Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

LPS: Apdraudēta daudzu pamatskolu pastāvēšana

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli visām Saeimas frakcijām, paužot bažas par apdraudējumu bērnu tiesībām apmeklēt pamatskolu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai un pašvaldību tiesībām nodrošināt izglītību, kas izriet no sagatavotajiem grozījumiem Izglītības likumā.

LPS paziņojumā medijiem teikts: "Grozījumi Izglītības likumā ir pretrunā Bērnu tiesību aizsardzības likumam, ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 26. pantam, ANO Starptautiskā pakta par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām 13. un 14. pantam un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 1. protokola 2. pantam, kā arī Izglītības attīstības pamatnostādnēm 2014.–2020. gadam. Šie grozījumi Izglītības likumā tiek virzīti likumprojekta Par valsts budžetu 2020. gadam pavadošo likumprojektu paketē, taču bez izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē un bez saskaņošanas ar Latvijas Pašvaldību savienību, šādi pārkāpjot likumprojekta saskaņošanas procedūru."

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure uzsver, ka tik nozīmīga jautājuma virzībā būtu jāiesaista gan vecāki, gan nevalstiskais sektors un NVO organizācijas, gan visa sabiedrība. "Latvijas Pašvaldību savienība iebilst likumprojekta virzībai piedāvātajā redakcijā vairāku apsvērumu dēļ, taču vislielākās bažas ir par jaunajām normām, kas rada apdraudējumu daudzu pamatskolu pastāvēšanai," pauž Dundure.

"Likumprojektā Grozījumi Izglītības likumā paredzēts, ka Ministru kabinets (MK) atbilstoši administratīvi teritoriālajam iedalījumam noteiks minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē vispārējās izglītības iestādēs, kā arī minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu pašvaldību un privāto pamatizglītības iestāžu vispārējās pamatizglītības programmu īstenošanas vietās, ja īstenošanas vietu adreses ir dažādas. LPS norāda, ka tas ir pretrunā Satversmes 112. pantā noteiktajām ikviena cilvēka tiesībām uz izglītību un valstij jānodrošina iespēja bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību, turklāt pamatizglītība ir obligāta. Likumprojekta 1. panta trešā daļa faktiski paredz ierobežot pieeju izglītībai un ir pretrunā principam, ka sākumskola un pamatskola ir pēc iespējas tuvāk mājām, proti, norma attiecas arī uz pamatizglītības programmu īstenošanas vietām citās adresēs (izglītības iestāžu filiālēs). Gadījumā, ja skola nevarēs izpildīt prasības par minimālo skolēnu skaitu arī filiālēs, pašvaldībām var nākties slēgt daudzas izglītības iestāžu filiāles," norāda LPS.

LPS uzskata, ka tādā veidā tiek ierobežotas gan bērna tiesības uz izglītību, gan arī pašvaldības pienākumi attiecībā uz autonomās funkcijas īstenošanu, un lūdz likumprojektu Saeimai nodot izskatīšanai vispārējā kārtībā trīs lasījumos.

"Liegums pašvaldībai īstenot izglītības programmas pamatizglītības pakāpē, ja skola neatbildīs Ministru kabineta noteiktajam minimāli pieļaujamajam izglītojamo skaitam, ierobežo bērna tiesības uz izglītību un nav vērsts uz viņa interešu ievērošanu," paziņojumā medijiem uzsver LPS.

Top komentāri

Viskuriozākais!
V
Skolu pastāvēšanu apdraud pati valdība!
Visu varu Padomēm!
V
Visu naudu partijām!
VVZ
V
Oho- vanckari pamodās, kad beņķi zem viņiem un viņu radiniekiem sāk ļodzīties- kad pamatskolas masveidā likvidēja, tad iebildumi nebija, tagad, redziet, atrasts arguments, lai siltos beņķus saglabātu! Viltīgi, ļoti viltīgi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē