Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levits: Mūsdienu akadēmiskā pasaule ir ''iedzīta projektu slazdos''

‘’Mūsdienu akadēmiskā pasaule ir iedzīta projektu slazdos. Tā es to sauktu. Mēs nevaram izmainīt lielās straumes, ja vēlamies plūst līdzi tām un gūt no tām labumu, tomēr varam saglabāt veselo saprātu un savā Alma Mater tiekties uz līdzsvara atjaunošanu starp birokrātiju un zinātni, starp burtu un garu," zīmīgi sacīja Valsts prezidents Egils Levits savā svinīgajā runā Latvijas Universitātes (LU) Senāta sēdē.

Levits pauda, ka Latvija nevar attīstīties, ja sabiedrībai nav pieejama kvalitatīva augstākā izglītība, ja tai nav augsnes, kurā veidoties izcilībai, dzimt ģeniāliem atklājumiem un cilvēcei noderīgiem izgudrojumiem. Prezidents atzina, ka LU Senāta rokās ir šādus apstākļus radīt, pat ja šī darba augļus plūks nākamās paaudzes.

Valsts prezidenta ieskatā, nevienu reformu, nevienas pārmaiņas, ja vēlamies labu rezultātu, nevar veikt ar "gariem zobiem vai fiktīvi", tāpēc ir jārīkojas pēc būtības.

Prezidents atzina, ka universitātei ir jābūt pieejamai ikvienam neatkarīgi no ģimenes materiālajām iespējām, tai pamatā jābūt valsts finansētai.

"Mums ir vajadzīga tāda universitāte, kas nacionālā līmenī nodrošina mūsdienīgas latviešu nācijas elites pēctecību un kvalitāti. Vienlaikus mums vajag kā lokālās un reģionālās, tā arī globālās kopainas mērogos domāt un spriest spējīgus cilvēkus, vispusīgi attīstītus pilsoņus ar plašu redzesloku, kas Latvijā ilgtermiņā spētu uzturēt spēkā demokrātiju. Arī demogrāfiskā situācija ir tāda, ka nevaram atļauties mazizglītotu vai pavirši izglītotu sabiedrības vairākumu," sacīja Levits.

Viņš arī norādīja, ka Latvijai ir vajadzīga tāda universitāte, kurā īpaši prioritāra vieta būtu ierādīta tām zinātnēm, kas ir latviešu identitātes kodola sastāvdaļa. "Šīs zinātnes pamatā ir vajadzīgas tikai mums pašiem. Latviešu valodai, literatūrai, Latvijas vēsturei, kultūras zinātnei vienīgā mājvieta pasaulē faktiski ir tikai šeit, Latvijā, un, pirmkārt, LU," piebilda prezidents.

Levits arī norādīja, ka patlaban Izglītības un zinātnes ministrija izstrādā koncepciju par augstskolu un zinātnes pārvaldības reformu, kas veicinātu Latvijas konkurētspēju visās nozarēs. Prezidents pauda vēlmi, lai šī koncepcija paredz, ka LU zināmā laika posmā sasniegtu izcilību Eiropas un pasaules līmenī. Vienlaikus viņš vēlas, lai šeit tiktu nodrošinātas arī tās zinātnes nozares, kas ir svarīgas primāri mums, latviešiem.

"Zinātnieka un zinātnes prestiža kāpināšana ir viens no LU tuvās nākotnes uzdevumiem, ko gan nav iespējams izpildīt bez atbilstošas politiskās gribas un valsts atbalsta. Tomēr šajā jautājumā nepieciešama arī pašas universitātes griba būt mūsdienīgam nacionālās zinātnes centram, kas sniedz studentiem starptautiskajiem standartiem atbilstošu augstāko izglītību," uzsvēra Levits.

Kā tika ziņots, tad sestdien apritēja tieši 100 gadi, kopš tika dibināta LU. Savu simtgadi LU svin visu gadu ar dažāda mēroga pasākumiem.

Top komentāri

značoks
z
No zinātnes ir palikusi čaula. Latvijā zinātnes nauda tiek notrallināta administratīvos procesos, tāpat kā izglītības nauda. Kā kuriozu var minēt kompetenču izglitību - vadlīniju rakstīšanai iztērēja 20 miljonus, pašu izglītības materiālu izveidei tiks ne vairāk kā pārsimts tūkstoši... Pēc pieciem gadiem brīnīsimies, ka ar izglītības sistēmu mums vēl dziļakā pakaļā ar visu utopisko skola 2030 projektu. Starp citu, vai skolas 2030 projektu neveido tie paši kas reiz izcili pakāsa 3 miljonus skolas.lv projektā vai "izcili apguva" desmitiem miljonu matemātikas un dabasszinātņu projektos?
Pakultēvs
P
Uz zinātnes un zinātnieku iedzīšanu projektu slazdos un indeksu žņaugos daudzi ļautini ir izveidojuši sev globālu biznesu. Un tas notika reizē ar muldēšanas plūdu attīstību par cilvēka radīto globālo sasilšanu.
P
P
Loti labs,mūsdienām atbilstošām,nākamajām paaudzēm tendēts,uz pozitīvu,tālāku visaptverošu demokrātiju virzīts,laikmetīgām prasībām,esošajā laika nogrieznī veltīts vēstijums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē