Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Turlais: Pat 70% pircēju veikalos norēķinās skaidrā naudā

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs un Rimi Latvia šefs Valdis Turlais intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai.

Pastāv risks, ka eiro ieviešanas periodā apritē parādīsies viltoti eiro?

Es ceru, tā nebūs, bet pastiprināta uzmanība būs nepieciešama, it īpaši tāpēc, ka skaidras naudas daudzums apritē pieaugs, turklāt mūsu valsts iedzīvotājiem joprojām patīk maksāt skaidrā naudā. Tikai 30% pircēju veikalos par pirkumiem norēķinās ar bankas karti, bet 70% – skaidrā naudā. Eiro būs neierasta valūta ne tikai pircējiem, bet arī veikalu kasieriem, tāpēc centīsimies biežāk pārbaudīt jaunās banknotes.

Pārbaudīsiet pie kases katru banknoti?

Katru varbūt nē, bet eiro noteikti pārbaudīsim biežāk nekā ierastos latus.

Kāpēc daudzi pircēji maksā skaidrā naudā, nevis ar karti, lai gan tāda iespēja tirdzniecības centros ir nodrošināta? Ēnu ekonomikas faktors vai vienkārši ieradums maksāt ar banknotēm un monētām?

Domāju, ka abi jūsu minētie faktori. Turklāt vēl jāņem vērā Latvijā pastāvošā, spēcīgā neticība valsts institūcijām. Ir cilvēki, kuri saka: «Savus uzkrājumus latos pret eiro mainīšu tikai pēdējā brīdī, jo, ja nu vēl kas mainās, varbūt kurss tiks mainīts». Ir arī tādi cilvēki, kuri ir ļoti, ļoti piesardzīgi, neuzticas nevienam.

Līdz ar eiro ieviešanas pieaugs to cilvēku skaits, kas veikalos maksā ar norēķinu karti?

Ceru, ka pieaugs. Cilvēki, kuri norēķinās skaidrā naudā tādēļ, ka saistīti ar ēnu ekonomiku, nesāks kartes izmantot, bet tie, kuri vienkārši ieraduma dēļ nēsā banknotes un monētas naudas makā, varētu pakāpeniski pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem. Mums, tirgotājiem, protams, arī ir vienkāršāk, ja pircēji norēķinās ar bankas karti – mazāks inkasāciju apjoms, mazāk skaidras naudas, arī mazāk iespēju kļūdīties. Cilvēki ir cilvēki, kļūdās gan pircēji, gan kasieri, it īpaši jau mācību procesā un kļūdu faktoru nekad nevar pilnībā izslēgt.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 22. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē