Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Filozofs: Viltus ziņas iespējamas, jo sabiedrība netic ne valsts pārvaldei, ne ekspertiem

Viltus ziņas ir iespējamas tādēļ, ka sabiedrība netic ne valsts pārvaldei, ne ekspertiem, šādu viedokli piektdien Cēsīs notiekošajā sarunu festivāla Lampa sarunā Maldināšana - katra diena kā 1.aprīlis? pauda filozofs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētājs Artis Svece.

Viņš uzskata, ka viltus ziņu izplatību un maldināšanu tikai daļēji var atrisināt ar tehniskiem līdzekļiem. Viņš apšaubīja domu, ka, ieviešot medijpratību un kritisko domāšanu izglītības saturā, kas būtiski tiks atrisināts un jaunieši analizēs viņiem pieejamo informāciju. Lai cik labas būtu studentu prasmes argumentēt, praksē tas diemžēl nedarbojas, atzina Svece.

Viņam gan iebilda portāla Delfi.lv galvenais redaktors Ingus Bērziņš, kurš uzskata, ka skolēniem ir jāapgūst medijprasmes, lai viņi būtu gudrāki lietotāji.

Svece uzsvēra, ka patlaban jaunās paaudzes cilvēku uzstādījums ir darīt tikai to, kur var ātri nopelnīt, nerēķinoties ar vispārcilvēciskajām vērtībām un ētiku. Runa ir par pasaules izpratni to, ko cilvēki uzskata par labu un ko par ļaunu, piebilda Svece.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv attīstības projektu vadītājs Egils Stūrmanis vērsa uzmanību uz paaudžu atšķirībām un to, kā dažādu paaudžu cilvēki uztver informāciju. Viņa novērojumi liecinot, ka jaunākās paaudzes cilvēki negodīgā rīcībā nesaskata neko sliktu, viņi to jau pieņem kā pašsaprotamu.

Jau ziņots, ka šodien un rīt Cēsīs notiek sarunu festivāls Lampa, kurā apmeklētājiem piedāvā vairāk nekā 350 pasākumi, kopējam diskusiju un notikumu ilgumam sasniedzot gandrīz 700 stundas.

Festivāla pasākumos tiks skarts plašs tēmu loks - personiskā izaugsme un laime, ģimenes un attiecību veidošana, dzīve pēc 50 gadu vecuma, garīgā veselība, reģionālā attīstība, mobings, nodokļi, drošība, laikmetīgā māksla, mediji, vide un zaļais dzīvesveids, tehnoloģijas un citi indivīdam, Latvijai un Eiropai aktuāli jautājumi.

Tāpat apmeklētājiem aizdomāties liks vēstules no cietuma, stāsti par dažādību, kā arī plašs kultūras notikumu klāsts. Notikumu Politiķu cepiens šogad papildinās Politiķu disko, sešiem politiķiem daloties savā muzikālajā gaumē. Savukārt vairāk nekā piecdesmit pasākumi festivālā būs veltīti drosmei, kas izvirzīta par šī gada festivāla galveno tēmu.

Festivāla programmā paredzēti arī pasākumi pusaudžiem un bērniem. Pašus mazākos izklaidējoši izglītos Mini Lampa, bet jaunieši aicināti pievienoties festivāla jauniešu programmas Īssavienojums notikumiem.

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Šodien paklausījos 2 uzstāšanās no tās Lampas. Neteikšu, kuras, lai neaizskartu kādu sniegpārsliņu, bet.... cilvēki, nu, nemurgojiet. Ja jums nav nekā, ko teikt, nesakiet. Ja ir, pacentieties kaut kā sagatavoties, uzmest kādus galvenos punktus, pamēģiniet kaut kā pabeigt teikumus, iemācieties drusku vairāk par 20 darbības vārdiem.
C
C
Kaut kas līdzīgs varētu būt bijis Staļina laikā. Rietumu pasaulē izveidojies dīvains komplekts – izteikti labējas pasaules oligarhu finanšu intereses un radikāla kreisa ideoloģija, kas šīs naudas intereses apkalpo. Gan finanšu magnātiem, gan radikāli kreisajiem kultūrmarksistiem nacionālas valstis ir traucēklis. Gan finanšu oligarhu, gan kreiso radikāļu shēmas ir pārnacionālas. Abu pušu intereses saskan. Nevar nepieminēt hedžfondu milzīgo finanšu ietekmi uz akadēmiskām struktūrām. Eiropā kreiso ideoloģiju bieži vien izplata cilvēki, kas paši neko praktisku nav darījuši. Latvijā tā ir savdabīgā ekspertu kasta – kādreiz jauni, šobrīd jau pie četrdesmit, ambiciozi, agresīvi, kam nav nekādu profesionālu panākumu, bet kam ir radīta iespēja publiski paust viedokli. Otrā, bagātā puse, kreisos radikāļus izmanto savās interesēs. Pasaulē akadēmiskās iestādes, kā zināms, lielā mērā ir atkarīgas no sponsoriem. Nevalstiskās organizācijas no tiem ir atkarīgas vai arī viņu dibinātas.
patiesība ir te blakus
p
Varbūt tāpēc, ka pati valsts pārvalde un šie pseidoeksperti paši ir melu avots?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē