāds solis pietuvinās ASV to problēmu atrisināšanai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē